MotoGP: Ανακοινώθηκε η συμφωνία της Yamaha με την Pramac Racing

Κώστας Παστρίμας
MotoGP: Ανακοινώθηκε η συμφωνία της Yamaha με την Pramac Racing
Η πολυθρύλητη συμφωνία που αλλάζει το χάρτη του MotoGP δεν είναι πλέον φήμη αλλά γεγονός.

Οι πληροφορίες είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό και από την Πέμπτη 27/6 ήταν πια σίγουρο ότι η συμφωνία είχε κλείσει. Η Yamaha Motor Co., Ltd. ανακοίνωσε πολυετή συμφωνία συνεργασίας με την Prima Pramac Racing, η οποία θα αποτελέσει τη «δεύτερη εργοστασιακή ομάδα» της Yamaha από το 2025 και μετά. Η Pramac Racing θα παραμείνει ανεξάρτητη, με έδρα στο Rugby, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή μοτοσικλετών YZR-M1 ίδιων προδιαγραφών με αυτές της Monster Energy Yamaha MotoGP Team και την απασχόληση μηχανικών της Yamaha στην ομάδα. Η ομάδα αναβατών της Pramac Racing για το 2025 θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω. Η κίνηση αυτή διπλασιάζει την παρουσία της Yamaha στο MotoGP, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή της να επιστρέψει στις νίκες.

Ο Λιν Τζάρβις, επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, δήλωσε: «Η νέα συνεργασία με την Prima Pramac Racing θα πάρει διαφορετική μορφή από ό,τι έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αντί για δορυφορική ομάδα, με αυτή τη νέα συμφωνία η Yamaha δείχνει εμπιστοσύνη στην Pramac Racing και θα τους παρέχουμε εργοστασιακές μοτοσικλέτες της ίδιας προδιαγραφής με αυτές που χρησιμοποιεί η Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Οι στόχοι είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των μοτοσικλετών, που παραμένει η κύρια προτεραιότητα της Yamaha, καθώς και να έχουμε τέσσερις ανταγωνιστικούς αναβάτες στο πρωτάθλημα MotoGP σε δύο κορυφαίες ομάδες. Επιπλέον, η συνεργασία περιλαμβάνει ένα μελλοντικό πρόγραμμα Moto2 για την ανάπτυξη μελλοντικών αναβατών MotoGP. Είναι πολύ νωρίς για να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, καθώς θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στον Πάολο Καμπινότι, CEO της Pramac, και στον Τζίνο Μπόρσοϊ, διευθυντή της Prima Pramac Racing, για την εμπιστοσύνη τους στη Yamaha. Έχουμε τον μέγιστο σεβασμό για την ομάδα τους και τους διαβεβαιώνουμε για τη πλήρη δέσμευσή μας να κάνουμε αυτή τη νέα συνεργασία εξαιρετικά επιτυχημένη για πολλά χρόνια».

Κάτι παραπάνω από μια απλή συμφωνία

Η νέα συνεργασία μεταξύ Yamaha και Pramac Racing είναι αποτέλεσμα στρατηγικής στροφής της Yamaha στο MotoGP. Η Yamaha δεν είχε δορυφορική ομάδα από το 2022, όταν διακόπηκε η συνεργασία με την RNF Racing. Η Pramac Racing, με τις επιτυχίες της ως δορυφορική ομάδα της Ducati, αποτελεί ιδανικό συνεργάτη. Η συμφωνία αυτή, διάρκειας επτά ετών, δείχνει την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση και των δύο πλευρών, ενώ το μελλοντικό πρόγραμμα Moto2 θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη νέων ταλέντων για το MotoGP. Με την προσθήκη δύο εργοστασιακών μοτοσικλετών και τη συνεργασία των μηχανικών της Yamaha με την Pramac Racing, αναμένεται αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, στοιχείο κρίσιμο για την επάνοδο στις νίκες.

Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει την αξία της Pramac Racing, η οποία από δορυφορική ομάδα μετατρέπεται σε βασικό εταίρο της Yamaha, επηρεάζοντας θετικά τη δυναμική του MotoGP και την εξέλιξη των μοτοσικλετών. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι η Pramac Racing τερμάτισε μια πολύ στενή συνεργασία με την Ducati που είχε διάρκεια δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!