F1 - Το ατύχημα του Πέρεζ στο Μονακό βοηθάει τις Ferrari και McLaren

F1 - Το ατύχημα του Πέρεζ στο Μονακό βοηθάει τις Ferrari και McLaren
Η ζημιά στο Μονακό αλλάζει τα πλάνα της αυστριακής ομάδας και αυτό ενδέχεται να της κοστίσει αρκετά στους επόμενους αγώνες της Formula 1.

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για τη Red Bull Racing έπειτα από το Grand Prix Μονακό. Όχι μόνο εκτέθηκαν οι αδυναμίες της RB20, που περιόρισαν τον Μαξ Φερστάπεν στην 6η θέση, αλλά έφυγε από το Πριγκιπάτο με ένα κατεστραμμένο μονοθέσιο.

Ο Σέρχιο Πέρεζ είχε σφοδρό ατύχημα στον εναρκτήριο γύρο έπειτα από επαφή που είχε με τον Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas. Η RB20 του διαλύθηκε στις προστατευτικές μπαριέρες, με το κόστος επισκευών να αγγίζει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Στη σημερινή Formula 1 οποιαδήποτε υλική ζημιά έχει σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά των ομάδων. Αυτό συμβαίνει διότι είναι σε ισχύ το ανώτατο όριο δαπανών (budget cap), το οποίο ανέρχεται στα 135 εκατ. δολάρια και μέσα σε αυτό πρέπει να λειτουργούν και οι 10 ομάδες.

Το ατύχημα του Μεξικανού αναμένεται να κοστίσει σημαντικά στη Red Bull Racing εντός του 2024 και ενδεχομένως το 2025. Τα χρήματα που θα δαπανήσει για τις επισκευές και παραγωγή ανταλλακτικών θα μπορούσε να τα διαθέσει στην έρευνα και εξέλιξη αναβαθμίσεων για το μονοθέσιο τόσο της φετινής σεζόν όσο και της επόμενης. Δεν αποκλείεται οι «ταύροι» να βάλουν στο… ψυγείο ορισμένα πακέτα αναβαθμίσεων για να παραμείνουν εντός του budget cap.

Τα άσχημα νέα επιβεβαίωσε και ο σύμβουλος της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο στο motorsport-total: «Ξεκάθαρα θα μας επηρεάσει αυτό το ατύχημα. Έχουμε ορισμένα σχέδια για το φετινό μας μονοθέσιο και πλέον μας λείπουν 3 εκατομμύρια. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό σημαίνει πως θα έχουμε λιγότερες αναβαθμίσεις. Είμαστε σε μειονεκτική θέση σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε αναβαθμίσεις λόγω της βελτίωσης των McLaren και Ferrari».

Ο «παχυλός» λογαριασμός ήρθε για τη Red Bull Racing μόλις στον 8ο από τους 24 αγώνες στη σεζόν. Σε περίπτωση που συμβεί ένα ακόμη μεγάλο ατύχημα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο για την αυστριακή ομάδα.

Ακούστε το νέο podcast του gMotion, με τους Κώστα Παστρίμα και Στάθη Κοκκορόγιαννη να αναλύουν όλα όσα έγιναν στο Grand Prix Μονακό της Formula 1 και όχι μόνο.

Φωτογραφίες: Schecoperez/X

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!