Triumph Tiger Sport 800: Δύναμη, τεχνολογία και άνεση σε ένα πακέτο (vid)

Κώστας Παστρίμας
Triumph Tiger Sport 800: Δύναμη, τεχνολογία και άνεση σε ένα πακέτο (vid)
Με τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα 800cc, προηγμένη τεχνολογία και σχεδιασμό, η Triumph Tiger Sport 800 συνδυάζει σπορ επιδόσεις και ταξιδιωτικές αρετές.

Η Triumph Motorcycles παρουσίασε την ολοκαίνουργια Tiger Sport 800, ένα μοντέλο που συνδυάζει επιδόσεις, άνεση και προηγμένη τεχνολογία, κάνοντάς το ιδανικό για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αλλά και καθημερινή χρήση. Με το ξεχωριστό στιλ και την ευελιξία της, η νέα Tiger Sport 800 είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες των απαιτητικών αναβατών.

Triumph

Κινητήρας και απόδοση

Στην καρδιά της νέας Triumph Tiger Sport 800 βρίσκεται ένας υγρόψυκτος τρικύλινδρος κινητήρας 800cc, ο οποίος αποδίδει 115 PS στις 10,750 σ.α.λ. και 84 Nm ροπής στις 8,500 σ.α.λ. Το σημαντικό είναι ότι το 90% της ροπής είναι διαθέσιμο στο μεγαλύτερο εύρος στροφών, προσφέροντας άμεση απόκριση σε όλες τις ταχύτητες και συνθήκες οδήγησης. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει δυνατές επιταχύνσεις, είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε σε ανοιχτούς δρόμους.

Triumph

 

Το νέο εξάρι κιβώτιο με το Triumph Shift Assist προσφέρει εξαιρετικά ομαλές αλλαγές ταχυτήτων, καθιστώντας την οδήγηση ακόμη πιο ευχάριστη, ενώ το Slip and Assist συμπλέκτης διευκολύνει τις χαμηλές ταχύτητες σε πυκνή κυκλοφορία. Η χαρακτηριστική ηχητική υπογραφή από την εξάτμιση προσθέτει επιπλέον στη δυναμική παρουσία της Tiger Sport 800.

Οδική συπεριφορά και άνεση

Η Triumph Tiger Sport 800 είναι εξοπλισμένη με πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση Showa, εμπρός και πίσω, προσφέροντας εξαιρετική απορρόφηση κραδασμών και σταθερότητα. Οι αναρτήσεις διαθέτουν ρυθμίσεις για απόσβεση συμπίεσης και ανάκρουσης, ενώ η πίσω ανάρτηση περιλαμβάνει ρυθμιστή προφόρτισης, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν ο αναβάτης μεταφέρει φορτίο ή συνεπιβάτη.

Triumph

Το συνολικό βάρος της Tiger Sport 800 φτάνει τα 214 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 18,6 λίτρων, κάτι που της προσδίδει άριστη ισορροπία και ευελιξία. Το φαρδύ τιμόνι και η όρθια θέση οδήγησης συμβάλλουν στην άνεση και την αίσθηση ελέγχου σε όλες τις ταχύτητες, ενώ το ρυθμιζόμενο παρμπρίζ και οι ενσωματωμένες ανεμοθραύστες εξασφαλίζουν προστασία από τον αέρα στις υψηλές ταχύτητες.

Τεχνολογία αιχμής

Η Triumph δεν άφησε τίποτα στην τύχη όσον αφορά την τεχνολογία. Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει Cornering ABS και traction control που λειτουργούν μέσω IMU (μονάδα μέτρησης αδράνειας) έξι αξόνων, προσαρμόζοντας την επέμβαση με βάση την κλίση της μοτοσικλέτας για βέλτιστη ασφάλεια σε κάθε στροφή. Τα τρία προγράμματα οδήγησης (Sport, Road και Rain) επιτρέπουν στον αναβάτη να προσαρμόσει την απόκριση του κινητήρα και τον έλεγχο πρόσφυσης ανάλογα με τις συνθήκες.

