Η Tesla κάνει εφόδους στα σπίτια εργαζόμενων για να ελέγξει τις αναρρωτικές άδειες

Η Tesla κάνει εφόδους στα σπίτια εργαζόμενων για να ελέγξει τις αναρρωτικές άδειες

Κώστας Παστρίμας
Η Tesla κάνει εφόδους στα σπίτια εργαζόμενων για να ελέγξει τις αναρρωτικές άδειες
Η σκληρή πολιτική του εργοστασίου στο Βερολίνο εξοργίζει τους εργαζόμενους, ενώ τα ποσοστά ασθενείας παραμένουν στα ύψη παρά τα μπόνους.

Η Tesla φαίνεται να ακολουθεί μια ιδιαίτερα σκληρή και αμφιλεγόμενη προσέγγιση για να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό απουσιών λόγω ασθένειας στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο. Σύμφωνα με αναφορές, τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να πραγματοποιούν επισκέψεις στα σπίτια των εργαζόμενων που δήλωσαν ασθένεια, ώστε να ελέγξουν αν όντως είναι άρρωστοι.

Το ποσοστό ασθενειών στο εργοστάσιο της Tesla έξω από το Βερολίνο είναι ανησυχητικά υψηλό. Σύμφωνα με την Handelsblatt, το ποσοστό αναρρωτικών αδειών ανήλθε στο 17% τον Αύγουστο, ποσοστό υπερτριπλάσιο του εθνικού μέσου όρου της Γερμανίας, που ήταν 6,1% το 2023. Παρά την προσφορά μπόνους €1.000 για εργαζόμενους που απουσιάζουν λιγότερο από 5% του συνολικού χρόνου εργασίας, το μέτρο απέτυχε να μειώσει τις αναρρωτικές άδειες.

Tesla

Η απόφαση για αυτές τις επισκέψεις φαίνεται να έχει παρθεί από τον διευθυντή του εργοστασίου, Αντρέ Τιέριχ, και τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, Έρικ Ντέμλερ. Οι ίδιοι οι δύο διευθυντές φέρονται να επισκέφθηκαν τις οικίες των εργαζομένων για να κάνουν ελέγχους. Ο Ντέμλερ, σε ηχογραφημένη δήλωση, ανέφερε ότι η επιλογή των εργαζομένων έγινε βάσει «αφύσικων» ποσοστών ασθενειών, με κάποιους να έχουν επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες.

Η πολιτική της Tesla έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας. Η ιδιωτική ζωή και η υγεία των εργαζομένων φαίνεται να υπονομεύονται από μια εταιρεία που δεν διστάζει να εφαρμόσει ακραία μέτρα για να αυξήσει την παραγωγικότητα, αντί να δείξει ενδιαφέρον για την ευημερία των ανθρώπων της. Παρότι η Tesla ισχυρίζεται ότι άλλες εταιρείες εφαρμόζουν παρόμοιες πρακτικές, η εφαρμογή τέτοιων τακτικών μόνο ζημιά προκαλεί στο ηθικό και την ψυχολογία των εργαζομένων.

Φωτογραφίες: Tesla

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!