Η ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Μύθοι και πραγματικότητα

Κώστας Παστρίμας
Η ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Μύθοι και πραγματικότητα
Με την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους, αναδύονται ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά τους. Αποκαλύπτουμε τι ισχύει πραγματικά και ποιοι μύθοι χρειάζονται διόρθωση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στους δρόμους και αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας στην αυτοκίνηση. Παρόλα αυτά, πολλές φορές συνοδεύονται από φήμες και παρανοήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλειά τους. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις ανησυχίες που εκφράζονται συχνά για την ασφάλεια των EV και ξεκαθαρίζουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάφλεξης σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα οχήματα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι μπαταρίες λιθίου των EV σχεδιάζονται με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και δοκιμάζονται σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες. Σύμφωνα με έρευνες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερη πιθανότητα πυρκαγιάς από τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Φυσικά, οι μπαταρίες μπορεί να αντιμετωπίσουν θερμικά προβλήματα, αλλά αυτά τα περιστατικά είναι σπάνια και συνήθως αντιμετωπίζονται άμεσα από τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Fire

Ωστόσο, αν υπάρξει φωτιά σε μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασβεστεί σε σύγκριση με τις φωτιές που προκαλούνται σε βενζινοκίνητα οχήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να εκλύσουν θερμική ενέργεια για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, κάνοντάς τες πιο επίμονες. Για να κατασβεστεί πλήρως μια φωτιά σε μπαταρία EV, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερες ποσότητες νερού ή άλλων ειδικών υλικών κατάσβεσης. Tέτοια περιστατικά είναι σπάνια και η πλειονότητα των πυρκαγιών μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας.

 

Μύθος 2: Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι τόσο ασφαλή σε τροχαία ατυχήματα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS). Επιπλέον, λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους που προσφέρουν οι μπαταρίες τους, τα EV είναι πιο σταθερά σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα οχήματα, μειώνοντας την πιθανότητα ανατροπής σε περίπτωση ατυχήματος. Τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως και τα βενζινοκίνητα, δοκιμάζονται αυστηρά από οργανισμούς όπως το Euro NCAP, με πολλά να λαμβάνουν κορυφαίες βαθμολογίες ασφαλείας. Παραδείγματα είναι τα Tesla Model 3 και Audi e-tron, που έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές για την προστασία των επιβατών.

Ατύχημα

Μύθος 3: Τα EV είναι επικίνδυνα σε περίπτωση πλημμύρας

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες και οι μπαταρίες των EV είναι πλήρως στεγανοποιημένα για να αντέχουν σε υγρές συνθήκες, και πολλά από αυτά τα οχήματα έχουν περάσει επιτυχώς δοκιμές υποβρύχιου επιπέδου. Στην πραγματικότητα, λόγω της απουσίας εξαρτημάτων καύσης, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στις πλημμύρες από τα βενζινοκίνητα. Επίσης, σε περίπτωση επαφής με το νερό, τα συστήματα ασφαλείας διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία των μπαταριών για την αποφυγή βραχυκυκλωμάτων.

Πλημμύρα

Μύθος 4: Η ηλεκτροπληξία από ένα EV είναι πιο πιθανή

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν με υψηλή τάση, τα συστήματα ασφαλείας που τα συνοδεύουν αποτρέπουν κάθε είδους ηλεκτροπληξία, ακόμα και σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι μπαταρίες απομονώνονται αυτόματα όταν ανιχνεύσουν ατύχημα, αποτρέποντας οποιαδήποτε πιθανότητα ηλεκτρικής εκκένωσης.

Η πραγματικότητα για την ασφάλεια των EV

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν περάσει από αυστηρές δοκιμές και διαθέτουν κορυφαία τεχνολογία που τα καθιστά ασφαλή και αξιόπιστα. Ενώ οι νέες τεχνολογίες συχνά συνοδεύονται από φόβους και παρανοήσεις, τα EV δείχνουν να είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- ασφαλή από τα βενζινοκίνητα οχήματα, τόσο σε όρους πρόληψης όσο και σε αντιμετώπιση ατυχημάτων.

Volt

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η συνεχής βελτίωση των μπαταριών και των συστημάτων ασφαλείας, καθώς και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές πρόσκρουσης επιβεβαιώνουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ασφαλή για χρήση, χωρίς να απαιτούνται ειδικές ανησυχίες.

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!