24 Ώρες Λε Μαν – Πρόγραμμα και πληροφορίες του θρυλικού αγώνα

24 Ώρες Λε Μαν – Πρόγραμμα και πληροφορίες του θρυλικού αγώνα
Ο μεγαλύτερος αγώνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού επιστρέφει και γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τη δράση να διαρκεί όλη την εβδομάδα.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Βρισκόμαστε στην εβδομάδα του αγώνα για τις 24 Ώρες Λε Μαν. Ο τέταρτος αγώνας του WEC για το 2024 είναι προ των πυλών και όλος ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα στρέψει το βλέμμα του στην πίστα του Σαρτ στη βορειοδυτική Γαλλία από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου. Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τον πρώτο αγώνα στο Λε Μαν, ενώ είναι 92ος που θα πραγματοποιηθεί.

Η εμβληματική διαδρομή του Σαρτ στο Λε Μαν της Γαλλίας έχει αλλάξει σημαντικά στα 101 χρόνια ιστορίας του. Στη σημερινή της μορφή η πίστα, που περιλαμβάνει και κομμάτια από δημόσιους δρόμους, έχει μήκος 13.626 μέτρα και αποτελείται από 38 ξεχωριστές στροφές. Κάθε σημείο της πίστας έχει τη δική του ιστορία. Από το σικέιν Dunlop στην Τέρτε Ρουζ, τις ατελείωτες ευθείες της Μουλσάν, την πάντα δύσκολη στροφή της Ινδιανάπολης, τα μοναδικά «Porsche Curves» και το σικέιν της Ford. Όλα τα παραπάνω συντελούν την απόλυτη πρόκληση για οδηγούς και μηχανές.

Οι «πλούσιες» συμμετοχές

Στο φετινό αγώνα θα πάρουν μέρος συνολικά 62 αγωνιστικά αυτοκίνητα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Hypercar, LMP2 και LMGT3. Στην επίσημη Test Day που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, η Porsche σημείωσε την ταχύτερη επίδοση.

Η Hypercar διαθέτει συνολικά 23 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 19 είναι από το WEC. Στους τρεις πρώτους αγώνες έχουμε δει τρία διαφορετικά πληρώματα να κερδίζουν, όμως η Porsche βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Αντρέ Λότερερ, Λόρενς Βανθούρ και Κέβιν Έστρε προηγούνται στη βαθμολογία με 74 βαθμούς και ακολουθούν στη 2η θέση οι Κάλουμ Άιλοτ και Ουίλ Στίβενς με τη #12 Porsche της Jota Sport. Στην 3η θέση είναι οι Μάικ Κόνγουεϊ, Καμούι Κομπαγιάσι και Νικ ντε Βρις της Toyota Gazoo Racing με 52 βαθμούς.

Στο Λε Μαν όλα μπορούν να συμβούν και σίγουρα περιμένουμε τιτανομαχίες ανάμεσα σε όλους τους κατασκευαστές. Πέρα από τις Toyota και Porsche, στην Hypercar συναντάμε τις: Ferrari, Peugeot, Cadillac, Lamborghini, Alpine, BMW και Isotta Fraschini.

Στην LMP2 θα πάρουν μέρος συνολικά 16 πρωτότυπα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Μπορεί η κατηγορία να έχει καταργηθεί στο WEC, όμως η δημοφιλία της σε άλλα πρωταθλήματα καθιστά την παρουσία της αναγκαία. Κορυφαίες ομάδες όπως οι United Autosports, IDEC Sport, Inter Europol Competition και Cool Racing επιστρέφουν διεκδικώντας τη νίκη.

Στην LMGT3 θα πάρουν μέρος 23 αγωνιστικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 18 είναι του WEC. Στην κατηγορία αυτή παίρνουν μέρος αγωνιστικά τύπου GT3 από κορυφαίους κατασκευαστές όπως: Porsche, Ferrari, Aston Martin, McLaren, Lexus, Lamborghini, Corvette, Ford και BMW.

Στο πρωτάθλημα του WEC προηγούνται στη βαθμολογία οι Άλεξ Μαλίκιν, Τζόελ Στουρμ και Κλάους Μπάκλερ, οι οποίοι οδηγούν τη #92 Porsche της Manthey Racing. Ακολουθούν οι Σον Γκελάελ, Αογκούστο Φάρφους και Ντάρεν Λέγκ με τη #31 BMW M4 της Team WRT. Στην κατηγορία θα πάρει μέρος και ο θρύλος του MotoGP, Βαλεντίνο Ρόσι, ο οποίος οδηγεί τη #46 BMW.

Οι 24 Ώρες Λε Μαν περιλαμβάνονται στο λεγόμενο Triple Crown του μηχανοκίνητου αθλητισμού μαζί με το Grand Prix Μονακό και τα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης. Είναι ένα όνειρο για πολλούς οδηγούς να ανέβουν στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου στο Σαρτ μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.

Λόγω της τεράστιας σημασίας του ο αγώνας δίνει διπλάσιους βαθμούς στους 10 που βαθμολογούνται κάτι το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στο πρωτάθλημα οδηγών.

Όλη η δράση από τις 24 Ώρες Λε Μαν θα παίζει «δυνατά» όλη την εβδομάδα στο gMotion by Gazzetta. Μην χάσετε το LIVE μας από το Σάββατο στις 16:00 ώρα Ελλάδος για να μπείτε σε κλίμα αγώνα.

Πρόγραμμα 24 Ώρες Λε Μαν σε ώρες Ελλάδος

Τετάρτη 12 Ιουνίου

15:00-18:00 – Πρώτη Περίοδος Ελεύθερων Δοκιμών

20:00-21:00 – Κατατακτήριες Δοκιμές

23:00-01:00 (ξημερώματα Παρασκευής) – Δεύτερη Περίοδος Ελεύθερων Δοκιμών

Πέμπτη 13 Ιουνίου

16:00-19:00 – Τρίτη Περίοδος Ελεύθερων Δοκιμών

21:00-21:30 – Hyperpole

23:00-00:00 – Τέταρτη Περίοδος Ελεύθερων Δοκιμών

Σάββατο 15 Ιουνίου

17:00 – Αγώνας (LIVE)

Φωτογραφίες: Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!