Triumph

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης cruise control για άνετες και απροβλημάτιστες διαδρομές σε μακρινά ταξίδια, ενώ η οθόνη TFT προσφέρει καθαρές και ευανάγνωστες ενδείξεις. Το σύστημα My Triumph Connectivity επιτρέπει τη συνδεσιμότητα Bluetooth για τηλεφωνικές κλήσεις, μουσική και πλοήγηση turn-by-turn.

Σχεδιασμός και εργονομία

Ο σχεδιασμός της Tiger Sport 800 είναι σπορ και ταυτόχρονα κομψός, με αεροδυναμικό φέρινγκ και χαρακτηριστικά φώτα LED ημέρας που προσδίδουν μια επιθετική εμφάνιση. Οι εργονομικές λύσεις της προσφέρουν άνεση τόσο στον αναβάτη όσο και στον συνεπιβάτη, με άνετες σέλες και ενσωματωμένες χειρολαβές για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Triumph

Για τους αναβάτες που θέλουν να προσαρμόσουν τη μοτοσικλέτα στις ανάγκες τους, η Triumph προσφέρει πάνω από 40 αξεσουάρ, από εξατμίσεις Akrapovič μέχρι πλήρη σετ αποσκευών, που ενσωματώνονται άψογα στον σχεδιασμό της μοτοσικλέτας.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Η Triumph Tiger Sport 800 αναμένεται να φτάσει στις εκθέσεις από τον Μάρτιο του 2025. Η τιμή της στην Αγγλία ξεκινάει από £10,995 (περίπου 12.700 ευρώ), ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η επίσημη τιμή για την ελληνική αγορά. Η μοτοσικλέτα θα είναι διαθέσιμη σε τέσσερα χρώματα: το κλασικό μαύρο (Sapphire Black) και τις premium επιλογές σε γραφίτη (Graphite), κίτρινο (Cosmic Yellow) και μπλε (Caspian Blue).

Triumph

Με συνδυασμό απόδοσης, άνεσης και τεχνολογίας, η Triumph Tiger Sport 800 αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας της στην Ελλάδα, προσφέροντας εξαιρετική οδήγηση σε κάθε διαδρομή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ENGINE AND TRANSMISSION
TypeLiquid-cooled, 3 cylinders, 12 valves, DOHC
Capacity798 cc
Bore78.0 mm
Stroke55.7 mm
Compression13.2:1
Maximum Power115 PS / 113 bhp (84.6 kW) @ 10,750 rpm
Maximum Torque84 Nm @ 8,500 rpm
Fuel SystemBosch Multipoint sequential electronic fuel injection with electronic throttle control. 3 rider modes (Rain, Road, Sport)
ExhaustStainless steel 3 into 1 header system with sided mounted stainless steel silencer
Final DriveX ring chain
ClutchWet, multi-plate, slip & assist
Gearbox6 speed, Triumph Shift Assist
CHASSIS
FrameTubular steel perimeter frame
SwingarmTwin-sided, fabricated pressed steel
Front WheelCast aluminium alloy, 5 spoke, 17 x 3.5 in
Rear WheelCast aluminium alloy, 5 spoke, 17 x 5.5 in
Front Tyre120/70 R 17
Rear Tyre180/55 R 17
Front SuspensionShowa 41mm, upside-down separate function cartridge forks, adjustable compression and rebound damping, 150mm wheel travel
Rear SuspensionShowa monoshock RSU with adjustable rebound damping and remote hydraulic preload adjustment, 150mm wheel travel
Front BrakesTwin Ø310mm floating discs, 4-piston radial calipers, OCABS
Rear BrakesSingle Ø255mm fixed disc, single piston sliding caliper, OCABS
InstrumentsLCD Multifunction Instruments with integrated colour TFT screen
DIMENSIONS & WEIGHTS
Length2073 mm
Width (Handlebars)828 mm
Height Without Mirrors1386 mm / 1303 mm (high / low screen position)
Seat Height835 mm
Wheelbase1422 mm
Rake23.8 °
Trail99 mm
Wet weight214 kg
Fuel Tank Capacity18.6 litres
SERVICE
Service Interval10,000 miles (16,000 km) / 12 months (whichever comes first)
CONSUMPTION AND EMISSIONS (EU)
Fuel Consumption4.7 litres / 100 km (60.1 mpg)
Emissions109 g/km
EURO 5+

Φωτογραφίες: Triumph

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!