Από ολόσωμες φόρμες, μέχρι χιτζάμπ, οι αθλήτριες έχουν εδώ και καιρό στερηθεί το δικαίωμα να φορούν τις αθλητικές ενδυμασίες της αρεσκείας τους, για ιατρικούς λόγους, θρησκευτικές ή πολιτιστικές πεποιθήσεις - ή απλώς για άνεση. Όταν η Σερένα Γουίλιαμς μπήκε στο γήπεδο στο Γαλλικό Όπεν το 2018 -στο πρώτο της γκραν σλαμ μόλις εννέα μήνες μετά τη γέννα- φορώντας ένα ολόσωμο μαύρο κορμάκι με κόκκινη ζώνη, πρόθεσή της δεν ήταν να κάνει μόδα. Η 23 φορές πρωταθλήτρια γκραν σλαμ μπορεί να είχε μιλήσει για το ότι ένιωθε σαν «σούπερ ηρωίδα», μια «πολεμίστρια πριγκίπισσα» στον απόηχο της εμφάνισής της στον πρώτο γύρο, αλλά τελικά υπήρχε ένας σημαντικός λόγος για το outfit της - η υγεία της.
Η Γουίλιαμς παραλίγο να πεθάνει κατά τη διάρκεια του τοκετού τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά από σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με πνευμονική εμβολή. Έχοντας φορέσει κολάν καθ' όλη τη διάρκεια της ανάρρωσής της και την επιστροφή της στον αθλητισμό, η συμπίεση του καλσόν ήταν για να διατηρήσει την κυκλοφορία του αίματος της. Ωστόσο, δεν της επετράπη να φορέσει το ντύσιμό της για τον δεύτερο γύρο αργότερα εκείνη την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Μπερνάρ Τζουντιτσέλι επέβαλε απαγόρευση. «Η στολή της Σερένα φέτος, για παράδειγμα, δεν θα ήταν πλέον αποδεκτή. Πρέπει να σεβαστείς το παιχνίδι και τον τόπο», τόνισε.
«Οι παίκτριες του τένις έχουν τον τρόπο να εκφράζονται μέσα από τα ρούχα»
Το Wimbledon 33 χρόνια νωρίτερα είχε αρνηθεί στην Anne White να επιστρέψει στο All England Club φορώντας μια φόρμα, η οποία αν και τηρούσε τις ολόλευκες παραδόσεις, «δεν θεωρήθηκε κατάλληλη ενδυμασία».
Το ντοκιμαντέρ του Sky Sports, το «Fit for Purpose» ρίχνει φως στον αγώνα και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι αθλήτριες τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τα αθλητικά του ρούχα, η Γουάιτ είπε: «Με πήγε στο γραφείο του διευθυντή από τον Alan Mills [πρώην διαιτητής τουρνουά] στο Γουίμπλεντον και μου είπαν ότι δεν μπορούσα να φορέσω αυτό το λευκό κοστούμι και ότι δεν θεωρείτο κατάλληλο ντύσιμο στα μάτια του "All England Club"».
Ο αγώνας της Γουάιτ στον πρώτο γύρο με την Παμ Σράιβερ διακόπηκε καθώς το σκοτάδι έπεσε με το ματς να κλειδώνεται σε ένα σετ, την επόμενη μέρα η Αμερικανή επέστρεψε με κανονικά ρούχα και έχασε με 6-3 στο καθοριστικό σετ. «Θυμάμαι ότι η φωτογραφία μου ήταν στην πρώτη σελίδα όλων των εφημερίδων, ήταν αστεία. Ήθελα να αποδείξω ότι ήταν η μόδα και η λειτουργία, απλά ήμουν λίγο μπροστά από την εποχή μου. Νομίζω ότι οι παίκτριες του τένις έχουν έναν τρόπο να εκφράζονται με τα ρούχα τους, δεν βλάπτεις κανέναν, παίζεις με τους χορηγούς σου, θα πρέπει να μπορούν να φορούν αυτό που θέλουν».
«Ποιος αποφασίζει τι μπορούν να φορέσουν οι γυναίκες οπουδήποτε στη ζωή;»
Αυτό δεν ίσχυε για τις ποδοσφαιρίστριες που φορούσαν χιτζάμπ στους οποίους η FIFA απαγόρευσε να φορούν καλύμματα κεφαλιού από το 2007, με το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο ποδοσφαίρου να πιστεύει ότι ενέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι ή τον λαιμό. Μόλις επτά χρόνια αργότερα άρθηκε επισήμως η απαγόρευση και η FIFA ενέκρινε τη χρήση καλύμματος κεφαλιού για θρησκευτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η Ρίμλα Ακτάρ, η οποία συνίδρυσε το παγκόσμιο δίκτυο Μουσουλμάνων Γυναικών στον Αθλητισμό και έγινε η πρώτη μουσουλμάνα και Ασιάτισσα στο Συμβούλιο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA), είπε στο Sky Sports: «Όταν τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση του χιτζάμπ για πρώτη φορά, άρχισα να σκέφτομαι "Ποιος αποφασίζει τι θα φορέσουν οι γυναίκες οπουδήποτε στη ζωή τους - αλλά ιδιαίτερα στον αγωνιστικό χώρο". Έχουμε ήδη χάσει έναν γελοίο αριθμό γυναικών από αυτούς τους γελοίους νόμους, τα επτά χρόνια που χρειάστηκαν για να ανατραπεί η απαγόρευση του χιτζάμπ από τη FIFA, φανταστείτε τις γυναίκες που θα τα κατάφερναν εκείνη την εποχή.
