F1: Η μάχη του Λούις Χάμιλτον με την κατάθλιψη

Κώστας Παστρίμας
F1: Η μάχη του Λούις Χάμιλτον με την κατάθλιψη
Ένας από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1 αποκάλυψε πώς είναι η ζωή πίσω από τα φώτα της δόξας.

Ο επτάκις πρωταθλητής της Formula 1, Λούις Χάμιλτον, άνοιξε την καρδιά του για πρώτη φορά για τη μακρόχρονη μάχη του με την κατάθλιψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Times. Ο Βρετανός οδηγός αποκάλυψε ότι πάλευε με την κατάθλιψη από νεαρή ηλικία, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και το bullying στο σχολείο.

Ο Χάμιλτον, που άρχισε να αγωνίζεται σε ηλικία μόλις έξι ετών, δήλωσε πως η ψυχική του υγεία δοκιμάστηκε ήδη από τα 13 του χρόνια. Η πορεία του προς την κορυφή ήταν γεμάτη προκλήσεις, όχι μόνο στην πίστα αλλά και στην προσωπική του ζωή. «Νομίζω ότι ήταν η πίεση του αγώνα και οι δυσκολίες στο σχολείο. Το bullying. Δεν είχα κανέναν να μιλήσω. Έχω παλέψει με την κατάθλιψη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου, από πολύ νεαρή ηλικία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και όταν έγινε ο πρώτος Μαύρος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο το 2008, η κατάθλιψη δεν τον άφησε. Αν και έφτασε να κατακτήσει επτά πρωταθλήματα και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς όλων των εποχών, ο Χάμιλτον εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει σκοτεινές περιόδους.

Παρότι έχει δοκιμάσει θεραπείες όπως σιωπηλά retreats για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία, ο Χάμιλτον παραδέχεται πως η αναζήτηση της κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης είναι μια συνεχής διαδικασία. Μάλιστα, αν και παλαιότερα δεν βρήκε βοήθεια μέσω θεραπείας, σήμερα είναι αποφασισμένος να βρει έναν κατάλληλο θεραπευτή.

Ακόμα και η κατάθλιψη είναι ταξική

Η κατάθλιψη είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αγγίζει πολλούς νέους, και οι αποκαλύψεις του Λούις Χάμιλτον ρίχνουν φως στη μάχη αυτή. Ωστόσο, η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς θέμα ατομικής δύναμης και αντοχής, αλλά πολλές φορές επηρεάζεται και από τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζει κανείς. Για έναν πολυεκατομμυριούχο αθλητή, η πρόσβαση σε θεραπεία και υποστήριξη είναι ευκολότερη, κάτι που δεν ισχύει για όλους.

Κατάθλιψη
Φωτογραφία: Ben White/Unsplash

Για έναν φτωχό νέο, που αγωνίζεται καθημερινά για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια αδιάκοπη μάχη χωρίς επαρκή υποστήριξη. Το να ζεις με κατάθλιψη χωρίς τους απαραίτητους πόρους για θεραπεία είναι μια άλλη, πολύ πιο δύσκολη πραγματικότητα. Η ταξική ανισότητα επηρεάζει την ψυχική υγεία: κάποιος σαν τον Χάμιλτον, όσο δύσκολο κι αν είναι, έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα, να αναζητήσει βοήθεια και να λάβει υποστήριξη, ενώ για πολλούς άλλους η ψυχική τους υγεία είναι μια καθημερινή μάχη χωρίς αρκετά εργαλεία στα χέρια τους.

Η ιστορία του Χάμιλτον αναδεικνύει την ανάγκη για ανοιχτό διάλογο γύρω από την ψυχική υγεία, αλλά και την αναγκαιότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στη θεραπεία και υποστήριξη. Όλοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις, αλλά η ψυχική υγεία δεν θα πρέπει να είναι θέμα προνομίων.

Φωτογραφία: Mercedes F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!