Τέλη κυκλοφορίας: Αρχίζουν οι έλεγχοι για τα απλήρωτα του 2019, πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

Κώστας Μπιτσικώκος
Τέλη κυκλοφορίας: Αρχίζουν οι έλεγχοι για τα απλήρωτα του 2019, πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο
Η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών προκειμένου να διαγραφούν οι οφειλές τελών κυκλοφορίας.

«Σαφάρι» για την εύρεση των οχημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ. Η αρχή γίνεται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, με το Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή να περιγράφει σε εγκύκλιο τη διαδικασία τόσο για τις υπηρεσίες όσο και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας έτους 2019 θα αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2024.

Η βεβαίωση καταλαμβάνει οχήματα που έχουν δηλωθεί στο Ε1 εξαιρουμένων των οχημάτων που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε. 2014/2023 καθώς και των αποβιωσάντων.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει η εφορία

  • Η ΔΑΦΕ (Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών), από 16/09/2024 έως 30/9/2024, αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους ιδιοκτήτες των οχημάτων πλην των εξαιρουμένων με οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για το 2019 και τους ενημερώνει ότι υφίσταται δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.
  • Με την αποστολή των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη. Η είσοδος στην εν λόγω εφαρμογή πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet. Μέσω της εφαρμογής, δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη η κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (πχ κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κλπ) και συνυποβάλλεται το κατάλληλο δικαιολογητικό.
  • Την πληροφόρηση για την κατάσταση του οχήματος βάσει της δήλωσης των ιδιοκτητών λαμβάνουν οι Φορολογικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΔΕ) σε πραγματικό χρόνο.
  • Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και 31/10/2024.
  • Για τις περιπτώσεις που δεν θα καταστεί δυνατή η ειδοποίηση των φορολογούμενων κεντρικά, θα τεθεί στη διάθεση των Δ.Ο.Υ. / ΚΕΦΟΔΕ νέα οθόνη στο Π.Σ.Ο, με στοιχεία αυτών, προκειμένου να προβούν στην ειδοποίηση τους μέσω ταχυδρομείου (συστημένες επιστολές).

Η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων

  • Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που εμφανίζουν οφειλές τελών κυκλοφορίας έτους 2019, εισέρχονται έως 31/10/2024, με τους κωδικούς Taxisnet στην εφαρμογή myCar και δηλώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όχημά τους για το έτος οφειλής ή/και επόμενα έτη επισυνάπτοντας το σχετικό δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού.
  • Μετά την 31/10/2024 οι ιδιοκτήτες δύνανται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», να δηλώνουν τον λόγο μη οφειλής τελών κυκλοφορίας επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός, χωρίς αυτή τους η ενέργεια να ανακόπτει τη διαδικασία της βεβαίωσης.
  • Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 (μετά του προστίμου), προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, τα ανωτέρω γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.
  • Τέλος, η πράξη της Φορολογικής Διοίκησης που αφορά τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας, προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια σύμφωνα με τον ν.2717/1999 (Α’ 97 - Κ.Δ.Δ.).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!