WEC: H McLaren ετοιμάζει «επίθεση» στις 24 ώρες Λε Μαν

WEC: H McLaren ετοιμάζει «επίθεση» στις 24 ώρες Λε Μαν
Η βρετανική φίρμα στοχεύει σε είσοδο στο κορυφαίο πρωτάθλημα αντοχής του πλανήτη, ενώ την ίδια ώρα η Cadillac επιβεβαίωσε το πρόγραμμα της για το 2024.

Το πιο περιζήτητο πρωτάθλημα του πλανήτη αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το WEC. Η κορωνίδα των αγώνων αντοχής έχει τεράστια αύξηση στη δημοτικότητά της και αποτελεί πόλος έλξης κορυφαίων κατασκευαστών του πλανήτη.

Η μάρκα που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα αυτό είναι η McLaren. Οι Βρετανοί σύναψαν συμφωνία με την ομάδα, United Autosports, με την πρόθεση να πάρουν μέρος στην κατηγορία LMGT3 του WEC το 2024, χρησιμοποιώντας την 720S.

Η συνεργασία τους δεν προκαλεί έκπληξη. Πέρα από κορυφαία ομάδα με πολλές διακρίσεις, η United Autosports έχει για συνιδρυτή τον Ζακ Μπράουν, τον CEO της McLaren Racing στη Formula 1. Ωστόσο το έργο της δεν είναι απλό, καθώς θα θεωρηθεί έκπληξη η παρουσία της βρετανικής μάρκας στις συμμετοχές του WEC.

To 2024 το grid του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντοχής θα περιλαμβάνει 36 συμμετοχές με πλήρες πρόγραμμα. Οι 20 εξ’ αυτών θα είναι στην κατηγορία Hypercar και οι υπόλοιπες 16 στην κατηγορία LMGT3. Για τη δεύτερη κατηγορία, η διοργανώτρια αρχή, ACO, έχει ως στόχο να εγκρίνει δύο αγωνιστικά ανά κατασκευαστή που θα πάρει μέρος.

Αυτό σημαίνει πως 8 (οκτώ) κατασκευαστές θα συμμετάσχουν στην LMGT3 το 2024. Αυτές αναμένεται να είναι οι: Ferrari, Porsche, BMW, Lamborghini, Ford, Aston Martin, Corvette και Lexus. Οι παραπάνω εταιρείες έχουν ήδη ή θα έχουν μέχρι το 2025 εξασφαλισμένο αγωνιστικό πρόγραμμα στην κατηγορία Hypercar, κάτι που τους δίνει προτεραιότητα στην επιλογή.

Η περίπτωση της Ford είναι περίπλοκη. Δεν έχει δικό της πρόγραμμα Hypercar, ωστόσο η Proton Competition που θα αναλάβει το πρόγραμμα των Mustang GT3 θα αγωνιστεί με τουλάχιστον μία ιδιωτική Porsche 963 στην Hypercar. Επιπλέον η γερμανική ομάδα αγωνίζεται σε διοργανώσεις της ACO και στο Λε Μαν από το 2007 κι έτσι έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με το WEC.

WEC

Έτσι λοιπόν οι πιθανότητες για συμμετοχή της McLaren στο WEC είναι λιγοστές και η μόνη της ελπίδα είναι κάποιος από τους οκτώ κατασκευαστές να μην έχει αγωνιστικό πρόγραμμα για το 2024 στην κατηγορία. Ωστόσο, μαζί με τις Honda και Mercedes αναμένεται να πάρουν μέρος στις 24 Ώρες Λε Μαν τον επόμενο Ιούνιο, καθώς εκεί θα αγωνιστούν συνολικά 62 αγωνιστικά. Βέβαια, οι «μετοχές» της στο πρωτάθλημα μπορούν εύκολα να εκτοξευθούν εάν για παράδειγμα ανακοινώσει πρόγραμμα Hypercar, όπως έγινε πρόσφατα με την Aston Martin.

Εν τω μεταξύ, η Cadillac επιβεβαίωσε το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το 2024. H αμερικανική φίρμα έχει επιλέξει την Chip Ganassi Racing για να «τρέχει» το Hypercar της και την επόμενη σεζόν θα παρατάξει ένα αγωνιστικό στο WEC.

Στη φετινή σεζόν η αμερικανική ομάδα μετρά ένα βάθρο, ενώ στο πρωτάθλημα κατασκευαστών βρίσκεται στην 4η θέση.

Cadillac Hypercar

Φωτογραφίες: WEC media, McLaren, Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!