Η ρωγμή στη Red Bull δεν είναι (μόνο) ο Λόσον

Κώστας Παστρίμας Κώστας Παστρίμας
Η ρωγμή στη Red Bull δεν είναι (μόνο) ο Λόσον
Ο Φερστάπεν έχει καταλάβει ότι δεν οδηγεί πλέον το καλύτερο μονοθέσιο. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που του λείπει.

Η απόφαση της Red Bull Racing να μην αξιοποιήσει άλλο τον Λίαμ Λόσον για το 2025, βάζοντας στο cockpit της ομάδας τον Γιούκι Τσουνόντα, ίσως να μην είναι κάτι που αλλάζει το ρου της ιστορίας. Ίσως και να είναι. Όχι γιατί το grid του 2025 θα διαφέρει θεαματικά. Αλλά γιατί η αντίδραση του Μαξ Φερστάπεν δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει. Όχι στους άλλους. Σε αυτόν.

Η Red Bull δεν είναι πια η κραταιά υπερδύναμη του grid. Και ο Φερστάπεν, που μέχρι πέρυσι δεν είχε καμία ανάγκη να σχολιάζει δημόσια τις αποφάσεις της ομάδας, ξαφνικά το κάνει. Ειρωνεύεται, αμφισβητεί, παίρνει θέση. Όχι για να υπερασπιστεί απλώς τον Λόσον. Αλλά για να δείξει, ίσως, πως η σχέση εμπιστοσύνης με την ομάδα του περνάει την πρώτη πραγματική της δοκιμασία.

Η ταχύτητα που (δεν) συγχωρεί

Η RB21 είναι μια καλή, σταθερή πλατφόρμα. Αλλά δεν είναι η κορυφαία. Το ξέρει ο Φερστάπεν, το βλέπουμε όλοι. Η McLaren είναι ξεκάθαρα μπροστά, η Ferrari έχει δείξει σοβαρές δυνατότητες – αν και χωρίς αποτελέσματα. Ακόμα και η Mercedes δείχνει σημάδια αφύπνισης. Και για έναν οδηγό σαν τον Μαξ, που έχει μάθει να κυριαρχεί, η στασιμότητα πονάει περισσότερο από την ήττα.

Μιλώντας στο Motorsport.com, ο ίδιος το έθεσε σχεδόν ωμά: «Το πρόβλημά μας είναι το μονοθέσιο, όχι οι οδηγοί». Δεν πρόκειται για παρατήρηση. Είναι μια δημόσια έκκληση. Ή μια προειδοποίηση.

 

Οι ψίθυροι για το αύριο

Τίποτα δεν είναι πιο ανησυχητικό σε μια κορυφαία ομάδα από τη σιωπή του πρωταθλητή της. Ο Μαξ Φερστάπεν δεν εκρήγνυται. Δεν απαιτεί. Δεν απειλεί. Απλώς, αρχίζει να διαφωνεί. Όχι μόνο για τον Τσουνόντα και τον Λόσον - που ήταν μια φαινομενικά δευτερεύουσα επιλογή. Αλλά για την ίδια τη φιλοσοφία της Red Bull. Για τον προσανατολισμό της. Για το αν συνεχίζει να του ταιριάζει.

Red Bull

Για χρόνια, ο Φερστάπεν ένιωθε -και ήταν- το κέντρο του κόσμου της Red Bull. Ο Χέλμουτ Μάρκο τον προστάτευε σαν πατέρας, ο Κρίστιαν Χόρνερ τον αποθέωνε, ο Άντριαν Νιούι του έδινε το καλύτερο μονοθέσιο. Τώρα, όμως, πολλά από αυτά τα στηρίγματα τρίζουν. Ο Μάρκο σαν να παραγκωνίστηκε. Ο Χόρνερ βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση. Ο Νιούι δεν είναι καν εκεί, πλέον. Και η RB21 δεν είναι το απόλυτο εργαλείο κυριαρχίας. Είναι ένα καλό μονοθέσιο - όχι όμως το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα
» Η Η μηχανή του κιμά που λέγεται Red Bull

Και καθώς πέφτει η απόδοση, αρχίζουν να σηκώνονται κεφάλια. Η Mercedes καραδοκεί. Το όνομα του Φερστάπεν έχει ήδη ακουστεί για το 2026, με τον Τότο Βολφ να τονίζει δημόσια πως «δεν αποκλείει τίποτα». Η Aston Martin επίσης κινείται προσεκτικά, αλλά συστηματικά: επενδύει σε υποδομές, προσελκύει κορυφαία τεχνικά στελέχη (βλ. Άντριαν Νιούι) και χτίζει αφήγημα. Ο Λόρενς Στρολ θέλει έναν παγκόσμιο τίτλο και ξέρει ότι δεν θα τον φέρει ο… Λανς.

Ο ίδιος ο Μαξ, βέβαια, δεν λέει τίποτα. Σηκώνει τους ώμους, χαμογελά ειρωνικά όταν ακούγεται το όνομά του για αλλού, επαναλαμβάνει πως «έχει συμβόλαιο». Αλλά πίσω από τα λόγια, υπάρχει ένα βλέμμα πιο μετρημένο. Πιο αποστασιοποιημένο. Για πρώτη φορά, ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής δείχνει να αναρωτιέται. Όχι αν μπορεί να κερδίσει - αυτό το ξέρει. Αλλά με ποιον θέλει να το κάνει. Ή με ποιον δεν θέλει να συνεχίσει να χάνει.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Κώστας Παστρίμας
Κώστας Παστρίμας

Ο Κώστας Παστρίμας μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας λίγο πριν από την αλλαγή του αιώνα ως επιμελητής κειμένων σε ημερήσιες εφημερίδες. Λίγο αργότερα πέρασε «μπροστά» από τα κείμενα, γράφοντας κυρίως για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μηχανοκίνητα σπορ και όλα τα σχετικά με αυτά. Από νωρίς πίστεψε στη δύναμη του διαδικτύου, την εποχή που δεν ήταν ούτε κατά διάνοια όσο διαδεδομένο είναι πλέον, «χτίζοντας» τα μέσα που ήταν οι πρωτοπόροι της εποχής τους. Ανήκει στο δυναμικό της Liquid από το 2021.