Ο Στους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 1984, οι αθλήτριες αποτελούσαν λιγότερο από το 1/4 των συμμετεχόντων (το 23% ήτοι 1,566 αθλήτριες σε σύνολο 6,829 συμμετεχόντων). Στους τελευταίους μου Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ το 2000, οι αθλήτριες ξεπέρναγαν το 1/3 των συμμετεχόντων (38% ήτοι 4,069 σε σύνολο 10,651 συμμετεχόντων). Στο Τόκυο πέρσι άγγιξαν το 50%-50% (48% οι αθλήτριες επί του συνόλου). Η ισορροπία των φύλλων σε ότι αφορά τις συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πλέον μια πραγματικότητα. Η ισότιμη συμμετοχή των φύλων όμως έχει κερδηθεί σε όλους τους τομείς του αθλητισμού; Η απάντηση είναι όχι και γι αυτό υπάρχουν πολιτικές τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το περίφημο “gender equality” δηλαδή την ισορροπία των φύλων στους διάφορους τομείς του αθλητισμού. Τόσο στο χώρο των αγωνιζομένων, όσο και στον χώρο των προπονητών, των διαιτητών αλλά και των παραγόντων.
Ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα μας έχει χαρίσει εμβληματικές διακρίσεις. Μην ξεχνάμε ότι η Βούλα Πατουλίδου έφερε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 80 χρόνια (δηλαδή μετά από τον Κ. Τσικλητήρα στη Στοκχόλμη το 1912) ενώ η γυναικεία ομάδα πόλο της χώρας μας το 2004 έφερε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα. Φέτος μάλιστα, στην υδατοσφαίριση η Ελλάδα με τα κορίτσια του Ολυμπιακού και του Εθνικού πήρε τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους δείχνοντας το πολύ υψηλό επίπεδο γυναικείου πόλο που υπάρχει στη χώρα μας. Δυναμικό ανάπτυξης του γυναικείου αθλητισμού υπάρχει σε όλα τα αθλήματα, κάποια όμως όπως ο Στίβος, η Κολύμβηση, η Υδατοσφαίριση, η Γυμναστική, η Ιστιοπλοϊα, η Σκοποβολή, η Ξιφασκία, τα μαχητικά αθλήματα έχουν ήδη διαμορφώσει μια παράδοση προσελκύοντας τα περισσότερα κορίτσια και έχοντας τις περισσότερες επιτυχίες. Στα ομαδικά αθλήματα, το μπάσκετ και το βόλεϋ είναι τα πιο δημοφιλή, ενώ το γυναικείο ποδόσφαιρο προωθείται διεθνώς και ακολουθεί σιγά σιγά και η χώρα μας. Πρόσφατα μάλιστα, τον τελευταίο μήνα, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της γυναικείας ομάδας της Μπαρτσελόνα απέναντι σε Ρεάλ και Βόλφσμπρουκ για το Champions League τους παρακολούθησαν στο Καμπ Νου περισσότεροι από 91,500 θεατές, δείχνοντας το δυναμικό που υπάρχει και στο επιχειρηματικό μέρος.
Εκτός όμως από τον αγωνιστικό αθλητισμό υπάρχει και η άθληση για όλους όπου οι γυναίκες και εδώ πρωταγωνιστούν, βρίσκοντας κάποιες ώρες την εβδομάδα για να ασχοληθούν με διάφορες μορφές άσκησης, ενώ το δρομικό κίνημα κερδίζει συνεχώς φίλες. Εκεί που πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα και να σπάσουν στερεότυπα είναι στη συμμετοχή γυναικών προπονητών, διαιτητών και παραγόντων. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα, οι προπονήτριες είναι εξαίρεση αν και ο αριθμός τους σιγά σιγά αυξάνει. Στο διοικητικό μέρος η Πολιτεία στη χώρα μας «πριμοδοτεί» την ισορροπία φύλων στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, εισάγοντας στον πυλώνα της διακυβέρνησης του συστήματος αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ (το οποίο συνδέεται και με τη χρηματοδότηση) σχετικά κριτήρια και μάλιστα με σχετικά υψηλό συντελεστή βαρύτητας.
Όπως συνηθίζω να λέω, ο αθλητισμός είναι το καλύτερο όχημα ενσωμάτωσης, εξάλειψης διακρίσεων και άρσης των ανισοτήτων. Ειδικά όμως για τα κορίτσια είναι και όχημα ενδυνάμωσης, κάτι πολύ σημαντικό για τα πρώτα βήματα των κοριτσιών στη ζωή εκτός της οικογένειας αλλά και στη συνέχεια στην εφηβεία και ενηλικίωση. Διεθνώς, ο γυναικείος αθλητισμός είναι πολύ ανεπτυγμένος σε χώρες όπου η ενδυνάμωση των γυναικών είναι βασικό στοιχείο των ευρύτερων πολιτικών (Σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, αλλά και σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) και αυτές τις πολιτικές ακολουθεί πλέον και η χώρα μας. Πολιτικές που αναδεικνύουν τις ευκαιρίες της ενασχόλησης των κοριτσιών με τον αθλητισμό και καταπολεμούν τις απειλές.
Τέλος, αυτό που προσωπικά έχω διαπιστώσει από τα πολλά χρόνια ενασχόλησής μου στο χώρο, είναι ότι όλο και περισσότερο τα κορίτσια μέσα από τον αθλητισμό αποκτούν αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία, κοινωνικότητα και μια κοσμοπολίτικη νοοτροπία, δηλαδή πράγματα που θα αποτελέσουν προίκα για όλη τους τη ζωή.
Γιώργος Μαυρωτάς
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού