Κινδυνεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον χειμώνα; Σε ποια σημεία είναι ευάλωτα

Κώστας Παστρίμας
Κινδυνεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον χειμώνα; Σε ποια σημεία είναι ευάλωτα
Οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν σημαντικά την αποδοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να διατηρήσετε την αυτονομία τους σε λογικό επίπεδο.

Καθώς πλησιάζουν τα... μεγάλα κρύα και οι χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εξηγούμε πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το ηλεκτρικό σας όχημα. Επίσης παραθέτουμε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας και την μπαταρία του σε εξαιρετική κατάσταση το χειμώνα.

Πώς το κρύο επηρεάζει την μπαταρία

Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν δύο μπαταρίες κάτω από το καπό: την κύρια μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης, που χρησιμοποιείται για την κίνηση του αυτοκινήτου, και μια εφεδρική μπαταρία 12 V (όπως θα είχατε σε ένα αυτοκίνητο βενζίνης ή ντίζελ) για να λειτουργεί τα βοηθητικά συστήματα του οχήματος όπως κλιματισμός, ηλεκτρικά παράθυρα, θερμαινόμενα καθίσματα, προβολείς και υπολογιστές επί του οχήματος. Όταν το αυτοκίνητό σας είναι συνδεδεμένο στην πρίζα, το ρεύμα φορτίζει την κύρια μπαταρία και αυτό με τη σειρά του φορτίζει την μπαταρία των 12 V.

Και οι δύο μπαταρίες θα επηρεαστούν με τον ίδιο τρόπο από το κρύο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις εντός της μπαταρίας, μειώνοντας έτσι την απόδοσή της. Για τα ηλεκτρικά οχήματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτονομία.

Audi RS e-tron GT
Φωτογραφίες: Audi AG

Προθερμάνετε το αυτοκίνητό σας

Αν το αυτοκίνητό σας είναι συνδεδεμένο για φόρτιση, έχετε την πολυτέλεια να μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, χωρίς να αδειάζετε τις μπαταρίες. Όχι μόνο αυτό θα θερμάνει το αυτοκίνητό σας στην επιθυμητή θερμοκρασία, αλλά και οι μπαταρίες του αυτοκινήτου σας θα προθερμανθούν για καλύτερη απόδοση. Όταν κάνει πολύ κρύο, μπορείτε να ανάψετε τα θερμαινόμενα καθίσματα εκ των προτέρων Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν πλέον εφαρμογές που σας επιτρέπουν να το κάνετε εξ αποστάσεως από την άνεση του σπιτιού σας.

Αν έχετε γκαράζ, χρησιμοποιήστε το

Δεν έχουν όλοι ένα γκαράζ στη διάθεσή τους, αλλά αν έχετε και το έχετε κάνει αποθήκη, αδειάστε το και χρησιμοποιήστε το. Όταν τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους με κρύο καιρό, η απόδοση της μπαταρίας βελτιώνεται επειδή η θερμότητα από το γκαράζ διασφαλίζει ότι το αυτοκίνητό σας φορτίζεται πιο γρήγορα και διατηρεί τη φόρτιση της μπαταρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση του οχήματός σας είτε σε εύκρατη περιοχή είτε σε γκαράζ με ελεγχόμενο κλίμα είναι οι καλύτερες επιλογές για την παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Αν βρίσκεστε στο δρόμο και έχετε την επιλογή μεταξύ στάθμευσης σε εξωτερικό χώρο ή σε εσωτερικό, τότε σίγουρα επιλέξτε το δεύτερο.

Μην αφήνετε την μπαταρία να αδειάσει ή να γεμίσει πολύ

Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, η κύρια μπαταρία του αυτοκινήτου διατηρεί περίπου το 15-20% της χωρητικότητάς της για να προθερμάνει την μπαταρία. Εάν διατηρείτε την μπαταρία φορτισμένη πάνω από 15-20% -και ιδανικά τουλάχιστον 50%-, τότε υπάρχει ένα καλό περιθώριο για να διατηρήσετε την απόδοση του αυτοκινήτου σας στο βέλτιστο επίπεδο.

Συνιστάται επίσης να μη φορτίζετε πλήρως την μπαταρία σας κάθε μέρα, καθώς αυτό μπορεί να είναι κακό για την μπαταρία σας και την κάνει να αδειάζει πιο γρήγορα. Για καθημερινή χρήση, προτιμάτε φόρτιση έως το 80%, αλλά αν πρόκειται για μεγαλύτερο ταξίδι, τότε φυσικά θα φορτίσετε την μπαταρία στο 100%.

ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Φωτογραφία: Audi AG

Χρήση οικολογικής λειτουργίας (ECO)

Η λειτουργία Εco για κάθε ηλεκτρικό όχημα χθες διαφέρει, αλλά σε όλα έχει τον ίδιο στόχο: να καλυφθεί μεγαλύτερη απόσταση χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, με τον περιορισμό της παροχής ενέργειας στον κινητήρα και στα θερμαντικά στοιχεία μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό βοηθά στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της μπαταρίας σε πιο κρύο καιρό.

Είναι επίσης καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα επιταχύνουν πιο αργά στη λειτουργία Εco, επειδή λιγότερη ενέργεια πηγαίνει στον κινητήρα. Αυτό καθιστά την οδήγηση ασφαλέστερη μειώνοντας τον κίνδυνο ολίσθησης των τροχών του αυτοκινήτου σε δρόμους καλυμμένους με πάγο ή χιόνι.

Επιπλέον ενέργεια στην μπαταρία

Όταν κάνει κρύο, φροντίστε πάντα να έχετε επιπλέον φόρτιση στην μπαταρία, περισσότερο από ό,τι χρειάζεται πραγματικά το ταξίδι σας - είτε 80% για γενική οδήγηση είτε 100% για μεγαλύτερο ταξίδι. Εάν κολλήσετε στο κρύο λόγω ατυχήματος, κλειστού δρόμου ή οποιουδήποτε άλλου γεγονότος που μπορεί να σας κρατήσει ακινητοποιημένους, είναι καλή ιδέα να έχετε άφθονη ενέργεια. Έτσι, θα μπορείτε, για παράδειγμα, να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας πιο ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να το χρησιμοποιήσετε για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας αν χρειάζεται.

Photo Credits: Audi AG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!