Το φλας του αυτοκινήτου σου έχει μία λειτουργία που λίγοι ξέρουν
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν πληθώρα λειτουργιών που, για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν. Υπάρχουν όμως και λύσεις που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες. Κι αυτή που ακολουθεί υπάγεται σε αυτή ακριβώς την κατηγορία!
Ο λόγος για την «κρυφή» λειτουργία του διακόπτη των φλας που οι περισσότεροι αγνοούν. Δεν αφορά χρήση… εν κινήσει αλλά εξασφαλίζει επιπλέον ασφάλεια για το αυτοκίνητό σου όταν αυτό είναι παρκαρισμένο! Ειδικά αν το σημείο στο οποίο το έχεις αφήσει, κρύβει αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας από απρόσεκτους οδηγούς άλλων αυτοκινήτων.
Πως ενεργοποιούνται τα φώτα στάθμευσης
Τα περισσότερα λοιπόν αυτοκίνητα έχουν τη λειτουργία «φώτα στάθμευσης». Τι κάνει αυτή; Επιλέγοντάς τη, ανέβει η μικρή σκάλα των φωτών αλλά μόνο από τη μία πλευρά του οχήματος. Την αριστερή αν μετακινήσεις τον διακόπτη των φλας προς τα κάτω, τη δεξιά αν τον μετακινήσεις προς τα πάνω. Ανάλογα την πλευρά που είναι «εκτεθειμένη» στην κίνηση!
Πως ενεργοποιείται αυτή η λειτουργία; Μόλις σβήσετε τον κινητήρα του οχήματος, μετακινείτε το διακόπτη προς την πλευρά που επιθυμείτε.
Αν πάλι θέλετε να έχετε ενεργοποιημένα τα φώτα στάθμευσης κι από τις δύο πλευρές, αυτό που πρέπει να κάνετε, έχοντας πάντα τον διακόπτη της ανάφλεξης στην θέση «OFF», να επιλέξετε την λειτουργία της μικρής σκάλας φώτων.
Υπάρχουν κι εξαιρέσεις, με μοντέλα στα οποία πρέπει να τραβήξετε προς τα έξω τον περιστροφικό διακόπτη των φώτων ενώ σε νέα μοντέλα, τα φώτα στάθμευσης μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να ενεργοποιηθούν μέσω της οθόνης του συστήματος πολυμέσων που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.
Τι πρέπει να προσέξετε
Η παραπάνω λύση μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, ακόμα και σωτήρια για την ακεραιότητα του οχήματός σας. Όμως υπάρχει και μία παγίδα.
Τα φώτα στάθμευσης «τρώνε» μπαταρία. Όμως μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να την αδειάσουν εντελώς αφού η συγκεκριμένη λειτουργία έχει και «ασφάλεια». Σε περίπτωση που μειωθεί το… ζουμί της μπαταρίας, αυτόματα σταματά η εν λόγω λειτουργία και τα φώτα σβήνουν, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να μπορεί να ενεργοποιήσει τον κινητήρα.
Κοινώς, είναι μία λύση έκτακτης ανάγκης, που θα σας βοηθήσει αν πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για 1-2 ώρες σε σημείο με μειωμένο φωτισμό.
Φωτογραφίες: Unsplash, Stocksnap
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!