Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία που κόβονται οι υποψήφιοι οδηγοί - Η λίστα με τις top 5 αποτυχίες

Newsroom
Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία που κόβονται οι υποψήφιοι οδηγοί - Η λίστα με τις top 5 αποτυχίες
Πέρασες τη θεωρητική εξέταση και ήρθε η ώρα για την πρακτική. Τι να προσέξεις για να μην ξαναδώσεις για δίπλωμα δεύτερη και τρίτη φορά.

Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου προσφέρει ελευθερία και ανεξαρτησία στις μετακινήσεις. Θα πρέπει όμως να αποτελεί ένα ουσιαστικό εφόδιο για τον κάτοχό του και όχι απλά ένα χαρτί στο πορτοφόλι. Οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις αποτελούν την κυρίαρχη προϋπόθεση για να οδηγήσουμε στους δημόσιους δρόμους, όμως οφείλουμε να τηρούμε ευλαβικά για πάντα όσα μάθαμε από τον δάσκαλο οδήγησης. Και βέβαια να μην δεχτούμε να «λαδώσουμε» για την απόκτηση του διπλώματος.

Κατά την μέρα της πρακτικής εξέτασης είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι υποψήφιοι να διακατέχονται από άγχος. Αυτό θα πρέπει να καταπολεμήσουν, καθώς το υπερβολικό οδηγεί σε λάθη και κατά συνέπεια στην λέξη «κόβεσαι» από τους εξεταστές.

Οι top 5 αιτίες για την αποτυχία στις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης

Μιλήσαμε με αρκετούς δασκάλους οδήγησης και καταλήξαμε σε μία λίστα με τα συνηθέστερα λάθη που προκαλούν την αποτυχία στις πρακτικές εξετάσεις.

1) Συχνότερη αιτία είναι η παραβίαση του STOP. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αρκετοί είναι αυτοί που το παραβιάζουν – όντας απρόσεκτοι από το υπερβολικό άγχος – και κατά συνέπεια αποτυγχάνουν.

 

2) Δεύτερη συχνότερη αιτία είναι η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα. Η παραβίαση δηλαδή της διπλής γραμμής σε δρόμους χωρίς διαχωριστική νησίδα. Και εδώ το «κόβεσαι» είναι άμεσο.

3) Παραβίαση προτεραιότητας. Σε διασταυρώσεις όπου δεν υπάρχει STOP οφείλουμε να παραχωρήσουμε προτεραιότητα στο όχημα που έρχεται από δεξιά. Αν δεν το πράξουμε, «αντίο δίπλωμα».

4) Χτύπημα καθρέπτη. Η κίνηση σε στενούς δρόμους ενέχει τον κίνδυνο να ακουμπήσουμε τον καθρέπτη είτε σταθμευμένων είτε οχημάτων που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.

5) Παρκάρισμα. Η δοκιμασία στάθμευσης αγχώνει αρκετούς υποψηφίους οδηγούς, που κάνουν λάθη. Εδώ υπάρχει διπλή παγίδα: α. Να ανέβουμε στο πεζοδρόμιο κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος και β. Να ακουμπήσουμε πεζοδρόμιο ή ο πίσω εσωτερικός τροχός να απέχει άνω του 1 μέτρου από το πεζοδρόμιο κατά τη διάρκεια της οπισθογωνίας.

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων

Η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική. Κάντε όλες τις σωστές κινήσεις μπαίνοντας στο αυτοκίνητο για την εξέταση. Ρυθμίστε σωστά το κάθισμα και τους καθρέπτες, βάλτε τη ζώνη ασφαλείας και ξεκινήστε μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι δεν πλησιάζουν άλλα οχήματα ή πεζοί. Έτσι θα «κερδίσετε» τους εξεταστές, θα τους... χαλαρώσετε και θα είναι λιγότερο αυστηροί μαζί σας.

Καταρχάς πρέπει να εμπιστευτείτε το δάσκαλό σας και να τηρήσετε όσα σας έχει μάθει στα θεωρητικά και τα πρακτικά μαθήματα. Αν το πράξετε τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Ένα δοκιμαστικό λίγες μέρες πριν, παρουσία βέβαια του δασκάλου, αλλά χωρίς την φωνητική καθοδήγησή του, θα σας δείξει το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε και αν είστε έτοιμοι για τις τελικές εξετάσεις.

Αν τηρήσετε σωστά τους κανόνες, όσο αυστηρός και αν είναι ο εξεταστής δεν μπορεί να σας κόψει.

Δεν πρόκειται να σας ζητηθεί να κάνετε π.χ. μία μανούβρα που δεν έχετε δοκιμάσει με το δάσκαλό σας.

Μην πείτε σε φίλους και γνωστούς για το πότε περνάτε από εξετάσεις. Οι ερωτήσεις τους είναι φυσικό να σας προκαλέσουν περισσότερο άγχος.

Αν κάνετε ένα μικρό λάθος, που δεν στοιχίζει, μην πανικοβληθείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μείνετε συγκεντρωμένοι στη συνέχεια της εξέτασης.

Και βέβαια η σωστή προετοιμασία δεν είναι μόνο πνευματική, αλλά και σωματική. Να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να έχετε φάει κάτι ελαφρύ και μην το παρακάνετε με τον καφέ.

Photo Credits: IAM Roadsmart

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!