WRC, Acropolis Rally: Βαρύ πρόστιμο στον Οζιέ

Κώστας Παστρίμας
WRC, Acropolis Rally: Βαρύ πρόστιμο στον Οζιέ
Ο Γάλλος οδηγός της Toyota τιμωρήθηκε με πρόστιμο 30.000 ευρώ (με αναστολή) για τα σχόλια που έκανε περί σκόνης στις ΕΔ του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Ο Σεμπαστιάν Οζιέ, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς στο WRC, αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρές συνέπειες μετά τις δηλώσεις του σχετικά με τη σκόνη που υπήρχε στις ΕΔ του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Ο Γάλλος οδηγός τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ (με διετή αναστολή) από τους αγωνοδίκες του αγώνα, έπειτα από σχόλια που έκανε στην τηλεόραση μετά την πρώτη ειδική διαδρομή της Παρασκευής.

Ο Οζιέ, αφού εξέφρασε ανησυχίες για την ποσότητα της σκόνης που παρέμενε στον αέρα, ζήτησε από τους αγωνοδίκες να ορίσουν διαστήματα τεσσάρων λεπτών ανάμεσα στα αυτοκίνητα το πρωί της Παρασκευής, με στόχο να μειωθεί το πρόβλημα. Ενώ τελικά στις επόμενες ειδικές διαδρομές επιβλήθηκαν τα τετράλεπτα κενά λόγω της καθυστέρησης που προκάλεσε το ατύχημα του Λάμπρου Αθανασούλα στην πρώτη ειδική, οι αρχές θεώρησαν τα σχόλια του Οζιέ μετά το τέλος της πρώτης ειδικής ως υπερβολικά.

Συγκεκριμένα, ο Οζιέ δήλωσε: «Είναι ενοχλητικό να βλέπεις ότι το άθλημα δεν μαθαίνει ποτέ. Ζητάμε, ξέρουμε ότι θα έχουμε σκόνη. Υπάρχει σκόνη στον αέρα. Όχι, λένε, τι έχετε στο μυαλό σας; Τίποτα. Είναι τρελό». Οι αγωνοδίκες έκριναν ότι οι δηλώσεις αυτές παραβίασαν το άρθρο 12.2.1.f του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα της FIA, το οποίο αφορά λόγια ή πράξεις που προκαλούν ηθική βλάβη ή απώλεια στην FIA, τα όργανά της ή τα μέλη της.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Το σκεπτικό της απόφασης

Επιπλέον, οι δηλώσεις του Οζιέ θεωρήθηκαν ότι παραβιάζουν τον κανονισμό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), ο οποίος απαγορεύει στους οδηγούς να κάνουν δημόσιες δηλώσεις που βλάπτουν τη φήμη του αθλήματος και της FIA. Ο Οζιέ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη αργότερα, υποστήριξε ότι τα σχόλιά του έγιναν εν θερμώ και λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό ως ελαφρυντικός παράγοντας.

Η ποινή του Οζιέ, ωστόσο, αναστάλθηκε για δύο χρόνια. Αν ο Γάλλος πρωταθλητής προβεί ξανά σε παρόμοιες δηλώσεις, το πρόστιμο θα επιβληθεί. Οι αγωνοδίκες σημείωσαν ότι η αναστολή της ποινής οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου κριτηρίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και όχι μόνο στη συγγνώμη του Οζιέ.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, η ομάδα της M-Sport τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 5.000 ευρώ, και πάλι με αναστολή, λόγω παραβίασης των κανονισμών υβριδικών συστημάτων, καθώς το αυτοκίνητο του Γκρεγκοάρ Μουνστερ λειτουργούσε χωρίς να εμφανίζει την κατάλληλη ένδειξη υψηλής τάσης για αρκετά μέτρα.

Φωτογραφίες: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!