MotoGP, Μ. Βρετανία: «Θηριώδης» νίκη του Μπαστιανίνι

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Μ. Βρετανία: «Θηριώδης» νίκη του Μπαστιανίνι
Ο Ενέα Μπαστιανίνι της Ducati ήταν άπιαστος στο Σίλβερστον και έκανε το «νταμπλ» - Ανατροπή στο πρωτάθλημα με τον Χόρχε Μαρτίν ξανά στην κορυφή.

To Grand Prix Μ. Βρετανίας, ο 10ος αγώνας του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP, είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ενέα Μπαστιανίνι της εργοστασιακής Ducati Lenovo. Το «Θηρίο», όπως είναι το παρατσούκλι του Ιταλού, μετά τον Αγώνα Σπριντ του Σαββάτου νίκησε και στον «κυρίως» αγώνα της Κυριακής και πρόσθεσε το όνομά του στους διεκδικητές του φετινού τίτλου. Ο Χόρχε Μαρτίν της Pramac τερμάτισε στη 2η θέση και πέρασε πρώτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος ενώ ο Πέκο Μπανάια πήρε την 3η θέση και συμπλήρωσε το βάθρο.

Εκκίνηση

Οι μοτοσικλέτες, βαμμένες στα ρετρό χρώματα για να γιορτάσουν τα 75 χρόνια του MotoGP πήραν τις θέσεις τους στην εκκίνηση του, με την απειλή της βροχής πάνω από τη βρετανική πίστα να είναι ορατή και τις πρώτες σταγόνες να έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Πέκο Μπανάια έφυγε μπροστά, ακολουθούμενος από τον Ενέα Μπαστιανίνι, ενώ ο Μπραντ Μπίντερ είχε ένα μηχανικό πρόβλημα στην εκκίνηση και ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Πιο πίσω, ο Χόρχε Μαρτίν έδωσε μάχη με τον Αλέιξ Εσπαργκαρό και πήρε την 3η θέση, ενώ ο αναβάτης της Aprilia έχασε άλλη μία θέση από τον Μαρκ Μάρκεθ και έπεσε στην 5η. Κατάφερε όμως να ξαναπεράσει στον επόμενο γύρο και πήρε πίσω την 4η θέση. Ένα μικρό λάθος του Μπαστιανίνι επέτρεψε στον Μαρτίν να τον περάσει και να ανέβει στη 2η θέση, ενώ πολύ πιο πίσω εγκατέλειψαν και οι δύο Trackhouse των Μιγκέλ Ολιβέιρα και Ραούλ Φερνάντεθ.

Ο αγώνας των τριών που έγιναν πέντε

Ο Πέκο Μπανάια από την αρχή προσπάθησε να ανοίξει τη διαφορά από τους διώκτες του, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει. Ο Μαρτίν προσπαθούσε να μη χάσει την επαφή ενώ ο Αλέιξ Εσπαργκαρό είχε περάσει τον Μπαστιανίνι, είχε ανέβει στη 2η θέση και επίσης προσπαθούσε να μη χάσει την επαφή με τους πρώτους.

Ο Μπαστιανίνι έδειχνε να δυσκολεύεται στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, καθώς δεχόταν πλέον ασφυκτική πίεση από τον Μαρκ Μάρκεθ, αλλά όσο περνούσαν οι γύροι έβρισκε το ρυθμό του. Πίσω από τον Μαρκ βρισκόταν ο αδελφός του, Άλεξ Μάρκεθ, και ακολουθούσαν οι Ακόστα, Ντι Τζιαναντόνιο, Μίλερ και Μπετζέκι, με τον Κουαρταραρό στην 11η θέση.

Για τους επόμενους γύρους σχηματίστηκε ένα «τρενάκι» πέντε αναβατών, με τον Μπανάια στην κορυφή και τους Μαρτίν, Εσπαργκαρό, Μπαστιανίνι και Μ. Μάρκεθ να ακολουθούν. Οι διαφορές ανάμεσά τους ήταν περίπου οι ίδιες και παρέμεναν σταθερές, καθώς όλοι έκαναν αγώνα αναμονής για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στους τελευταίους γύρους.

Η επίθεση του Μαρτίν

Φτάνοντας στο μέσον του αγώνα, ο Χόρχε Μαρτίν αποφάσισε να πλησιάσει τον Μπανάια και να ασκήσει λίγη πίεση στον πρωτοπόρο. Δεν έκανε εμφανή προσπάθεια να περάσει, αλλά ξέφυγε καθαρά από τους αναβάτες που ακολουθούσαν, καθώς ο Εσπαργκαρό έδειχνε να μην μπορεί να ακολουθήσει αυτόν το ρυθμό. Ο Μπαστιανίνι το είδε αυτό και καθώς δεν ήθελε να χάσει την επαφή του με τους πρωτοπόρους, πέρασε τον Εσπαργκαρό και ανέβηκε στην 3η θέση.

Ο Μαρτίν έκανε την κίνησή του και πέρασε τον Μπανάια για να αναλάβει την πρωττοπρία, εννιά γύρους πριν από το τέλος του αγώνα. Ο Μπανάια βέβαια δεν τον άφησε να ξεφύγει ενώ γύρο με το γύρο στο παιχνίδι έμπαινε και ο Μπαστιανίνι, ο οποίος μείωνε διαρκώς τη διαφορά.

Ο Μαρτίν άρχισε να ξεφεύγει, καθώς ο ρυθμός του Μπανάια έπεφτε, και ο Μπαστιανίνι πέρασε εύκολα τον ομόσταβλό του, για να κυνηγήσει τον πρωτοπόρο. Πιο πίσω, ο Εσπαργκαρό δεχόταν πίεση από τον Μαρκ Μάρκεθ και έπειτα από λίγο είδε τον Ισπανό της Gresini να τον προσπερνά και να παίρνει την 4η θέση.

Έρχεται το «Θηρίο»

Ο Μπαστιανίνι στους τελευταίους γύρους έκανε την προσπάθειά του να πλησιάσει τον Μαρτίν και να διεκδικήσει τη νίκη, για να κάνει το πρώτο «νταμπλ» στην καριέρα του. Τρεις γύρους πριν από το τέλος το «Θηρίο» έφτασε πίσω από τον «Martinator» και πίεση αυξήθηκε.

Η πίεση αυτή έφερε αποτελέσματα ένα γύρο αργότερα, με τον Μαρτίν να κάνει το λάθος, να ανοίγει τη γραμμή του και να ανοίγει την πόρτα στον Μπαστιανίνι. Ο Ιταλός δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη πρόσκληση και πέρασε μπροστά, για να εξαφανιστεί αμέσως στον ορίζοντα.

Έτσι, ο Ενέα Μπαστιανίνι πήρε για δεύτερη φορά τη νίκη αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον Χόρχε Μαρτίν στη 2η θέση και τον Πέκο Μπανάια στην 3η. Ακολούθησαν οι Μ. Μάρκεθ, Ντι Τζιαναντόνιο, Εσπαργκαρό, Α. Μάρκεθ, Μπετζέκι, Ακόστα και Μορμπιντέλι.

Το αποτέλεσμα αυτό έφερε τον Μαρτίν ξανά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος με τον Μπανάια στη 2η θέση, ενώ στη διεκδίκηση του τίτλου μπαίνει πλέον και ο Μπαστιανίνι.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Αυστρίας σε δύο εβδομάδες, το 3ήμερο 16-18 Αυγούστου.

Αποτελέσματα

race

Φωτογραφία: Michelin

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!