F1 - Οι «εμφύλιοι» του 2023: Φέτος ο Χάμιλτον έχει το πάνω χέρι έναντι του Ράσελ

Πάνος Σεϊτανίδης
F1 - Οι «εμφύλιοι» του 2023: Φέτος ο Χάμιλτον έχει το πάνω χέρι έναντι του Ράσελ
Δείτε την πλήρη αντιπαραβολή των πεπραγμένων των οδηγών της Mercedes-AMG Petronas στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν.

Η Formula 1 έχει πάει διακοπές, το πρώτο… ημίχρονο της παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2023 ολοκληρώθηκε και μετά από δώδεκα αγώνες (εκ των 22 τελικά), ήρθε η ώρα για το πρώτο ταμείο όσων έχουμε δει στις πίστες.

Σε αυτό το σπορ, λένε πως ο πρώτος και σημαντικότερος αντίπαλος, είναι ο teammate. Ο οδηγός με τον οποίο ο κάθε ένας έρχεται σε άμεση σύγκριση, αφού αγωνίζονται με το ίδιο μονοθέσιο.

Με δεδομένα τα παραπάνω λοιπόν, σε αυτό το καλοκαιρινό διάλειμμα κάνουμε αντιπαραβολή όσων έχουν κάνει φέτος οι δύο οδηγοί των δέκα ομάδων. Ξεκινήσαμε από την πρωτοπόρο της βαθμολογίας, Red Bull Racing, συνεχίζουμε με τη δεύτερη στη βαθμολογία κατασκευαστών, Mercedes-AMG Petronas.

Η γερμανική ομάδα δεν έχει καταφέρει φέτος να γευτεί τη χαρά της νίκης, όμως οι σταθερή παρουσία των οδηγών της, Λιούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ, την έχει τοποθετήσει ψηλά βαθμολογικά. Τι γίνεται όμως σε ατομικό επίπεδο; Εκεί βλέπουμε μία εικόνα διαφορετική από την περυσινή, με τον 38χρονο να έχει το πάνω χέρι έναντι του νεαρού ομόσταβλού του.

Στους αγώνες ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει τερματίσει 9 φορές ψηλότερα από τον Ράσελ. Στις κατατακτήριες δοκιμές υπάρχει περισσότερη ισορροπία αλλά και πάλι είναι μπροστά, με το μεταξύ τους σκορ στο 7-5.

Χάμιλτον και Ράσελ στο Μπαχρέιν

Βαθμολογικά, ο ένας είναι στους 148 πόντους, ενώ ο άλλος έχει ακόμα διψήφιο βαθμό συγκομιδής. Και οι παρουσίες στο βάθρο έχουν σημαντική διαφορά, ο Λιούις μετράει ήδη 4 ενώ ο Τζορτζ μόνο μία.

Ο Χάμιλτον έχει υπεροχή και στα καλύτερα πλασαρίσματα, έχοντας φτάσει ένα σκαλί ψηλότερα από τον teammate του. Τόσο στους αγώνες που έχει τερματίσει μέχρι και δεύτερος, όσο και στις κατατακτήριες δοκιμές όπου έχει πάρει τη μοναδική φετινή pole position της Mercedes.

Από την άλλη, ο Ράσελ είναι και πιο άτυχος, μιας και μετράει δύο εγκαταλείψεις, την ώρα που ο Χάμιλτον έχει δει την καρό σημαία και στους δώδεκα φετινούς αγώνες.

Αναλυτικά:

Όσα έχουν κάνει φέτος οι οδηγοί της Mercedes

Απομένουν άλλοι δέκα αγώνες για την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, με πρώτο το Grand Prix Ολλανδίας που θα διεξαχθεί στην πίστα του Ζάντβοορτ στις 25-27 Αυγούστου.

Μετά από 12 Grand Prix, η Mercedes-AMG είναι στους 247 βαθμούς, 51 περισσότερους από την τρίτη Aston Martin F1. Δεν μπορεί να απειλήσει τη Red Bull Racing αλλά ολοένα κι ανοίγει τη διαφορά από τον τρίτο.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Χάμιλτον είναι στην τέταρτη θέση της κατάταξης ενώ ο Ράσελ στην έκτη.

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG Petronas

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!