Φεύγετε στο εξωτερικό με αυτοκίνητο; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού ξεκινήσετε

Κώστας Παστρίμας
Φεύγετε στο εξωτερικό με αυτοκίνητο; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού ξεκινήσετε
Ο απόλυτος οδηγός για όλα όσο πρέπει να γνωρίζετε και να κάνετε πριν από το ταξίδι σας με αυτοκίνητο εκτός Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος διακοπών και αυτό το γνωρίζουν καλά τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, κάθε χρόνο οι οικογενειακές διακοπές στη χώρα μας γίνονται όλο και πιο δύσκολη άσκηση, που απαιτεί δυνατούς -όσο και πλούσιους- λύτες. Δεν είναι επομένως παράξενο που όλο και περισσότεροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν τις διακοπές τους σε άλλη χώρα, στην οποία μάλιστα σκοπεύουν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους.

Τα ταξίδια με αυτοκίνητο στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε νέους προορισμούς με την άνεση και την ευελιξία του δικού σας οχήματος. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα βήματα και συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και ασφαλή διαδρομή.

Roadtrip

Ελέγξτε τα έγγραφα του αυτοκινήτου και τα διεθνή δικαιώματα οδήγησης

Έγγραφα αυτοκινήτου: Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας διαθέτει άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια, και ότι έχετε περάσει τον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Αν ταξιδεύετε με νοικιασμένο αυτοκίνητο, εξασφαλίστε ότι έχετε την άδεια του ιδιοκτήτη για να ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Διεθνές δίπλωμα οδήγησης: Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως χρειαστείτε διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Επικοινωνήστε με την αρμόδια αρχή ή την ομοσπονδία αυτοκινήτου για να το εκδώσετε εγκαίρως.

Προγραμματίστε τη διαδρομή σας

Εφαρμογές πλοήγησης: Χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως Google Maps ή Waze για να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας. Αυτές οι εφαρμογές σας βοηθούν να υπολογίσετε την απόσταση, τον χρόνο ταξιδιού και τις στάσεις για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.

Διόδια και σήματα: Ελέγξτε αν οι χώρες που θα διασχίσετε απαιτούν διόδια. Σε κάποιες χώρες, απαιτείται η αγορά ειδικών σημάτων που τοποθετούνται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Ελέγξτε τους κανονισμούς κυκλοφορίας της χώρας προορισμού

Όρια ταχύτητας και σήματα κυκλοφορίας: Ενημερωθείτε για τα τοπικά όρια ταχύτητας και τα σήματα κυκλοφορίας. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζετε.

Φώτα ημέρας και ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων: Σε ορισμένες χώρες, είναι υποχρεωτική η χρήση των φώτων ημέρας. Επιπλέον, κάποιες πόλεις έχουν ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων, στις οποίες ενδέχεται να χρειάζεται ειδική άδεια για να εισέλθετε.

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας

Τεχνικός έλεγχος: Κάντε έναν πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου σας πριν από την αναχώρηση. Ελέγξτε τα λάδια, τα φρένα, τα ελαστικά, το ψυκτικό υγρό, και την μπαταρία.

Ανταλλακτικά και εργαλεία: Εξοπλιστείτε με βασικά ανταλλακτικά, όπως λάστιχα, λάμπες, και κιτ πρώτων βοηθειών, καθώς και με εργαλεία όπως γρύλος και κλειδί για τα μπουλόνια των τροχών.

Ασφάλεια και ασφάλιση

Ασφαλιστική κάλυψη: Ελέγξτε αν η ασφάλειά σας καλύπτει το αυτοκίνητο και τους επιβάτες σε όλες τις χώρες που θα περάσετε. Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την απαραίτητη κάλυψη.

Ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος: Φροντίστε να έχετε μαζί σας το ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, καθώς και τις πληροφορίες επικοινωνίας της ασφαλιστικής σας εταιρείας.

Roadtrip

Εφοδιαστείτε με αναγκαίες προμήθειες

Νερό και τρόφιμα: Πάρτε μαζί σας αρκετό νερό και τρόφιμα για το ταξίδι σας, ειδικά αν πρόκειται να διασχίσετε μεγάλες αποστάσεις χωρίς πολλές στάσεις.

Φάρμακα και πρώτες βοήθειες: Έχετε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Επίσης, μην ξεχάσετε τους φορτιστές για κινητά και tablet, χάρτες και GPS.

Σχεδιάστε εναλλακτικές διαδρομές και καταλύματα

Εναλλακτικές διαδρομές: Προγραμματίστε εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης ή κλειστών δρόμων. Μια καλή εφαρμογή πλοήγησης μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Κρατήσεις καταλυμάτων: Κάντε κρατήσεις για καταλύματα εκ των προτέρων, ειδικά αν ταξιδεύετε κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Επίσης, σημειώστε εναλλακτικά μέρη για διανυκτέρευση σε περίπτωση απροόπτων.

Χρήση ferry boat

Κρατήσεις ferry boat: Αν το ταξίδι σας περιλαμβάνει χρήση ferry boat, κάντε τις κρατήσεις σας εκ των προτέρων. Ελέγξτε τις απαιτήσεις της εταιρείας για τη φόρτωση και την αποβίβαση του αυτοκινήτου σας.

Προετοιμασία για το ferry: Φτάστε στο λιμάνι τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση του ferry για να έχετε άνετο χρόνο για την επιβίβαση. Έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ακολουθήστε τις οδηγίες του προσωπικού για τη στάθμευση του αυτοκινήτου σας.

Roadtrip

Συμβουλές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σταθμοί φόρτισης: Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής σας. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως PlugShare ή ChargeMap για να βρείτε σταθμούς φόρτισης και να προγραμματίσετε τις στάσεις σας ανάλογα με την αυτονομία του οχήματός σας.

Καλώδια και αντάπτορες: Έχετε μαζί σας τα κατάλληλα καλώδια και αντάπτορες φόρτισης που μπορεί να χρειαστούν σε διαφορετικές χώρες ή σταθμούς φόρτισης.

Χρόνος φόρτισης: Υπολογίστε τον χρόνο που θα χρειαστείτε για τη φόρτιση του αυτοκινήτου και ενσωματώστε τον στο πρόγραμμα του ταξιδιού σας για να αποφύγετε καθυστερήσεις.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε το ταξίδι σας με αυτοκίνητο στο εξωτερικό, χωρίς απρόοπτα και με απόλυτη ασφάλεια. Καλό ταξίδι!

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!