Η Volvo αποσύρεται από την Polestar

Κώστας Παστρίμας
Η Volvo αποσύρεται από την Polestar
Η Volvo σταμάτησε να χρηματοδοτεί την Polestar και οι μετοχές που κατέχει πιθανότατα θα επιστρέψουν στην Geely.

Η Volvo αποφάσισε να τερματίσει τη χρηματοδότηση της Polestar, της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ίδρυσε σε συνεργασία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely. Η Volvo εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην Polestar, με την Geely, που επίσης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Volvo, να αποτελεί πιθανό αγοραστή.

Η απόφαση αυτή προανακοιώθηκε από τη Volvo στην οικονομική της έκθεση για το 2023. Η Polestar «αποσχίστηκε» από τη Volvo το 2017 και έκτοτε παρήγαγε μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας τεχνολογία της Volvo. Ωστόσο, δυσκολίες στην αγορά έχουν οδηγήσει σε προβλήματα για την Polestar στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, με την ανακοίνωση ότι δεν πέτυχε τους στόχους της για το 2023.

PolestarΦωτογραφίες: Polestar

Η Volvo αναφέρει ότι ενδέχεται να διανείμει το μερίδιό της στους μετόχους της. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στην ενίσχυση της θέσης της κινεζικής Geely, που είναι η κύρια μέτοχος της Volvo, στην Polestar. Η κινεζική εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη λειτουργική και χρηματοδοτική υποστήριξη στην εταιρεία και η Volvo σχεδιάζει να συνεργαστεί στενά με την Polestar σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, κατασκευής και after sales, καθώς τα οχήματα της Polestar μπορούν επί του παρόντος να εξυπηρετούνται στα καταστήματα της Volvo.

 

Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από τους επενδυτές, με τις μετοχές της Volvo να αυξάνονται κατά 40% μετά την ανακοίνωση. Ωστόσο, μπορεί να θέσει το μέλλον της Polestar υπό αμφισβήτηση. Αναλυτές είχαν κριτικάρει το μερίδιο της Volvo στην Polestar ως «βαρίδι» στους πόρους της. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει το 48% των μετοχών της εταιρείας, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 83% από την είσοδό της στο χρηματιστήριο το 2022. Θα διευκολύνει την «προσωρινή αύξηση των επενδύσεων» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης τεχνολογιών που πιστεύει ότι θα τη βοηθήσουν να γίνει ηγέτης στην κινητικότητα της επόμενης γενιάς. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει επίσης ότι επενδύει σε αναβάθμιση των τεχνολογιών της και σε εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!