MotoGP: Η Yamaha «ανακρούει πρύμναν» και ετοιμάζει κινητήρα V4

Κώστας Παστρίμας
MotoGP: Η Yamaha «ανακρούει πρύμναν» και ετοιμάζει κινητήρα V4
Η ιαπωνική εταιρεία εγκαταλείπει τον τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα και ετοιμάζει δυναμική επιστροφή με έναν V4, υπό την καθοδήγηση του Λούκα Μαρμορίνι.

Η Yamaha φαίνεται να εγκαταλείπει το μακροχρόνιο μοντέλο της με τους τετρακύλινδρους σε σειρά κινητήρες και να στρέφεται σε μια νέα εποχή, αναπτύσσοντας έναν κινητήρα V4 για τη μοτοσικλέτα της στο MotoGP. Οι πληροφορίες που δημοσιεύει το motorsport.com αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με το νέο εγχείρημα να έχει προσελκύσει κορυφαίους μηχανικούς από το χώρο των αγώνων, όπως τον Λούκα Μαρμορίνι, ο οποίος έχει διακριθεί για τη μακρά του πορεία στη Formula 1 και ιδιαίτερα για τη δουλειά του στη Ferrari.

Παρά το γεγονός ότι η Yamaha δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την αλλαγή αυτήν, είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, προσπαθώντας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η επιλογή της μετάβασης σε κινητήρα V4 αντικατοπτρίζει μια στρατηγική στροφή, καθώς η ιαπωνική εταιρεία είναι η μοναδική που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα τετρακύλινδρους σε σειρά κινητήρες, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της που έχουν ήδη υιοθετήσει V4 κινητήρες.

Λούκα Μαρμορίνι
Ο Λούκα Μαρμορίνι (όρθιος στο κέντρο) στο γκαράζ της Yamaha (Φωτογραφία: Mat Oxley/X)

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στον τομέα των επιδόσεων όσο και στην αξιοπιστία, δύο παράγοντες που η Yamaha φαίνεται να έχει βάλει ως προτεραιότητα. Η νέα κατεύθυνση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επιστροφή στις επιτυχίες, ιδιαίτερα καθώς η εταιρεία θα επαναφέρει και δορυφορική ομάδα στο MotoGP το 2025, μετά τη συνεργασία που υπέγραψε με την Pramac.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η Yamaha ετοιμάζεται να φέρει στην πίστα έναν 1000cc V4 κινητήρα πριν το 2027, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τους 850cc κινητήρες. Η συνεργασία με εξειδικευμένους μηχανικούς, όπως ο Μαρμορίνι, που έχει διατελέσει και μηχανικός της Toyota στη Formula 1, δείχνει ότι η Yamaha είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τη μοτοσικλέτα της στο κορυφαίο επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Φωτογραφία: Yamaha

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!