Zeekr: H νέα μπαταρία της είναι χρυσή, ταχύτατη και τέρας αντοχής (vid)

Κώστας Παστρίμας
Zeekr: H νέα μπαταρία της είναι χρυσή, ταχύτατη και τέρας αντοχής (vid)
Η Zeekr, θυγατρική της Geely, θα τοποθετήσει τη «Χρυσή Μπαταρία», που μπορεί να φορτίζει ενέργεια για 500 χιλιόμετρα μέσα σε 15 λεπτά, στο επερχόμενο 007.

Η Zeekr παρουσίασε την σχεδιασμένη από τη μητρική εταιρεία Geely μπαταρία λιθίου φωσφορικού σιδήρου (LFP) με την ονομασία «Golden Brick Battery». Η εταιρεία δηλώνει ότι η μπαταρία αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλής, έχοντας υποστεί ακραίες δοκιμές όπως η διατήρηση σε ακραία χαμηλή θερμοκρασία (-45 °C) για 8 ώρες, η ρίψη της σε φωτιά 1000°C και μετά την επανατοποθέτησή της στο αυτοκίνητο εξακολουθεί να λειτουργεί.

ZeekrH Golden Brick Battery | Zeekr

Η Zeekr διεκδικεί ότι η Golden Brick είναι η πρώτη στον κόσμο μαζικής παραγωγής μπαταρία LFP με χρήση όγκου άνω του 80%. Η μαζική παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει και το Zeekr 007, που θα κυκλοφορήσει στις 27 Δεκεμβρίου, θα είναι το πρώτο όχημα που θα τη χρησιμοποιήσει.

Η μέγιστη ισχύς φόρτισης της Golden Brick είναι 500 kW. Η νέα αυτή μπαταρία μπορεί να φορτίσει από το 10% στο 80%, δηλαδή να πάρει ενέργεια αρκετή για 500 χλμ, σε μόλις 15 λεπτά. Επίσης, στους -10 °C, η ταχύτητα γρήγορης φόρτισης αυξάνεται κατά 25% σε σχέση με τις μπαταρίες του σήμερα.

 

ZeekrTo Zeekr 007 | Zeekr

Επίσης, η Zeekr δημοσίευσε ένα βίντεο προώθησης της ασφάλειας της μπαταρίας. Δείχνει διάφορες δοκιμές όπως τον τοποθετούν μια μπαταρία για 48 ώρες υπό το νερό, τη ρίχνουν σε φωτιά 1000°C, την τοποθετούν σε καταψύκτη στους -45°C για 8 ώρες και τη σέρνουν μέσα από λάσπη για 3 χιλιόμετρα. Μετά από αυτές τις 4 δοκιμές, η Zeekr επανατοποθέτησε τη μπαταρία στο αυτοκίνητο και διαπίστωσε ότι η μπαταρία εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικά.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για την Zeekr. Έστειλαν έναν οδοστρωτήρα 22 τόνων να περάσει πάνω από αυτήν και άφησαν την μπαταρία βάρους 710 κιλών να πέσει από ύψος 10 μέτρων από γερανό, χωρίς να προκληθεί φωτιά, καπνός ή έκρηξη.

Επίσης, η Zeekr αποκάλυψε τον νέο ταχυφορτιστή V3 ισχύος 800 kW. Η εταιρεία παράγει ήδη έναν υδρόψυκτο φορτιστή 600 kW (V2) που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο. Ο V2 μπορεί να προσθέσει 300 εμβάλειας σε 3 λεπτά. Και οι δύο γρήγοροι φορτιστές παράγονται από τη θυγατρική εταιρεία της Geely, VREMT, και έχουν το λογότυπο της Zeekr.

Zeekr

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!