F1, Αυστρία: Ο κυρίαρχος Φερστάπεν πήρε την pole στην έδρα της Red Bull

F1, Αυστρία: Ο κυρίαρχος Φερστάπεν πήρε την pole στην έδρα της Red Bull
O Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull Racing έκαναν επίδειξη δύναμης στην πίστα του Σπίλμπεργκ.

Στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Αυστρίας ο Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull Racing έδωσαν δείγματα της περσινής τους απόλυτης κυριαρχίας, με τον Ολλανδό πρωταθλητή να παίρνει την pole position με χαρακτηριστική άνεση στον εντός έδρας των «ταύρων». Η υπεροχή του Φερστάπεν έκανε επίκεντρο τη μάχης τις θέσεις πίσω του, με τον Λάντο Νόρις της McLaren να παίρνει τελικά τη 2η θέση και τον Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes να είναι τρίτος.

Q1

Το πρώτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών στο Red Bull Ring ξεκίνησε με λιακάδα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, που ομάδες και οδηγοί θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους. Καθώς δεν υπήρχε φόβος για δραματική αλλαγή στις συνθήκες, δεν υπήρχε μεγάλη βιασύνη στην έξοδο των μονοθεσίων από τα γκαράζ και η κίνηση στην πίστα αρχικά ήταν υποτονική στην αρχή.

Σταδιακά βέβαια όλοι έκαναν την εμφάνισή τους και άρχισαν να γράφουν γρήγορους γύρους, με αρχικό στόχο να αποφύγουν τις πέντε τελευταίες θέσεις που οδηγούσαν στον αποκλεισμό. Τελευταίοι από όλους βγήκαν στην πίστα οι οδηγοί της Mercedes.

Ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari ήταν εκείνος που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο του Q1, με τις διαφορές να είναι πολύ μικρές καθώς ο Όσκαρ Πιάσρι και ο Μαξ Φερστάπεν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα απείχαν και οι δύο λίγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Γενικά οι διαφορές ήταν πολύ μικρές αφού ο πρώτος από τον 15ο, που ήταν ο Αλόνσο, απείχαν λιγότερο από 4 δέκατα του δευτερολέπτου. Στο τέλος του 18λέπτου, οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν ήταν οι Άλμπον, Στρολ, Μπότας, Σάρτζεντ και Ζου.

Q2

Η εικόνα που διαμορφώθηκε στο πρώτο σκέλος με τις πολύ μικρές διαφορές έκανε το δεύτερο σκέλος πολύ πιο δύσκολο και ενδιαφέρον, καθώς κανείς δεν είχε την πολυτέλεια έστω και για το παραμικρό λάθος καθώς κινδύνευε να χάσει τη θέση του στην τελική 10άδα. Επομένως, η πίεση για τους οδηγούς ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς έβγαιναν στην πίστα.

Ένας οδηγός που είναι ανεπηρέαστος από την πίεση είναι ο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος βγήκε από τους πρώτους που βγήκαν στην πίστα με φρέσκα ελαστικά και έγραψε τον καλύτερο χρόνο του 3ημέρου μέχρι εκείνο το σημείο, και μάλιστα με διαφορά μισού δευτερολέπτου από τον δεύτερο.

Κι ενώ ο Φερστάπεν λίγο πριν από το τέλος βελτίωσε ακόμα περισσότερο το χρόνο του, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μάχη για την είσοδο στη 10άδα. Οι πέντε οδηγοί που δεν κατάφεραν περάσουν και έμειναν εκτός συνέχειας ήταν οι Ρικάρντο, Μάγκνουσεν, Γκασλί, Τσουνόντα και Αλόνσο. Ο Ρικάρντο έμεινε εκτός για 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Q3

Το τρίτο και κρισιμότερο σκέλος ξεκίνησε με άλλες προοπτικές, αφού πλέον ο Φερστάπεν είχε δηλώσει τις προθέσεις του και είχε δείξει τι μπορεί να κάνει, οπότε για όλους υπήρχε σημείο αναφοράς. Ο Ολλανδός επιβεβαίωσε αυτήν τη φόρμα στην πρώτη γρήγορη προσπάθεια, στην οποία ήταν πάνω από 3 δέκατα ταχύτερος από τον δεύτερο, που ήταν ο Νόρις με τη McLaren.

Τα μονοθέσια επέστρεψαν στα γκαράζ τους, μπήκαν φρέσκα ελαστικά και οι οδηγοί ξαναβγήκαν στην πίστα για διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, που έδειχνε να είναι οι θέσεις από τη δεύτερη και κάτω. Όπως αναμενόταν, ο Φερστάπεν βελτίωσε το χρόνο του και «σφράγισε» την pole position, την 40ή της καριέρας του, με διαφορά 4 δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Λάντο Νόρις, ο οποίος εξασφάλισε τη 2η θέση και εκκίνηση από την πρώτη σειρά.

Ο Όσκαρ Πιάστρι ήρε αρχικά την 3η θέση αλλά ο χρόνο του διαγράφηκε, και έτσι 3ος ανέβηκε ο Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes, με τον Σάινθ να είναι η κορυφαία Ferrari στην 4η θέση. Ακολούθησαν οι Χάμιλτον, Λεκλέρ, Πιάστρι, Πέρεζ, Χούλκενμπεργκ και Οκόν.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα

QP

Φωτογραφία: Red Bull

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!