BOAK: Τα «αγκάθια» στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Κρήτης

Κώστας Μπιτσικώκος
BOAK: Τα «αγκάθια» στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Κρήτης
H πρόοδος των εργασιών στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης κυριάρχησε στη συνάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με το Δήμαρχο Ηρακλείου.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) δημιουργούν προβληματισμό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα στην Κρήτη είναι καθοριστική όσον αφορά την πορεία του εμβληματικού οδικού έργου, μήκους 294 χλμ. και προϋπολογισμού κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων «τρώει» αρκετούς μήνες από το έργο, με το μεγάλο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο να μην έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί. Επίσης ο Δήμος Ηρακλείου ζητεί νέα χάραξη, προκειμένου να μην διχοτομηθεί η πόλη. Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση με το Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό.

«Δύο ήταν τα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν. Το ένα είναι η γρήγορη, έγκαιρη αλλά και με επιπλέον παρεμβάσεις που επιθυμεί η Δημοτική Αρχή υλοποίηση του ΒΟΑΚ, στοιχείο το οποίο θα αξιολογηθεί αφού όμως πρώτα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για συμβασιοποίηση του τμήματος που υπολείπεται και υλοποίηση έργων στα υπόλοιπα τμήματα. Και το δεύτερο ζήτημα το οποίο μας απασχόλησε, όπως και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα, είναι η αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου στο Ηράκλειο. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο πολύ σημαντικό για την πόλη, αυτό γίνεται απολύτως αντιληπτό από την Κεντρική Διοίκηση, προέχει να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά κοινή σύγκλιση σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα: Να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΒΟΑΚ

 

«Τα θέματα για τα οποία συζητήσαμε είναι αφενός τα έργα που θεωρούμε αναγκαία για τον ΒΟΑΚ ως κλειστό αυτοκινητόδρομο προκειμένου να θεραπευθούν προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν ή και υφίστανται και χρονίζουν στον σημερινό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος όπως γνωρίζουμε διχοτομεί την πόλη του Ηρακλείου. Αυτό ήταν το ένα και το άλλο ήταν το ζήτημα του υφιστάμενου αεροδρομίου και της μελλοντικής του αξιοποίησης. Είχα την ευκαιρία να θέσω υπόψιν του Υπουργού στοιχεία της απάντησης του Δήμου Ηρακλείου σε ερώτημα του ΤΑΙΠΕΔ και αυτή είναι μια συζήτηση η οποία θα έχει συνέχεια. Όπως τονίστηκε, αυτό δεν γίνεται σε κανένα πνεύμα αντιδικίας. Το ζήτημα είναι να συγκλίνουμε και εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη διάθεση η οποία υπάρχει να προχωρήσουν γρήγορα λύσεις διότι η αλήθεια είναι ότι το αεροδρόμιο σε έναν βραχύ χρονικό ορίζοντα θα απομακρυνθεί και η έκταση αυτή κινδυνεύει να παραμένει αδρανής με πολύ αρνητικές συνέπειες και για την πόλη και για την ευρύτερη περιοχή. Εκφράζω την ικανοποίησή μου που υπάρχει η διάθεση να δοθούν λύσεις σύντομα και οι διαδικασίες αυτές επισπεύδονται», είπε ο κ. Καλοκαιρινός.

Photo Credits: Δήμος Ηρακλείου

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!