MotoGP, Ιταλία: Ο Μπανάια πήρε επιβλητική νίκη στην έδρα της Ducati

MotoGP, Ιταλία: Ο Μπανάια πήρε επιβλητική νίκη στην έδρα της Ducati
Ο Πέκο Μπανάια κέρδισε εμφατικά το GP Ιταλίας, με τον Ενέα Μπαστιανίνι να συμπληρώνει το ονειρικό 1-2 της εργοστασιακής Ducati μπροστά στους tifosi.

To Grand Prix Ιταλίας στην πίστα του Μουτζέλο ολοκληρώθηκε ως ένα μονόλογος του Πέκο Μπανάια και της εργοστασιακής ομάδας της Ducati. Ο Μπανάια ήταν απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη, που αλλάζει τις ισορροπίες για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο Ενέα Μπαστιανίνι με εκπληκτικό τρόπο στους δύο τελευταίους γύρους ανέβηκε από την 4η στη 2η θέση και συμπλήρωσε το 1-2 για την Ducati Lenovo ενώ ο Χόρχε Μαρτίν της Pramac Ducati πήρε την 3η θέση του αγώνα και του βάθρου.

Εκκίνηση

Τα σύννεφα διαλύθηκαν πάνω από το Μουτζέλο και οι αναβάτες πήραν τις θέσεις τους στο grid, που ήταν με δύο τρόπους διαφορετικό από εκείνο του Σαββάτου στο Σπριντ. Πρώτον και κυριότερο, ο Πέκο Μπανάια λόγω της ποινής που πήρε την Παρασκευή ξεκίνησε από την πέμπτη θέση αντί για τη δεύτερη που είχε καταταχθεί. Δεύτερον, οι εργοστασιακές Ducati Lenovo δεν ήταν κατακόκκινες, όπως συνήθως, αλλά είχαν πολύ μπλε, τιμώντας τις εθνικές ομάδες της Ιταλίας, που σε όλα τα σπορ αγωνίζονται με αυτό το χρώμα, γνωστό ως Azzurro.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Χόρχε Μαρτίν ξεκίνησε καλά από την pole position αλλά μέσα στις δύο πρώτες στροφές ο Πέκο Μπανάια τον πέρασε και πήρε την πρωτοπορία στον αγώνα. Ο Ισπανός έμεινε στη 2η θέση ενώ ο Ενέα Μπαστιανίνι με την άλλη εργοστασιακή Ducati βρισκόταν στην 3η θέση. Ο Μαρκ Μάρκεθ έπεσε μία θέση πιο πίσω από αυτήν που ξεκίνησε, στην 4η, μπροστά από τον Πέδρο Ακόστα.

Ο Μπανάια ανοίγει τη διαφορά

Ο Πέκο Μπανάια, από τη στιγμή που βρέθηκε στην κορυφή, άρχισε να ανοίγει τη διαφορά από τον Μαρτίν, ενώ όλοι οι αναβάτες ήταν προσεκτικοί να μην το παρακάνουν από το ξεκίνημα του αγώνα για να μη φθείρουν τα ελαστικά τους.

Ο Μαρτίν είχε να ανησυχεί και για τον Μπαστιανίνι, ο οποίος επίσης είχε πίσω του σε μικρή απόσταση του Μ. Μάρκεθ και Ακόστα. Ιδιαίτερα ο ρούκι της GasGas Tech3 πίεζε αρκετά τον Μάρκεθ για την 4η θέση. Ο Μορμπιντέλι ακολουθούσε στην 6η θέση, μπροστά από τον Βινιάλες της Aprilia που είχε πέσει 7ος και τους Α, Μάρκεθ, Ντι Τζιαναντόνιο και Εσπαργκαρό.

Αγώνας αναμονής

Καθώς οι αναβάτες εγκαταστάθηκαν στο ρυθμό τους, για τους επόμενους γύρους δεν έγιναν πολλές κινήσεις, καθώς όλοι περίμεναν τους τελευταίους γύρους για να συνεκτιμήσουν και την κατάσταση των ελαστικών τους. Στο μεταξύ, είχαμε και τις πρώτες εγκαταλείψεις, με τον Αουγκούστο Φερνάντεθ από βλάβη και τους Μιρ και Νακαγκάμι από πτώση.

Η διαφορά ανάμεσα στον Μπανάια και στον Μαρτίν παρέμενε περίπου σταθερή, ανάμεσα σε 5 και 7 δέκατα του δευτερολέπτου, ενώ οι σοβαρότερες μάχες δίνονταν πιο πίσω, ανάμεσα σε Μορμπιντέλι και Βινιάλες για την 6η θέση και ανάμεσα σε Άλεξ Μάρκεθ και Ντι Τζιαναντόνιο για την 8η θέση.

Η καταιγίδα μετά την ηρεμία

Μπαίνοντας στο τελικό στάδιο του αγώνα, ο Μπανάια έδειχνε να μην κινδυνεύει και να ελέγχει τη διαφορά από τον Μαρτίν. Πίσω από τον Ισπανό της Pramac, δόθηκε η μάχη ανάμεσα σε Μπαστιανίνι και Μάρκ Μάρκεθ, με τον αναβάτη της Gresini να καταφέρνει τελικά να περάσει και να παίρνει την 3η θέση. Απέμεναν όμως μόνο 6 γύροι και ο Μάρκεθ βρισκόταν 1,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Μαρτίν.

Ταυτόχρονα, ο Μαρτίν προσπαθούσε να ανεβάσει το ρυθμό του για να πλησιάσει τον Μπανάια, αλλά δεν τα κατάφερνε. Η προσπάθεια αυτή όμως τον βοηθούσε να διατηρείται ασφαλής στη 2η θέση, αφού δεν επέτρεπε στον Μάρκεθ να τον πλησιάσει. Ο Μαρτίν έφτασε μέχρι και 3 δέκατα πίσω από τον Μπανάια, τρεις γύρους πριν από το τέλος, αλλά αυτό ήταν το περισσότερο που κατάφερε να πλησιάσει.

Μέχρι το τέλος, ο Μπανάια δεν έχασε σε κανένα σημείο τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και έφτασε σε άλλη μία μεγαλειώδη νίκη, μετά την επικράτησή του πριν από μία εβδομάδα στη Βαρκελώνη και το Σάββατο στον αγώνα Σπριντ. Για την 2η θέση δόθηκε τελικά μεγάλη μάχη. Ο Μπαστιανίνι δεν το έβαλε κάτω μετά την προσπέραση του Μάρκεθ και αντεπιτέθηκε στον προτελευταίο γύρο, για να πάρει πίσω τη θέση που έχασε νωρίτερα. Ο Ιταλός δεν σταμάτησε εκεί και στον τελευταίο γύρο πέρασε και τον Μαρτίν, για να ολοκληρώσει το 1-2 της Ducati Lenovo εντός έδρας. Ο Μαρτίν ήταν τελικά τρίτος και ακολούθησαν οι Μ. Μάρκεθ, Ακόστα, Μορμπιντέλι, Ντι Τζιαναντόνιο, Βινιάλες, Α. Μάρκεθ και Μπίντερ.

Επόμενος αγώνας είναι σε τρεις εβδομάδες, το 3ήμερο 28-30 Ιουνίου, το GP Ολλανδίας στην πίστα του Άσεν.

Αποτελέσματα

race

Φωτογραφία: Michelin

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!