Δεν είναι κρυφό ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερες ίσες ευκαιρίες σε επαγγελματικά περιβάλλοντα τα οποία ήταν, κατά παράδοση, «ανδρικά».
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα τέτοιου χώρου είναι και ο αθλητισμός, όπου οι γυναίκες σχεδόν πάντα βίωναν, και εξακολουθούν ως έναν βαθμό να βιώνουν, ένα είδος απαξίωσης και υποβάθμισης σε σύγκριση με τους άνδρες. Είτε αυτό αφορά την προβολή των αθλητικών γεγονότων είτε -κατά κύρια βάση- τους μισθούς και τις ευκαιρίες που έχουν σε σύγκριση με ισάξιους ανταγωνιστές του ετέρου φύλλου.
Εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια που αφορά την εξισορρόπηση και τη γεφύρωση αυτού του χάσματος. Μία προσπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ αγώνα και κόπο, της οποίας τα αποτελέσματα δειλά δειλά έχουν αρχίσει πλέον και φαίνονται. Είτε αυτό αφορά τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, όπως ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ράγκμπι γυναικών ή τον τελικό του Champions League γυναικών όπου η παρουσία του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, όπως και το αυξημένο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν.
Το παράδειγμα του ΝΒΑ
Ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ο οποίος αποδεδειγμένα έχει κάνα βήματα προς την ίση αντιμετώπιση των γυναικών, είναι το κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ σε όλο τον κόσμο, ΝΒΑ. Όσοι παρακολουθούν, εδώ και λίγα χρόνια θα έχουν παρατηρήσει μία αύξηση στον αριθμό των γυναικών που με κάποιον τρόπο ασχολούνται με αυτό είτε ως μέλη του τεχνικού επιτελείου μίας ομάδας, είτε σε υψηλόβαθμες θέσεις μέσα στον οργανισμό, ως διαιτητές ή ακόμα και ως δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης Racial & Gender που διεξήχθη από το TIDES, το ΝΒΑ πήρε τη βαθμολογία Β+ στα θέματα για την ισότητα των φύλων και στις τακτικές προσλήψεις. Αυτή ήταν και η καλύτερη βαθμολογία που κατέλαβε κάποιο από τα τέσσερα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο) πήρε Β, τον MLB (μπέιζμπολ) Γ+ ενώ η πιο χαμηλή βαθμολογία ήταν αυτή του NHL (χόκεϊ επί πάγου) με Γ.
Σε σύγκριση με το 2021, μόλις δύο χρόνια αργότερα, υπήρξε αύξηση του σκορ πέντε μονάδων και πλέον «αγγίζει» το 86,5% , αποδεικνύοντας έτσι πως ο οργανισμός του ΝΒΑ δεν έχει αρκεστεί απλά σε καμπάνιες διαφημιστικού χαρακτήρα που αφορούν αυτό το ζήτημα, αλλά έχει λάβει ορισμένα μέτρα τα οποία έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να βοηθούν στο πρόβλημα που αφορά το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλλα.