Ο Νόρις πήρε πίσω το αίμα όσων συνέτριβε ο Φερστάπεν τόσα χρόνια

Κώστας Παστρίμας Κώστας Παστρίμας
Ο Νόρις πήρε πίσω το αίμα όσων συνέτριβε ο Φερστάπεν τόσα χρόνια
Ο πρώτος αγώνας μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα της Formula 1 στην Ολλανδία έφερε μια κυριαρχία που λίγοι περίμεναν.

Ο Λάντο Νόρις έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στον Μαξ Φερστάπεν στο GP Ολλανδίας, σπάζοντας την απόλυτη κυριαρχία του Ολλανδού στη δική του πίστα, το Ζάντβορτ, και μάλιστα στο 200ό grand prix του Φερστάπεν στη Formula 1. Στον 15ο φετινό αγώνα, ο Νόρις και η McLaren πήραν μια εκδικητική νίκη για όλους όσοι βρέθηκαν στο διάβα του Φερστάπεν και της Red Bull τα τελευταία χρόνια.

Το GP της Ολλανδίας είχε πάντα μια ειδική σημασία για τον Φερστάπεν. Από την επιστροφή της πίστας στο καλεντάρι της F1 το 2021, μόνο εκείνος είχε καταφέρει να πάρει pole position και νίκη. Η ορμητική υποστήριξη των οπαδών και η γνώση της πίστας τον καθιστούσαν αδιαφιλονίκητο φαβορί. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάποιος θα μπορούσε να τον απειλήσει μέσα στο σπίτι του - μέχρι που εμφανίστηκε ο Νόρις και τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα για όλες τις συντριπτικές του νίκες.

Ο Νόρις έκανε στον Φερστάπεν ό,τι εκείνος συνήθιζε να κάνει

Ο Νόρις πήρε πίσω το αίμα όλων όσων συνέτριβε ο Φερστάπεν τα τελευταία χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο νίκησε στο Ζάντβορτ ήταν ακριβώς ό,τι ο Ολλανδός είχε κάνει τόσες φορές: κυριαρχική ταχύτητα, απόλυτος έλεγχος και η ικανότητα να αυξάνει συνεχώς τη διαφορά, αφήνοντας τον αντίπαλό του ανήμπορο να αντιδράσει. Η εκκίνηση ήταν το μοναδικό εμπόδιο για τον Νόρις, αλλά ακόμα και αφού έχασε την πρώτη θέση, επέστρεψε δυναμικά και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Αυτό που κάνει αυτή τη νίκη τόσο σημαντική είναι η αίσθηση της αδυναμίας που ένιωσε ο Φερστάπεν. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, βρέθηκε να παρακολουθεί τη διαφορά να αυξάνεται εναντίον του, και αυτός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Είναι ακριβώς αυτό που είχαν βιώσει πολλοί άλλοι οδηγοί απέναντί του, και αυτή τη φορά, ο Φερστάπεν ήταν αυτός που γεύτηκε το πικρό φάρμακο που ο ίδιος είχε προσφέρει σε τόσους άλλους.

Η Red Bull δείχνει αδυναμίες και η Ferrari καιροφυλακτεί

Η νίκη αυτή δεν είναι μόνο μια νίκη για τη McLaren, αλλά και ένα καμπανάκι κινδύνου για τη Red Bull. Ο Σέρχιο Πέρεζ, που θα έπρεπε να είναι ο «δεύτερος πυλώνας» της ομάδας, βρίσκεται σταθερά εκτός διεκδίκησης θέσεων στο βάθρο και αυτό αφήνει τον Φερστάπεν εκτεθειμένο. Με τη διαφορά στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών να έχει πέσει στους 30 βαθμούς, το προσπέρασμα από τη McLaren θεωρείται πλέον βέβαιο - και μάλιστα φαίνεται ότι θα έρθει συντομότερα παρά αργότερα.

Από την άλλη πλευρά, η Ferrari βρίσκει το ρυθμό της, με τον Σαρλ Λεκλέρ να εντυπωσιάζει με την απόδοσή του. Η σταθερή και γρήγορη οδήγησή του, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της Ferrari και τις -επιτέλους- σωστές στρατηγικές επιλογές δείχνουν ότι η ομάδα από το Μαρανέλο έχει αρχίσει να βρίσκει ξανά τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Αν η Ferrari καταφέρει να σταθεροποιήσει αυτήν την πρόοδο, θα μπορούσε να ανακατέψει ακόμα περισσότερο την τράπουλα για το υπόλοιπο της σεζόν, αφού και η δική της διαφορά από τη Red Bull δεν είναι πλέον υπερβολικά μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο επόμενος αγώνας είναι το GP Ιταλίας στη Μόντσα και θα θέλει να δώσει στους tifosi κάτι να πανηγυρίσουν

Το πρωτάθλημα ανοίγει

Η νίκη του Νόρις στο Ζάντβορτ άνοιξε ξανά το πρωτάθλημα, με τη Red Bull να βρίσκεται υπό πίεση και τη McLaren να δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει νίκες σε κάθε πίστα. Ο Φερστάπεν, αν και εξακολουθεί να προηγείται στη βαθμολογία, νιώθει πια την ανάσα των ανταγωνιστών του. Ναι, οι 70 βαθμοί της διαφοράς από τον Νόρις είναι πολλοί, αλλά πλέον, για πρώτη φορά, δεν αρκούν οι δεύτερες θέσεις στον Ολλανδό για να εξασφαλίσει τον τίτλο, εφόσον κερδίζει ο Νόρις. Επιπλέον, είναι ο πέμπτος αγώνας στη σειρά που ο Φερστάπεν δεν καταφέρνει να κερδίσει και αυτό έχει να συμβεί από το 2020.

Ο αγώνας στην Ολλανδία ήταν ένας αγώνας δικαίωσης. Ο Νόρις έδειξε ότι μπορεί να είναι ένας από τους μεγάλους διεκδικητές, σπάζοντας την αίσθηση αήττητου του Φερστάπεν στην πιο δύσκολη για αυτόν πίστα. Το πρωτάθλημα δεν είναι πλέον δεδομένο, και οι επόμενοι αγώνες θα καθορίσουν ποιος θα μπορέσει να αντέξει την πίεση και να πάρει την τελική νίκη σε αυτήν τη δραματική σεζόν της Formula 1.

Φωτογραφία: McLaren/X

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Κώστας Παστρίμας
Κώστας Παστρίμας

Ο Κώστας Παστρίμας μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας λίγο πριν από την αλλαγή του αιώνα ως επιμελητής κειμένων σε ημερήσιες εφημερίδες. Λίγο αργότερα πέρασε «μπροστά» από τα κείμενα, γράφοντας κυρίως για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μηχανοκίνητα σπορ και όλα τα σχετικά με αυτά. Από νωρίς πίστεψε στη δύναμη του διαδικτύου, την εποχή που δεν ήταν ούτε κατά διάνοια όσο διαδεδομένο είναι πλέον, «χτίζοντας» τα μέσα που ήταν οι πρωτοπόροι της εποχής τους. Ανήκει στο δυναμικό της Liquid από το 2021.