Η Καπογιάννη
11/12/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Καπογιάννη στο GWomen Summit: «Οι γυναίκες με τις ίσες ευκαιρίες μπορούν να μεγαλουργήσουν, αρκεί να τις παίρνουν»

Νίκος Καρφής

Η Ελένη Καπογιάννη που διαπρέπει στην προπονητική στο μπάσκετ Γυναικών μίλησε στο GWomen Summut για την εμπειρία της από το Ιράν, αλλά και στο τι θα πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα μας.

Το Gazzetta για 2η χρονιά διοργανώνει το μοναδικό συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό, το 2o GWomen Summit και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του μπάσκετ εξέφρασαν τις απόψεις τους. Μια από αυτές ήταν και η Ελένη Καπογιάννη που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην προπονητική και στο μπάσκετ Γυναικών. Στάθηκε στην προβολή που απαιτείται, αλλά και στα προνόμια των ανδρών στο άθλημα σε συνάρτηση με τις γυναίκες.

Αναλυτικά όσα είπε

«Η γενιά της Ελεάννας και της Μαριέλλας, τα περισσότερα κορίτσια που αγωνίζονται στην Εθνική, είναι ένα group κοριτσιών με φοβερές ικανότητες. Είναι αστέρια. Έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη και σαν ομάδα, αλλά και πως προβάλλεται η Ελλάδα προς τα έξω. Δεν είμαι αισιόδοξη ότι ακολουθούν τέτοιες ταλαντούχες γενιές, Τώρα όμως με το αναπτυξιακό που προσπαθεί να κάνει η ΕΟΚ, θέλω να πιστεύω πως όλη αυτή η μαγιά θα φτιαχθεί για να φτιάξουμε κορίτσια, αλλά και τις συνθήκες που έχουν όλες αυτές οι παίκτριες που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Επειδή το θέμα μας σε αυτό το συνέδριο είναι πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον αθλητισμό σε σχέση με τους άντρες.

Φυσικά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Στο Ιράν ήταν μια μοναδική εμπειρία, στο τι θέση έχει η γυναίκα στον αθλητισμό. Στο τι περιορισμούς ε΄χουν οι γυναίκες. Από τη μία σαν να σε... πατάνε στο έδαφος και από την άλλη πρέπει να γίνεις winner και να κερδίσεις σε ένα ματς. Είναι οξύμωρο αυτό. Εγώ θα έλεγα με πολύ σεβασμό στα αστέρια μας εδώ, ότι ο τρόπος που προπονούνται με το χιτζάπ, με παντελόνι, με μανίκι. Αν έβαζα τις δικές μου αθλήτριες στον Παναθηναϊκό μετά από μια εβδομάδα, θα πήγαιναν στο νοσοκομείο. Αυτά τα κορίτσια όμως διεκδίκησαν κάτι μεγάλο, έφτιαξαν ιστορία για την πατρίδα τους. Έφτασαν στον τελικό. Πολλοί περιορισμοί για τις γυναίκες και για μένα. Αλλά είχα προνόμια επειδή ήμουν ξένη. Θέλουν ισοτιμία, ίσες ευκαιρίες.

Οι γυναίκες με τις ίσες ευκαιρίες μπορούν να μεγαλουργήσουν, αρκεί να τις παίρνουν. Η τηλεόραση δεν έχει ματς Γυναικών. Πείτε μου αν υπάρχει instant replay στις γυναίκες; Δεν παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα. Πολλές φορές η ανάπτυξη ξεκινά από τη βάση. Πολύ σωστά πράττει η ομοσπονδία και... χαρτογραφεί τα παιδιά. Αλλά η ανάπτυξη ξεκινά από τη... βιτρίνα, την Εθνική αλλά και τη Α1 Γυναικών. Θα πρέπει και από τη... βιτρίνα»

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]