F1 - Η Renault εξετάζει την αποχώρησή της από κατασκευαστής κινητήρων

F1 - Η Renault εξετάζει την αποχώρησή της από κατασκευαστής κινητήρων
Σε μία κίνηση που θα αλλάξει την εικόνα της Formula 1 ενδέχεται να προχωρήσει ο Όμιλος Renault και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αφοσίωσή της στο σπορ.

Oι φήμες γύρω από την εμπλοκή του Ομίλου Renault στη Formula 1 δεν σταματούν. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει γνωρίσει τεράστιες επιτυχίες στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ έχοντας κερδίσει πρωταθλήματα τόσο ως εργοστασιακή ομάδα όσο και ως κατασκευαστής κινητήρων.

Από το 2021 παίρνει μέρος στο θεσμό υπό την ονομασία Alpine F1 Team, σε μία προσπάθεια να προωθήσει εμπορικά τη θυγατρική της μάρκα, με το όνομα της Renault να αποστασιοποιείται ολοένα και περισσότερο από τη Formula 1. Μάλιστα ως κατασκευαστής κινητήρων για το 2026 έχει δηλώσει συμμετοχή με την ονομασία Alpine και όχι Renault όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Το θέμα των κινητήρων ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσο θα υλοποιηθεί. Σύμφωνα με το racingnews365 η Renault εξετάζει να αποσύρει τη συμμετοχή της ως κατασκευαστής κινητήρων από το 2026, κάτι που αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στη Formula 1.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Alpine να χάσει το εργοστασιακό της στάτους και θα γίνει πελατειακή ομάδα. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη αναφορές πως οι Γάλλοι βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές ώστε να προμηθεύονται μονάδες ισχύος από το 2026.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο εξετάζεται το κλείσιμο του τμήματος κινητήρων της Formula 1 στο Βιρί Σατιγιόν της Γαλλίας είναι για τη μείωση των δαπανών. Ωστόσο βρισκόμαστε 18 μήνες πριν τα μονοθέσια του 2026 πατήσουν για πρώτη φορά πίστα με τους κινητήρες της επόμενης γενιάς. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά στην εξέλιξη των νέων μονάδων ισχύος.

Πριν από μερικές ημέρες, ο CEO του Ομίλου Renault, Λούκα ντε Μέο, είχε τονίσει πως δεν έχει μπει πωλητήριο στην Alpine F1. Μάλιστα, έριξε «βέλη» σε όσους διέδιδαν φήμες στον Τύπο πως η ομάδα του Ένστον ήταν προς πώληση.

Ακούστε το νέο podcast του gMotion, με τους Κώστα Παστρίμα και Στάθη Κοκκορόγιαννη να αναλύουν όλα όσα έγιναν στο Grand Prix Καναδά της Formula 1 και όχι μόνο.

Φωτογραφίες: Alpine media

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!