Συμμαχία Hyundai και GM για κοινή ανάπτυξη οχημάτων

Κώστας Παστρίμας
Συμμαχία Hyundai και GM για κοινή ανάπτυξη οχημάτων
Η Hyundai και η General Motors ενώνουν δυνάμεις, εξετάζοντας τόσο τις συμβατικές τεχνολογίες όσο και την ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο.

Tο 2024 φαίνεται να είναι χρονιά συνεργασιών στον αυτοκινητικό κλάδο, καθώς πολλές εταιρείες επιδιώκουν συνέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς. Η τελευταία απροσδόκητη συνεργασία αφορά τη Hyundai και τη General Motors (GM), οι οποίες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή οχημάτων.

Η συνεργασία αυτή, αν ευοδωθεί, θα αφορά τόσο αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο και ηλεκτρικά οχήματα (EVs), ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξετάζεται και η τεχνολογία υδρογόνου. Οι δύο εταιρείες φαίνεται να επικεντρώνονται στη δημιουργία επιβατικών αλλά και επαγγελματικών οχημάτων, ενώ σκοπεύουν να συνδυάσουν τις πρώτες ύλες και τα υλικά, όπως χάλυβα και μπαταρίες, προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Hyundai-GM

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών θα ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο την ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών οχημάτων ταχύτερα και πιο αποδοτικά. Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της GM, Mary Barra, η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει καλύτερη κατανομή κεφαλαίων και θα βοηθήσει τις δύο εταιρείες να μειώσουν τα έξοδα, επενδύοντας πιο αποδοτικά.

Η κίνηση αυτή δεν είναι έκπληξη, καθώς η μείωση των εξόδων ανάπτυξης και παραγωγής είναι κρίσιμη σε έναν τομέα όπου οι Κινέζοι κατασκευαστές γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, ειδικά στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Η πιθανότητα συνεργασίας σε επίπεδο οικονομιών κλίμακας θα μπορούσε να δώσει στη Hyundai και τη GM ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε μια βιομηχανία που βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό.

Hyundai-GM

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν πριν από έναν χρόνο, η GM και η Honda ανέστειλαν τα σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη φθηνότερων ηλεκτρικών οχημάτων, με αρχικό στόχο την κυκλοφορία τους το 2027. Αν και αυτό το εγχείρημα δεν προχώρησε, ενδεχομένως η Hyundai να αναπληρώσει το κενό που άφησε η αποχώρηση της Honda, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Παρόμοιες συνεργασίες γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Honda και τη Nissan να ξεκινούν συνομιλίες το 2024 για πιθανή συνεργασία στα ηλεκτρικά οχήματα και τα λογισμικά τους, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η Mitsubishi στην ομάδα. Αντίστοιχα, οι Toyota, Mazda και Subaru εξέφρασαν την κοινή τους δέσμευση για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου.

Hyundai-GM

Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες εταιρείες, η μηχανική συνάφεια των οχημάτων δεν αρκεί για την επιτυχία μιας συνεργασίας, αν δεν γίνει σωστή διαχείριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Volkswagen, η οποία έχει "ένα ή δύο χρόνια" για να βελτιώσει την κατάστασή της, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Stellantis, με τους Αμερικανούς αντιπροσώπους να στέλνουν ανοιχτή επιστολή στον CEO Carlos Tavares, αναφέροντας τη "δυσάρεστη κατάσταση" που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Στην Toyota, επίσης, τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, καθώς η θυγατρική της, Daihatsu, βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου αναφορικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών σύγκρουσης.

Η συνεργασία μεταξύ Hyundai και GM είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι δυνατότητες είναι μεγάλες, καθώς οι δύο κολοσσοί επιδιώκουν να αναπτύξουν πιο ανταγωνιστικά και καινοτόμα οχήματα για την παγκόσμια αγορά.

Φωτογραφίες: Hyundai

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!