H Brembo εξαγόρασε την Öhlins

Κώστας Παστρίμας
H Brembo εξαγόρασε την Öhlins
Η Brembo επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με την εξαγορά της Öhlins Racing, σε μια συμφωνία ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ιταλική Brembo, κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων πέδησης, προχώρησε σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση, αποκτώντας το 100% της σουηδικής Öhlins Racing AB. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 και εντάσσεται στη στρατηγική της Brembo να μετατραπεί σε πάροχο ολοκληρωμένων λύσεων υψηλής τεχνολογίας για την αυτοκίνηση, με εφαρμογές τόσο στον δρόμο όσο και στις αγωνιστικές πίστες.

Η Öhlins, γνωστή για την καινοτομία και την ακρίβεια της μηχανικής της, ειδικά σε αγώνες υψηλού επιπέδου όπως το MotoGP, η Formula 1 και το Superbike, θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό τη σκέπη της Brembo. Η εξαγορά αυτή θα επιτρέψει και στις δύο εταιρείες να αξιοποιήσουν τις αμοιβαίες τεχνολογικές τους δυνατότητες και να αναπτύξουν περαιτέρω τις τεχνολογίες αναρτήσεων.

Στο οικονομικό κομμάτι, η εξαγορά ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συμφωνία για την Brembo. Η Öhlins Racing, η οποία είχε προηγουμένως αναπτύξει μακροχρόνιες συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές οχημάτων, θα συνεχίσει να συνεισφέρει με την καινοτομία της στην ανάπτυξη αναρτήσεων για εξαιρετικές επιδόσεις σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα.

Η σχέση της Öhlins με τη Yamaha

Η συνεργασία της Öhlins με τη Yamaha ξεκίνησε το 1987, όταν η Yamaha Motor Europe απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Öhlins Racing AB, προσφέροντας τη δυνατότητα στην Öhlins να αναπτυχθεί και να καινοτομήσει στον τομέα των αναρτήσεων. Αυτή η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη του συστήματος CES (Continuously Controlled Suspension System), το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε αυτοκίνητα όπως της Volvo και της Audi.

 

Ωστόσο, το 2007, ο ιδρυτής της εταιρείας, Κεντ Όλιν, αγόρασε ξανά το 95% των μετοχών, επαναφέροντας την Öhlins σε σουηδική ιδιοκτησία. Η Yamaha διατήρησε ένα μικρό μερίδιο στην εταιρεία μέχρι τον Μάρτιο του 2024, όταν η Yamaha πούλησε το υπόλοιπο ποσοστό της πίσω στην Öhlins. Από εκείνη τη στιγμή, η Öhlins ανέκτησε πλήρη ανεξαρτησία, κάτι που διευκόλυνε την πρόσφατη εξαγορά της από την Brembo.

Με τη στρατηγική αυτή εξαγορά, η Brembo διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στον τομέα των μοτοσικλετών και των αγωνιστικών οχημάτων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη θέση της στην αγορά των προηγμένων συστημάτων πέδησης και αναρτήσεων για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

Φωτογραφία: Ducati

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!