Τα κόλπα για να μη θολώνει ποτέ το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου
- Τι προκαλεί το θάμπωμα
- Τι πρέπει να κάνεις όταν θαμπώσει το παρμπρίζ
- Οι μόνιμες λύσεις
- Οι τρελές λύσεις
Ήρθε λοιπόν αυτή η εποχή του χρόνου, που η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η πτώση των θερμοκρασιών, συνοδεύονται από καταστάσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.
Όπως για παράδειγμα όταν πάμε να μπούμε στο αυτοκίνητό μας και το παρμπρίζ είναι τόσο θολωμένο που πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα ώσπου να αποκτήσεις την απαιτούμενη ορατότητα.
Πάμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό, ποιες είναι οι άμεσες λύσεις τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις αλλά και ποιες θα σε βοηθήσουν να απαλλαχθείς μόνιμα από αυτό τον πονοκέφαλο.
Τι προκαλεί το θάμπωμα
Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που προκαλεί διαρκώς το θάμπωμα του παρμπίζ, η απάντηση είναι απλή. Η αισθητή διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία που επικρατεί εντός της καμπίνας του οχήματος και σε αυτή του περιβάλλοντος είναι ο λόγος.
Με το εσωτερικό του αυτοκινήτου πιο ζεστό, αναπόφευκτα υπάρχει συμπύκνωση υδρατμών στα κρύα τζάμια.
Τι πρέπει να κάνεις όταν θαμπώσει το παρμπρίζ
Τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Ενεργοποιείς τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου και αμέσως μετά το σύστημα κλιματισμού. Προσοχή όμως: το μόνιμο λάθος είναι η επιλογή ψύξης. Η λύση δεν είναι ο κρύος αέρας. Πρέπει να το βάλεις σε λειτουργία θέρμανσης και μετά να πατήσεις το AC, δυναμώνοντας τον αέρα.
Όταν όμως ξεθολώσουν, δεν πρέπει να απενεργοποιήσεις το σύστημα εξαερισμού γιατί το πρόβλημα θα επιστρέψει. Το διατηρείς ενεργό αλλά πλέον, με χαμηλότερη ένταση.
Παράλληλα, πρέπει να πατήσεις το κουμπί απενεργοποίησης της ανακυκλοφορίας του αέρα που βρίσκεται ήδη στο εσωτερικό του οχήματος.
Και φυσικά, τη λειτουργία απόψυξης του παρμπίζ.
Αν τα παραπάνω δεν είναι άμεσα αρκετά, μπορείς να κατεβάσεις λίγο τα τζάμια, για να αυξηθεί η ροή του αέρα από το εξωτερικό του οχήματος.
Οι μόνιμες λύσεις
Αυτά σε ό,τι αφορά στην άμεση αντιμετώπιση. Υπάρχουν όμως και τομείς που αφορούν στην μακροπρόθεσμη λύση. Όπως για παράδειγμα η προσπάθεια να είναι σε καλή κατάσταση οι τσιμούχες στις πόρτες και τα παράθυρα.
Το ίδιο και η άριστη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, που προϋποθέτει έγκαιρη αντικατάσταση στο φίλτρο καμπίνας.
Στο εμπόριο μπορείς να βρεις ειδικά αντιθαμβωτικά προϊόντα: μαντηλάκια, σπρέι κτλ, που δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα στο γυαλί, που πατάει φρένο στη συμπύκνωση υγρασίας. Βέβαια αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις με… καλοκαιρία, προληπτικά κι όχι να προσπαθείς ενώ τα τζάμια είναι ήδη θολωμένα και με υγρασία.
Ένας άλλος τομέας που πρέπει να ομολογήσεις πως ίσως δεν έχεις τσεκάρει ποτέ, είναι οι οπές αποστράγγισης που υπάρχουν κάτω από το καπό του αυτοκινήτου. Εκεί συχνά μαζεύονται φύλλα, τα οποία τις κλείνουν, με αποτέλεσμα να μαζεύεται νερό.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν παράγοντες που ενισχύουν τα επίπεδα υγρασίας, όπως για παράδειγμα τα υγρά πατάκια. Όσο μπορείς λοιπόν, πρέπει σε περίπτωση που αυτά έχουν μουσκέψει σε μία βροχερή ημέρα που τα υποδήματα των επιβατών ήταν βρεγμένα, να φροντίσεις να τα βγάλεις από το αυτοκίνητο και να τα τοποθετήσεις κάπου για να στεγνώσουν.
Αντίστοιχα, ένα μουσκεμένο αδιάβροχο ή μία ομπρέλα, συντελούν κι αυτά στο θάμπωμα των τζαμιών.
Οι τρελές λύσεις
Εδώ θα σου δώσουμε και κάποια tips που πιθανότατα δεν έχεις ακούσει ξανά: αν βάλεις σε μία χάρτινη σακούλα ή μέσα σε μία κάλτσα, αλάτι ή άμμο υγιεινής για γάτες! Θα λειτουργήσει ως αφυγραντήρας και θα μειώσει την υγρασία στην καμπίνα!
Ή σε περίπτωση που δεν διαθέτεις ειδικά αντιθαμβωτικά προϊόντα για να καθαρίσεις το τζάμι, μπορείς απλά να βάλεις σε ένα καθαρό πανάκι… αφρό ξυρίσματος! Να απλώσεις ομοιόμορφα στο παρμπρίζ και μετά να το σκουπίσεις με χαρτί!
Δοκίμασε λοιπόν τα παραπάνω, και το… τοπίο από τη θέση του οδηγού, δεν θα είναι ποτέ ξανά θολό!
Φωτογραφίες: Unsplash
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!