Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις άδειες οδήγησης δικύκλων στην Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις άδειες οδήγησης δικύκλων στην Ελλάδα
Μάθε τους κανόνες, απόκτησε την κατάλληλη άδεια, οδήγησε σωστά και απόφυγε τη σύλληψη και τα τσουχτερά πρόστιμα.

Η οδήγηση δικύκλων και μοτοσικλετών στην Ελλάδα διέπεται από αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις που καθορίζουν τις απαιτήσεις για την απόκτηση των σχετικών αδειών οδήγησης. Αν δεν ξέρεις ποια άδεια οδήγησης χρειάζεσαι ή ποιες είναι οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης, διάβασε παρακάτω και μάθε τις κατηγορίες αδειών, τις προϋποθέσεις και τα πρόστιμα για παραβάσεις, και οδήγησε με ασφάλεια και νομιμότητα.

Κατηγορίες Αδειών Οδήγησης για Δίκυκλα και Μοτοσικλέτες

Κατηγορία ΑΜ (Μοτοποδήλατα)

Καλύπτει μοτοποδήλατα (δίκυκλα ή τρίκυκλα) με μέγιστη ταχύτητα 45 km/h και κινητήρα έως 50cc αν είναι εσωτερικής καύσης ή 4 kW αν είναι ηλεκτρικά.

Ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση της άδειας: 16 έτη.

 

Κατηγορία Α1 (Μικρές Μοτοσικλέτες)

Περιλαμβάνει μοτοσικλέτες με μέγιστη ισχύ 11 kW και αναλογία ισχύος/βάρους όχι μεγαλύτερη από 0,1 kW/kg.

Ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση της άδειας: 18 έτη.

Κατηγορία Α2 (Μεσαίες Μοτοσικλέτες)

Καλύπτει μοτοσικλέτες με μέγιστη ισχύ 35 kW και αναλογία ισχύος/βάρους όχι μεγαλύτερη από 0,2 kW/kg. Η μοτοσικλέτα δεν πρέπει να προέρχεται από μοντέλο με περισσότερο από το διπλάσιο της ισχύος.

Ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση της άδειας: 20 έτη.

Voge DS525X
Η Voge DS525X είναι ένα παράδειγμα μοτοσικλέτας που οδηγείται με άδεια Α2 (Φωτογραφία: Λάμπρος Στοιχειός)

Κατηγορία Α (Μοτοσικλέτες οποιασδήποτε ισχύος)

Επιτρέπει την οδήγηση μοτοσικλετών ανεξαρτήτως ισχύος.

Ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση της άδειας: 24 έτη, ή 22 έτη αν ο οδηγός έχει τουλάχιστον δύο χρόνια εμπειρίας με άδεια κατηγορίας Α2.

Οδήγηση Δικύκλων με Άδεια Αυτοκινήτου (Κατηγορία Β)

Κατηγορία ΑΜ (Μοτοποδήλατα)

Οι κάτοχοι άδειας κατηγορίας Β μπορούν να οδηγούν μοτοποδήλατα χωρίς ξεχωριστή άδεια κατηγορίας ΑΜ, εφόσον έχουν την άδεια κατηγορίας Β για τουλάχιστον 6 χρόνια και είναι τουλάχιστον 27 ετών.

Κατηγορία Α1 (Μικρές Μοτοσικλέτες)

Από τον Νοέμβριο του 2020, οι κάτοχοι άδειας κατηγορίας Β μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες κατηγορίας Α1, εφόσον έχουν παρακολουθήσει πέντε ώρες πρακτικής εκπαίδευσης σε εκπαιδευτήρια οδήγησης και έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση.

UM Flash 125
To UM Flash 125 μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να οδηγηθεί από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (Φωτογραφία: Βασίλης Κωστάκος)

Πρόστιμα, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις

Η οδήγηση χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης τιμωρείται με πρόστιμο 200 ευρώ.

Μπορεί να επιβληθεί αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση που ο οδηγός εντοπιστεί να οδηγεί χωρίς την κατάλληλη άδεια, μπορεί να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε αυτόφωρη διαδικασία. Η οδήγηση χωρίς την απαραίτητη άδεια οδήγησης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και τη σοβαρότητα της παράβασης.

Αν η οδήγηση χωρίς άδεια συνδυάζεται με επικίνδυνη οδήγηση ή πρόκληση ατυχήματος, οι ποινές μπορεί να είναι αυστηρότερες, περιλαμβάνοντας μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης, βαρύτερα χρηματικά πρόστιμα και παρατεταμένη στέρηση του δικαιώματος οδήγησης. Σε περιπτώσεις υποτροπής, δηλαδή όταν ο οδηγός συλλαμβάνεται ξανά για την ίδια παράβαση, οι ποινές αυξάνονται. Η υποτροπή δείχνει αδιαφορία προς τον νόμο, και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα δικαστήρια.

Η γνώση και η τήρηση της νομοθεσίας για τις κατηγορίες αδειών οδήγησης δικύκλων και μοτοσικλετών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των οδηγών και των άλλων χρηστών του δρόμου. Οι οδηγοί που επιθυμούν να οδηγήσουν δίκυκλα πρέπει να εξασφαλίζουν την απαραίτητη εκπαίδευση και τις βεβαιώσεις για να αποφύγουν σοβαρές κυρώσεις και να διασφαλίσουν μια ασφαλή και νόμιμη οδήγηση. Απαραίτητο είναι επίσης -εκτός από την αυτονόητη τήρηση του Κ.Ο.Κ.- να οδηγούμε πάντα το δίκυκλο ή/και τη μοτοσικλέτα μας φορώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!