F1, Eau Rouge: Γιατί ονομάστηκε «κόκκινο νερό» η διάσημη στροφή του Σπα (vid)

F1, Eau Rouge: Γιατί ονομάστηκε «κόκκινο νερό» η διάσημη στροφή του Σπα (vid)
H πίστα του Grand Prix Βελγίου έχει μήκος 7 χιλιόμετρα και εντυπωσιακές στροφές. Πώς πήρε όμως το όνομά της η διασημότερη όλων;

Με το Grand Prix Βελγίου στην εμβληματική πίστα του Σπα ολοκληρώνονται οι «υποχρεώσεις» οδηγών και μηχανικών της Formula 1 πριν την καλοκαιρινή διακοπή.

Το Σπα, μέσα στο δάσος των Αρδεννών, είναι για πολλούς συνώνυμο της Eau Rouge, της πιο γνωστής ίσως στροφής σε ολόκληρο το καλεντάρι. Και εκεί έχουμε απολαύσει εκπληκτικές μάχες, όπως αυτή του Μαρκ Ουέμπερ με τον Φερνάντο Αλόνσο το 2011.

Το σύμπλεγμα των στροφών 2, 3 και 4 στην πίστα μήκους 7 χιλιομέτρων έχει το όνομα Eau Rouge - Raidillon, οπότε για να είμαστε πιο ακριβείς, η ανηφορική στροφή είναι η Raidillon (προφέρεται Ραντιγιόν) που στα γαλλικά σημαίνει «απότομη». Άρα η Eau Rouge είναι η προηγούμενη, στη βάση του λόφου πριν τα μονοθέσια αρχίσουν να ανηφορίζουν.

 

Γιατί μία στροφή σε πίστα της Formula 1 βαφτίστηκε «κόκκινο νερό»;

Η εξήγηση είναι απλή. Κάτω από το συγκεκριμένο σημείο της πίστας περνάει ένα ρυάκι, όπου το νερό βάφεται κόκκινο από την παρουσία οξειδίου του σιδήρου στις πέτρες.

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε το ρυάκι και την ιστορία των στροφών στην πίστα του Σπα.

Photo Credits: Getty Images/Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!