Cupra Tavascan: Το σπορ ηλεκτρικό

Νίκος Γιαννούλας
Cupra Tavascan: Το σπορ ηλεκτρικό
Το Cupra Tavascan είναι ένα ηλεκτρικό SUV με δυναμικό χαρακτήρα και τεχνολογία αιχμής.

Το πρώτο ηλεκτρικό coupe SUV στην ιστορία της Cupra, το Tavascan, είναι γεγονός και μπορείτε να το θαυμάσετε στην έκθεση Auto Athina 2024. Οι διαστάσεις του το κατατάσσουν στο άνω όριο της κατηγορίας των C SUV, καθώς το μήκος του αμαξώματος φτάνει στα 4,644 μέτρα, το πλάτος στα 1,861 μ., το ύψος 1,597 μ. και το μεταξόνιο στα 2,766 μ.

Cupra Tavascan

To νέο Tavascan βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ του Volkswagen Group, η οποία έχει αναπτυχθεί ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Την Endurance, με κίνηση στους πίσω τροχούς και έμφαση τόσο στις επιδόσεις, όσο και στην αυτονομία και στην VZ, που είναι η δυναμικότερη και διαθέτει κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Cupra Tavascan
Η έκδοση Endurance διαθέτει έναν ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει 286 ίππους, ενώ η τετρακίνητη VZ δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, που αποδίδουν συνδυαστικά 340 ίππους. Το Tavascan VZ χρειάζεται μόλις 5,6 δλ. για την επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα, εξασφαλίζοντας εντυπωσιακές επιδόσεις. Ταχύτατη ωστόσο και είναι η έκδοση Endurance, με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Η μπαταρία είναι χωρητικότητας 77 kWh και στις δύο περιπτώσεις και εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 547 χλμ. στην έκδοση Endurance και 517 χλμ. στην έκδοση VZ. Η διαδικασία φόρτισης 10-80% διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα σε ταχυφορτιστή 135 kW.

Cupra Tavascan


Στο εσωτερικό η συναρπαστική σχεδίαση, τα ποιοτικά υλικά και η ψηφιοποίηση αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία τουTavascan. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή σου έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 5,3'' αλλά και ένα προαιρετικό head up display επαυξημένης πραγματικότητας.Το σύστημα infotainment με οθόνη 15 ιντσών -η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής σε μοντέλο της Cupra- περιλαμβάνει δυνατότητες εξατομίκευσης και ενσωματώνει μια πρόσφατα σχεδιασμένη και αναπτυγμένη διεπαφή ανθρώπου - μηχανής (HMI). Το σύστημα εξασφαλίζει online πληροφορίες κυκλοφορίας, υπολογισμό διαδρομής, δυναμικά σημεία ενδιαφέροντος και με την εφαρμογή My CUPRA, ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο του οχήματός του απομακρυσμένα, μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Cupra Tavascan


Ο χώρος, τόσο μπροστά όσο και πίσω είναι βελτιστοποιημένος για να προσφέρει κορυφαία άνεση σε έως και 5 επιβάτες, ενώ οι έξυπνες επιλογές αποθήκευσης σημαίνουν ότι υπάρχει χώρος για όλα τα μικροπράγματα που μεταφέρουν. Η πρακτικότητα και η λειτουργικότητα επεκτείνεται και στο χώρο αποσκευών, όπου η πόρτα με το ηλεκτρικό άνοιγμα αποκαλύπτει ένα χώρο 540 λίτρων, με δυνατότητα επέκτασης.

Cupra Tavascan


Το Cupra Tavascan είναι ένα πολυτάλαντο Coupe SUV. Συνδυάζει την ικανότητα της μάρκας να δημιουργεί συναρπαστικά αυτοκίνητα πέρα από τα συμβατικά δεδομένα και απευθύνεται σε μια νέα γενιά οδηγών, που επιθυμούν να απολαμβάνουν κάθε διαδρομή με μέγιστη αποδοτικότητα και μοναδικό στιλ.

Cupra Tavascan

Με κόστος που ξεκινά από τα 39.900 ευρώ για την έκδοση Endurance με το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», το νέο Cupra Tavascan αποτελεί επίσης μια εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση αγοράς, ακόμα και σε σύγκριση με ανταγωνιστικά σε διαστάσεις και επιδόσεις μοντέλα που διαθέτουν θερμικό κινητήρα.

Photo Credit: Βασίλης Κωστάκος, Cupra

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!