Θυμάμαι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019 στη Γαλλία, υπήρχε μια ανησυχία σχετικά με την επιτυχία της γυναικείας ομάδας της Ιορδανίας, τι θα σήμαινε αυτό, επειδή μερικά από τα κορίτσια φορούν χιτζάμπ και η χιτζάμπ απαγορεύεται στο ποδόσφαιρο στη Γαλλία και σε δημόσιους χώρους. Τι θα σήμαινε αυτό; Αυτά είναι πράγματα που δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η δουλειά μου αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στις διεθνείς ομοσπονδίες, επειδή εκεί μπαίνουν οι νόμοι και πώς μπορούν να περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές για εμφανίσεις περισσότερο κατάλληλες στο μέλλον».
«Γιατί δεν λένε στους άνδρες να φορέσουν τα μπλουζάκια τους;»
Φανταστείτε να είστε μια νεαρή αθλήτρια και να σας λένε ότι η επιλογή του ρούχου σας είναι «ακατάλληλη». Αυτή ήταν η εμπειρία της Παραολυμπιονίκης Ολίβια Μπριν, η οποία οδηγήθηκε στο πλάι από έναν επίσημο στο αγγλικό πρωτάθλημα το 2021. «Τελείωσα έναν διαγωνισμό και αυτός ο αξιωματούχος ήρθε κοντά μου και μου είπε: "Νομίζω ότι τα σλιπ σου είναι πολύ ακατάλληλα και είπα "συγγνώμη, τι; Αστειεύεσαι;" Και είπε "όχι, νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτείς να αγοράσεις ένα νέο ζευγάρι. Απλώς κοίταξα γύρω μου σκεπτόμενη "Νιώθω πολύ άνετα φορώντας αυτά, πώς τολμάς να το πεις αυτό". Στον διαγωνισμό που ήμουν, υπήρχαν τύποι που ήταν τόπλες και μετά σκέφτονταν «καλά δεν τους λένε να φορέσουν το μπλουζάκι τους, οπότε γιατί μου λένε ότι τα σλιπ μου είναι πολύ ακατάλληλα;»
«Χαίρομαι πολύ που μίλησα γι' αυτό και ελπίζω τώρα να βοηθήσει τα πράγματα μακροπρόθεσμα. Τότε τα νεαρά κορίτσια δεν θα πουν ότι τα σορτς τους είναι πολύ ακατάλληλα ή ότι πρέπει να αγοράσουν μακρύτερα σορτς. Θέλουμε νεαρά κορίτσια και οι άνθρωποι να νιώθουν όσο πιο άνετα μπορούν», πρόσθεσε.
Τι γίνεται με εκείνες τις αθλήτριες που πιστεύουν ότι το σχήμα του σώματός τους δεν θεωρείται αθλητικό ή πώς η κοινωνία έχει θεωρήσει ότι πρέπει να είναι μια «τυπική» αθλήτρια;
Πέρυσι, έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Sport England διαπίστωσε ότι το 45% των κοριτσιών δεν πιστεύουν ότι έχουν το σωστό σχήμα σώματος για τον αθλητισμό - θα μπορούσε το κιτ να παίζει τον ρόλο του σε αυτές τις ανησυχίες;
Η σουτέρ των Σαράσενς Μάβερικς, Μπρίτνεϊ Κλαρκ, αποκάλυψε ότι είχε προβλήματα αισθανόμενη άσχημα με το σώμα της σε όλη την καριέρα της. «Υπήρξαν φορές που η εμφάνιση ήταν πολύ μικρό, πολύ μικρό, γιατί δεν νομίζω ότι υπήρξαν πάρα πολλές σωματώδεις γυναίκες στο άθλημα και οι προμηθευτέςδεν θα προμήθευαν τόσο μεγάλα νούμερα», είπε στο Sky Sports.«Σε κάνει να σκέφτεσαι "είμαι αρκετά καλός για να είμαι σε αυτό το άθλημα;"», πρόσθεσε.
Η πρώην σπρίντερ της Team GB Anyika Onuora πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της παλεύοντας με την αυτοπεποίθηση του σώματος που οδήγησε σε διατροφικές διαταραχές. «Όταν μεγάλωνα, ο πισινός μου ήταν τεράστιος και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μου», η 38χρονη, που κέρδισε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα, ανέφερε. «Από μικρή, μισούσα οτιδήποτε καθόριζε το κάτω μισό του σχήματός μου. Άρα τα crop tops ήταν ωραία, τα γιλέκα ήταν ωραία, αλλά μισούσα να φοράω παντελόνια, καλσόν τριών τετάρτων, τα μισούσα όλα. Σίγουρα είχα σχόλια και ένιωθα ότι ήμουν συνεχώς υπό έλεγχο από τα ανώτερα στελέχη υποστήριξης για χρόνια σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Σίγουρα οδήγησε σε μεγάλες ανασφάλειες γιατί σε κάνει να σκέφτεσαι "είμαι αρκετά καλή για να είμαι σε αυτό το άθλημα;" Είμαι αρκετά καλή για να τρέχω γρήγορα; Και αυτό με οδήγησε σε κάποιες σοβαρά κακές διατροφικές συνήθειες».
Η πιο πολυβραβευμένη Ολυμπιονίκης της Βρετανίας, Κάθριν Γκρέιντζερ, η οποία κέρδισε το πέμπτο της μετάλλιο στους Αγώνες του Ρίο το 2016, και η Πρόεδρος του UK Sport συμφωνεί ότι οι αθλητές πρέπει τελικά να έχουν τον τελευταίο λόγο σχετικά με την ενδυμασία τους για να εξασφαλίσουν αυτοπεποίθηση και να απαλύνουν κάθε περιττό άγχος όταν είναι στον αθλητισμό τους περιβάλλον.