F1 - H Alpine εγκαταλείπει το εργοστασιακό στάτους και γίνεται πελάτης της Mercedes

F1 - H Alpine εγκαταλείπει το εργοστασιακό στάτους και γίνεται πελάτης της Mercedes
To τέλος εποχής για τη Renault ως κατασκευαστής της Formula 1 πλησιάζει, καθώς η Alpine ετοιμάζεται για μία τεράστια αλλαγή, ακόμη και από το 2025.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Alpine στη Formula 1. Οι συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες ώστε να ανέβει πιο ψηλά στον πίνακα δυναμικής δημιούργησαν μια εσωτερική κρίση, από την οποία ακόμη δεν έχει βγει.

Οι φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν λόγο ακόμη και για πλήρη αποχώρηση της Renault από τη Formula 1 πουλώντας την ομάδα σε επίδοξο αγοραστή. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως ο Όμιλος Renault θα παραμείνει στο σπορ, όχι όμως όπως τον είχαμε συνηθίσει.

Σύμφωνα με το motorsport.com, η Alpine είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Mercedes ώστε να χρησιμοποιήσει μελλοντικά μονάδες ισχύος της γερμανικής φίρμας. Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, ο νέος σύμβουλος της Alpine, Φλάβιο Μπριατόρε, επισκέφθηκε αρκετές φορές το χώρο φιλοξενίας της Mercedes στο περιθώριο του Grand Prix Ουγγαρίας και σίγουρα δεν πήγαινε για να αξιολογήσει τον μπουφέ τους.

Μάλιστα, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς, ανάλογους με την Aston Martin την τρέχουσα περίοδο. Αυτό σημαίνει πως η Mercedes πέρα από μονάδες ισχύος θα προμηθεύει την Alpine με κιβώτια ταχυτήτων και εξαρτήματα που επιτρέπουν οι κανονισμοί να μοιράζονται ομάδες, όπως οι αναρτήσεις.

Μπορεί να μην έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία, όμως όπως αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα, η Alpine δεν αποκλείεται να μεταβεί στους κινητήρες της Mercedes από το 2025.

Οι συνέπειες αυτής της κίνησης από την Alpine θα είναι μεγάλες. Ο Όμιλος Renault θα αναγκάσει το εργοστάσιο του Βιρί Σαντιγιόν της Γαλλίας να σταματήσει την ανάπτυξη της μονάδας ισχύος για το 2026. Αυτό σημαίνει πως μια μεγάλη μερίδα μηχανικών θα αλλάξουν πόστο ή θα φύγουν εξ’ ολοκλήρου από τη Renault. Αυτό θα σημάνει το τέλος της εμπλοκής της γαλλικής μάρκας στη Formula 1 ως εργοστασιακή συμμετοχή.

Απώτερος στόχος είναι η μείωση των δαπανών για τους Γάλλους, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με το «κλείσιμο» του Βιρί Σαντιγιόν στη Γαλλία. Εφόσον προχωρήσει η συνεργασία της Alpine με τη Mercedes η Formula 1 χάνει έναν κατασκευαστή ενόψει του 2026 και των μεγάλων αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς.

Δεν αποκλείεται να έχουμε περισσότερες εξελίξεις επί του θέματος στο επερχόμενο Grand Prix Βελγίου, το τριήμερο 26-28 Ιουλίου.

Φωτογραφίες: Alpine media

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!