- Επέλεξε την σωστή ώρα προπόνησης: Είτε πριν την ανατολή του ήλιου είτε μετά την δύση. Αυτές τις ώρες οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές από ότι στην διάρκεια της ημέρας.
- Τρέξε στο γυμναστήριο, στο διάδρομο, που ο χώρος κλιματίζεται αρκετά, μέχρι να περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τρέξε μέσα σε ένα πάρκο ή κάτω από την σκιά των δέντρων.
- Όχι μεγάλες καταπονήσεις και πολλά χιλιόμετρα . Προσπάθησε να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου, με λίγα χιλιόμετρα για να διατηρήσεις την φυσική σου κατάσταση αλλά σε καμία περίπτωση μην υπερβάλεις. Έρευνες έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος προστατεύει το σώμα σου, κατά την διάρκεια της προσπάθειας σου στην ζέστη, ρυθμίζοντας συνεχώς την θερμοκρασία του κορμού σου και περιορίζοντας την μυϊκή λειτουργία, για να αποφευχθεί η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
Δεν πρέπει λοιπόν να περιμένεις ή να προσπαθείς να έχεις την ίδια απόδοση στις ζεστές μέρες. Αντίθετα, πρέπει να διατηρείς φυσιολογικά επίπεδα έντασης και να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να πας όσο γρήγορα θα πήγαινες στις πιο ψυχρές μέρες.
Οι καρδιακοί μας παλμοί αυξάνονται κατά την διάρκεια της άσκησης με ζέστη.
- Άκουσε το σώμα σου και κάνε υπομονή.
- Να πίνεις περισσότερο νερό και ισοτονικά διαλύματα τόσο πριν την άσκηση σου όσο κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της προπόνησης σου.
- Να φοράς ρούχα που επιτρέπουν την εφίδρωση σε ζεστό καιρό και επιτρέπουν τον ιδρώτα να φεύγει πάνω από το δέρμα σου.
Φόρεσε τεχνικά ρούχα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για και είναι κατασκευασμένα από υλικά που επιτρέπουν την απορρόφηση του ιδρώτα από το δέρμα και την μεταφορά του στην εξωτερική πλευρά του υφάσματος για εξάτμιση, όπως το CoolMax. Προτιμότερα είναι τα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν το φως του ήλιου.
- Φρόντισε να φοράς καπέλο για να προστατεύεσαι από τις ακτίνες του ήλιου και εάν μπορείς να το έχεις βρεγμένο για να είναι δροσερό στο κεφάλι σου. Ανανέωσε το συχνά και θα δεις ότι η θερμοκρασία του σώματος σου δεν θα ανεβαίνει.
- Πρόσεχε τα σημάδια της ηλίασης ! Αν νιώθεις ζαλάδα, κούραση, ναυτία , ξαφνική εφίδρωση, ναυτία, δυσφορία καλό θα είναι να σταματήσεις άμεσα, να βρεις ένα δροσερό μέρος , να ξαπλώσεις λίγο, να ρίξεις νερό στο κεφάλι σου ή να απευθυνθείς σε ένα γιατρό.
Σε καμία περίπτωση δεν είσαι έτοιμος να πάρεις το αυτοκίνητο σου και να οδηγήσεις. Τηλεφώνησε άμεσα κάποιον δικό σου άνθρωπο.
www.mariapolyzou.com