Η Formula 1 αρχίζει να μοιάζει με Game of Thrones

Η Formula 1 αρχίζει να μοιάζει με Game of Thrones
Η νίκη του Λεκλέρ στο Μονακό αναζωπυρώνει τη μάχη για την κορυφή, καθώς Ferrari και McLaren διεκδικούν πλέον την κυριαρχία της Red Bull.

To φετινό Grand Prix Μονακό ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πιο ανιαρούς και λιγότερο συναρπαστικούς αγώνες της σεζόν. Η στενή και περιορισμένη πίστα του Πριγκιπάτου προσφέρει ελάχιστες ευκαιρίες για προσπεράσματα και δράση, καθιστώντας τον αγώνα ένα «τρένο» μονοθέσιων που ακολουθούν το ένα το άλλο. Ωστόσο, πίσω από αυτή τη φαινομενική μονοτονία, το GP του Μονακό μπορεί να αποδειχθεί κομβικό για την εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος, σε μια σεζόν της Formula 1 που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το «Game of Thrones» των μηχανοκίνητων σπορ.

Η νίκη του Λεκλέρ και η σημασία της

Ο Σαρλ Λεκλέρ κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό και κερδίζοντας σε ένα αγώνα που είχε ιδιαίτερη σημασία για εκείνον. Η νίκη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Ferrari, που είχε ανάγκη από μια επιτυχία για να ανακάμψει στη βαθμολογία. Με τη νίκη αυτή, ο Λεκλέρ ανέβηκε στους 137 βαθμούς, μειώνοντας τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος παραμένει στην κορυφή με 168 βαθμούς.

Η νίκη του Λεκλέρ ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή προσθήκη βαθμών στη βαθμολογία. Ήταν μια δήλωση. Μια δήλωση ότι η Scuderia Ferrari είναι εδώ και έτοιμη να ανατρέψει την κυριαρχία της Red Bull. Για τον Λεκλέρ, η νίκη στο Μονακό ήταν ιδιαίτερα γλυκιά, καθώς πρόκειται για την πατρίδα του, και η πίεση να κερδίσει μπροστά στο κοινό του ήταν τεράστια.

Ανατροπές στη δυναμικότητα των ομάδων

Η φετινή σεζόν είχε κυριαρχηθεί μέχρι τώρα από τη Red Bull και τον Φερστάπεν, αλλά το αποτέλεσμα στο Μονακό δείχνει πως η Ferrari είναι έτοιμη να επανέλθει δυναμικά. Η ομάδα του Μαρανέλο έχει δείξει σημαντική βελτίωση στην απόδοση και τη στρατηγική της, επιτρέποντας στον Λεκλέρ να αναδείξει το ταλέντο του και να διεκδικήσει την κορυφή.

Παράλληλα με τη Ferrari -ή μάλλον πριν από αυτήν- η McLaren έχει ανέβει πολύ, με τον Λάντο Νόρις και τον Όσκαρ Πιάστρι να κάνουν εξαιρετικές εμφανίσεις και να κατακτούν σημαντικούς βαθμούς. Η ομάδα του Woking δείχνει πως είναι ικανή να διεκδικήσει μερίδιο από την κορυφή, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση στον ανταγωνισμό. Για τον Νόρις έχουμε ήδη γράψει πολλά αλλά ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο Πιάστρι, ο οποίος στο Μονακό ήταν πολύ κοντά στο να μετατρέψει το όνειρο του Λεκλέρ σε εφιάλτη.

Ένας διαδικαστικός αγώνας

Παρά τη λάμψη και το κύρος του, ο αγώνας στο Μονακό φέτος χαρακτηρίστηκε από μια εικόνα που δεν ταιριάζει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο κόσμος έβλεπε τους οδηγούς να κινούνται αργά, προσπαθώντας να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους να κερδίσουν πλεονεκτήματα μέσω της στρατηγικής των πιτ στοπ. Η έλλειψη πραγματικής αγωνιστικής δράσης και η προσκόλληση σε στρατηγικές αμυντικής οδήγησης προκάλεσε δυσαρέσκεια στους θεατές και εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του ίδιου του Grand Prix Μονακό, καθώς και για την εικόνα της Formula 1 συνολικά.

Ωστόσο, ο ίδιος αγώνας μάς υπενθύμισε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο στη Formula 1. Η νίκη του Λεκλέρ έδειξε ότι η Ferrari έχει τη δυναμική να ανατρέψει την κυριαρχία της Red Bull, ενώ η McLaren είναι έτοιμη να διεκδικήσει τη δική της θέση στην κορυφή. Οι επόμενοι αγώνες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η μάχη για τον τίτλο φουντώνει και οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς.

Το μεγάλο ερώτημα: Ποιος θα εκθρονίσει τη Red Bull;

Με τη νίκη του Λεκλέρ στο Μονακό, η μάχη για τον τίτλο αναζωπυρώνεται. Οι επόμενοι αγώνες θα είναι καθοριστικοί, καθώς Ferrari και McLaren δείχνουν έτοιμες να ανατρέψουν την κυριαρχία της Red Bull. Η δυναμική της Ferrari, η άνοδος της McLaren και οι αδυναμίες που εμφανίζει η Red Bull, δημιουργούν ένα συναρπαστικό σκηνικό για τους επόμενους αγώνες. Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός, με τις ομάδες να δίνουν μάχη για κάθε βαθμό, κάθε θέση, κάθε εκατοστό στην πίστα. Η Ferrari και η McLaren φαίνεται πως βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα για το ποια θα καταφέρει να εκθρονίσει τη Red Bull. Η νίκη του Λεκλέρ στο Μονακό ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη Ferrari, αλλά η μάχη είναι ακόμα ανοιχτή. Τα δείγματα πληθαίνουν ότι η Red Bull δεν είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη.

Στον Καναδά, σε δύο εβδομάδες, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν είμαστε πιο κοντά στην ανατροπή ή αν το Μονακό ήταν μια παρένθεση. Δεν ήταν μόνο το Μονακό, όμως. Πριν από αυτό ήταν η Ίμολα, στην οποία ο Φερστάπεν δεινοπάθησε για να κερδίσει και ακόμα πιο πριν ήταν το Μαϊάμι, στο οποίο κέρδισε ο Νόρις. Και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Φωτογραφίες: Ferrari, Red Bull, McLaren

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Κώστας Παστρίμας
Κώστας Παστρίμας

Ο Κώστας Παστρίμας μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας λίγο πριν από την αλλαγή του αιώνα ως επιμελητής κειμένων σε ημερήσιες εφημερίδες. Λίγο αργότερα πέρασε «μπροστά» από τα κείμενα, γράφοντας κυρίως για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μηχανοκίνητα σπορ και όλα τα σχετικά με αυτά. Από νωρίς πίστεψε στη δύναμη του διαδικτύου, την εποχή που δεν ήταν ούτε κατά διάνοια όσο διαδεδομένο είναι πλέον, «χτίζοντας» τα μέσα που ήταν οι πρωτοπόροι της εποχής τους. Ανήκει στο δυναμικό της Liquid από το 2021.