Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι δασμοί που επέβαλε η Κομισιόν στα «Made in China»

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι δασμοί που επέβαλε η Κομισιόν στα «Made in China»
Αναλυτικά οι δασμοί που θα επιβληθούν στα ηλεκτρικά των MG, BYD και των άλλων κατασκευαστών από την Κίνα.

Από σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου και για περίοδο έως 4 μήνες, θα επιβάλλονται οι προσωρινοί δασμοί που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Κομισιόν κατέληξε σε αυτή την απόφαση μετά από έρευνα που κράτησε 9 μήνες, σχετικά με την κρατική επιδότηση των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) από την Κίνα. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η αλυσίδα αξίας (value chain) των BEV στην Κίνα επωφελείται από άδικη κρατική επιδότηση, που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και απειλεί με οικονομική ζημία τους Ευρωπαίους κατασκευαστές BEV.

Δείτε ακόμα: Η Ευρώπη λέει στην Κίνα «Σταματήστε την υπερπαραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων»

Ως αποτέλεσμα, τα Made in China ηλεκτρικά οχήματα πωλούνται στην Ευρώπη σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα.

Πόσοι είναι οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κομισιόν επιβάλλει τους ακόλουθους δασμούς στους τρεις κατασκευαστές αναφοράς, αυτούς με τον μεγαλύτερο όγκο οχημάτων:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 19,9%;
  • SAIC: 37,6%.

H SAIC είναι ο όμιλος στον οποίο ανήκει η MG Motor.

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές BEV στην Κίνα, σε όσους συνεργάστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβλήθηκαν δασμοί κατά μέσο όρο 20,8%, ενώ σε όσους δεν συνεργάστηκαν δασμοί 37,6%.

Μέσα στην περίοδο των τεσσάρων μηνών θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση για οριστικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά, μέσω ψηφοφορίας των κρατών-μελών της ΕΕ. Όταν υιοθετηθεί η απόφαση, οι δασμοί θα έχουν διάρκεια ισχύος 5 έτη.

Photo Credits: MG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!