F1 - Πού έχει εξαφανιστεί το Αυτοκίνητο Ασφαλείας;

Στάθης Κοκκορόγιαννης
F1 - Πού έχει εξαφανιστεί το Αυτοκίνητο Ασφαλείας;
Εάν κάτι λείπει από τη Formula 1 στα τελευταία Grand Prix είναι το γεγονός πως έχουμε αρκετούς μήνες να δούμε παρέμβαση από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας.

Στο Grand Prix Σιγκαπούρης σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα δεν είδαμε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να κάνει την εμφάνισή του στο σιρκουί της Μαρίνα Μπέι. Από τότε που ο αγώνας εντάχθηκε στο καλεντάρι της Formula 1, κάθε χρόνο υπήρξε κάποιο συμβάν που προκαλούσε την παρέμβαση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας.

Ο Μπερν Μεϊλάντερ που έχει χρέη οδηγού της Mercedes-AMG Black Series και Aston Martin Vantage στη 15η σεζόν διεξαγωγής του Grand Prix Σιγκαπούρης και κόντρα σε κάθε προγνωστικό, δεν χρειάστηκε κατά τη διάρκεια των 62 γύρων. Αυτό βέβαια του έχει γίνει συνήθειο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εάν δούμε τους τελευταίους αγώνες της Formula 1, θα παρατηρήσουμε πως πράγματι, έχουμε αρκετό καιρό να δούμε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Τελευταία φορά που χρειάστηκε να βγει στην πίστα ήταν στο Grand Prix Καναδά στις 9 Ιουνίου. Ο λόγος ήταν το ατύχημα που είχε ο Λόγκαν Σάρτζεντ της Williams.

To γεγονός αυτό έχει παραξενέψει ακόμη και τους οδηγούς, με τον Τζορτζ Ράσελ της Mercedes-AMG να μιλά επί του θέματος: «Ίσως φταίει ο σχεδιασμός των πιστών. Μερικές φορές, ακόμη κι αν έχεις επαφή με άλλον οδηγό μπορείς να συνεχίσεις τον αγώνα και κάποιες άλλες φορές όχι».

Ένας λόγος ο οποίος δεν βλέπουμε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας είναι η συντηρητική προσέγγιση των οδηγών κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα ρίσκα που παίρνουν έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς οι ζημιές μπορεί να κοστίσουν σημαντικά στις ομάδες στην εποχή του budget cap.

Τελευταίο μεγάλο ατύχημα ήταν στο Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στους Σέρχιο Πέρεζ της Red Bull και Κάρλος Σάινθ της Ferrari. Η σύγκρουσή τους έγινε στον προτελευταίο γύρο και η Διεύθυνση του Αγώνα επέλεξε να θέσει σε ισχύ το Virtual Safety Car ώστε να ολοκληρωθεί ο αγώνας με ασφάλεια.

Ακούστε την ομάδα του gMotion στο νέο podcast powered by Ford να αναλύει τον αγώνα της Formula 1 στη Σιγκαπούρη και τη νίκη του Λάντο Νόρις

Φωτογραφίες:

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!