Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιμέτωπα με δασμούς 100% στον Καναδά

Κώστας Παστρίμας
Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιμέτωπα με δασμούς 100% στον Καναδά
Ο Καναδάς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 100% στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) που παράγονται στην Κίνα, ακολουθώντας τις αντίστοιχες αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια προστασίας της εγχώριας αγοράς και της διασφάλισης του ανταγωνισμού στην αναδυόμενη βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Καναδά σχεδιάζει να επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου, αυξάνοντας την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Καναδάς και οι δυτικοί του σύμμαχοι κατηγορούν την Κίνα για επιδοτήσεις που δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα στους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων της στην παγκόσμια αγορά.

«Προωθούμε την αναμόρφωση της καναδικής αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να πρωτοστατήσει στην παραγωγή των οχημάτων του μέλλοντος, ενώ χώρες όπως η Κίνα επιλέγουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά με αθέμιτους τρόπους», ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η αντίδραση της Κίνας ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «εμπορικό προστατευτισμό» που «αντιβαίνει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι «η κίνηση αυτή υπονομεύει σοβαρά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τους κανόνες εμπορίου», καλώντας τον Καναδά να «διορθώσει άμεσα αυτή την εσφαλμένη τακτική».

Οι νέοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από τις 15 Οκτωβρίου για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει κατασκευαστές όπως η Tesla, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στη Σαγκάη, από όπου εξάγει οχήματα στον Καναδά. Σύμφωνα με τον αναλυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, Μαρκ Ρέινφορντ, η Tesla πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στην καναδική κυβέρνηση για να πετύχει κάποια εξαίρεση από τους δασμούς, όπως έχει κάνει στην Ευρώπη.

Φωτογραφία: Seres

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!