Moto Guzzi Stelvio: Neverending Journey

Νίκος Βιτσιλάκης
Moto Guzzi Stelvio: Neverending Journey
Η αναβίωση ενός θρυλικού ονόματος, συνώνυμου με τα περιπετειώδη ταξίδια, έγινε με μια μοτοσικλέτα που επαναπροσδιορίζει την απόλαυση της οδήγησης

Η νέα Stelvio έχει κατασκευαστεί με την πλήρη αξιοποίηση της προηγμένης τεχνικής βάσης της Moto Guzzi. Οι καινοτόμες τεχνολογικές της εφαρμογές υπόσχονται ενίσχυση της απόλαυσης στην οδήγηση, αλλά και στην ασφάλεια. Το σύστημα υποβοήθησης οδηγού (Rider Assistant Solution) έχει αναπτυχθεί στη Βοστώνη από το Piaggio Fast Forward (PFF) και χρησιμοποιεί την τεχνολογία 4D Imaging Radar, που προέρχεται από ρομποτικά συστήματα ραδιοεντοπισμού.


Είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται αισθητήρες ραντάρ σε μοτοσυκλέτα (ένας πάνω από τους προβολείς και ένας κάτω από το πίσω φως). Η λειτουργία τους διαφέρει από τους αντίστοιχους των αυτοκινήτων, περιλαμβάνοντας ειδικές μεταβλητές για τη γωνία κλίσης της μοτοσικλέτας στις στροφές. Τα πλεονεκτήματα έγκεινται σε ένα εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο και στην αξιόπιστη παρακολούθηση ανεξάρτητα από τον εξωτερικό φωτισμό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτές οι συσκευές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, παρέχοντας τις λειτουργίες Forward Collision Warning (FCW), Blind Spot Information System (BLIS) και Lane Change Assist (LCA), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης του Following Cruise Control (FCC).

Moto Guzzi Stelvio


Η προηγμένη μονάδα ελέγχου Marelli 11MP περιλαμβάνει και πλατφόρμα αδράνειας 6 αξόνων, που επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του Cornering ABS, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Continental. Αυτό το σύστημα βελτιώνει το φρενάρισμα και την παρέμβαση του ABS στις στροφές και χρησιμοποιεί έναν αποκλειστικό αλγόριθμο που παρακολουθεί συνεχώς διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η πλευρική επιτάχυνση, η πίεση στη μανέτα του μπροστινού φρένου και η γωνία κλίσης, καθώς και η κλίση γύρω από τον οριζόντιο και τον κάθετο άξονα. Αυτό το προηγμένο σύστημα προσαρμόζει δυναμικά τη λειτουργία των φρένων, για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ επιβράδυνσης και σταθερότητας.

Moto Guzzi Stelvio


Η έμπνευση και η σχεδίαση για αυτή την καινοτόμο μοτοσικλέτα έγιναν εξ ολοκλήρου από την αρχή και το αποτέλεσμα είναι μια τεχνική επανάσταση που εγκαινιάζει μια νέα εποχή. Η Moto Guzzi Stelvio είναι γεμάτη ολοκαίνουριες τεχνολογίες και τροφοδοτείται από το νέο υγρόψυκτο εγκάρσιο 90° V-2 κινητήρα του V100 Mandello, ο οποίος έχει χωρητικότητα 1.042cc με απόδοση ισχύος 115 ίππων και ροπής 105 Nm. Υπάρχουν διαθέσιμα πέντε συνολικά Riding Modes, τα Tourism, Rain, Street, Sport και Off-Road. Η ενσωμάτωση ενός αντίθετα περιστρεφόμενου άξονα δεν αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των πρωτευουσών δυνάμεων αφού αυτό έχει επιτευχθεί από την αρχιτεκτονική 90°. Αντίθετα, σκοπός του είναι να μειώνει την ροπή στρέψης του στροφάλου και μέσω αυτού να βελτιώνει τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και να ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση. Αυτά που παραμένουν αναλλοίωτα είναι η μοναδική σχεδιαστική και κατασκευαστική φιλοσοφία της Moto Guzzi, οι ξεχωριστές τεχνικές λύσεις και το σύγχρονο στυλ που αγκαλιάζει το μέλλον διατηρώντας παράλληλα τον ασύγκριτο χαρακτήρα της ιταλικής εταιρείας.

Moto Guzzi Stelvio


Η Moto Guzzi Stelvio είναι η μόνη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία που διαθέτει πραγματικά καινοτόμο άξονα μετάδοσης Cardan και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι είναι η μόνη που διαθέτει αρχιτεκτονική κινητήρα αυτού του τύπου. O V-twin είναι η καρδιά στους ρυθμούς της οποίας κινείται η Stelvio. Είναι όμως και το επίκεντρο της σχεδίασής της. Η γεωμετρική κατανομή των κύριων μερών μεταξύ ρεζερβουάρ και σέλας ενισχύει την κομψότητα των γραμμών της μοτοσικλέτας, διατηρώντας παράλληλα εξαιρετική εστίαση στις σύνθετες λεπτομέρειές της. Τα υλικά, τα χρώματα και τα φινιρίσματα είναι προσανατολισμένα στις στιλιστικές τάσεις του μέλλοντος, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιταλική φιλοσοφία στη σχεδίαση μοτοσυκλετών. Η αίσθηση δυναμισμού τονίζεται από τη λεπτή ουρά, αλλά και από τα μεγαλύτερα σχήματα που κυριαρχούν στο μπροστινό μέρος, τα οποία είναι μια επιλογή όπου η σχεδίαση ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την προστασία και την άνεση που απαιτούνται σε μια μοτοσυκλέτα με ταξιδιωτικό προσανατολισμό.

Moto Guzzi Stelvio


Η αεροδυναμική έχει δεχτεί εκτεταμένη και σχολαστική αναθεώρηση, με αιχμή του δόρατος μια αφοσιωμένη ομάδα μηχανικών που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε αυτήν την πτυχή της μοτοσυκλέτας. Ο στόχος ήταν να βελτιστοποιηθεί η προστασία από τον αέρα, η άνεση και η απόλαυση της οδήγησης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κληρονομιά της Moto Guzzi ως το πρώτο καινοτόμο εργοστάσιο κατασκευής μοτοσυκλετών που διαθέτει τη δική του αεροδυναμική σήραγγα. Χρειάστηκαν περισσότερες από 1.500 ώρες προσομοιώσεων με το λογισμικό υπολογισμού CFD (Computational Fluid Dynamics) και αμέτρητες ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα, για να προσδιοριστούν οι ιδανικές επιφάνειες για μέγιστη προστασία του αναβάτη και του συνεπιβάτη, με την ελάχιστη δυνατή κατάληψη χώρου.

Moto Guzzi Stelvio


Η τιμή αγοράς της νέας Moto Guzzi Stelvio ξεκινά από τα 16.499€ και το μοντέλο διατίθεται σε δύο χρωματισμούς. Όπως και όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας, καλύπτεται από διετή εγγύηση η οποία χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση επεκτείνεται για δύο ακόμα χρόνια (4 συνολικά). Ταυτόχρονα, μπορεί να αποκτηθεί με το αποκλειστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα DreamRide το οποίο εξασφαλίζει σημαντικά προνόμια σε κάθε υποψήφιο αγοραστή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!