Οι 28 παίκτριες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Γυναικών των ΗΠΑ προχώρησαν σε μήνυση για διάκριση των φύλων κατά της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της χώρας. Ουσιαστικά είναι μία κλιμάκωση της ολοένα και πιο μεγάλης αντιπαράθεσης των δύο πλευρών για την ισότητα. Οι παίκτριες ανέφεραν πως παίζουν περισσότερα παιχνίδια από την ανδρική ομάδα - και νικούν στα περισσότερα από αυτά - ωστόσο εξακολουθούν να λαμβάνουν πιο μικρή αμοιβή.
Τόνισαν χαρακτηριστικά πως «οι θεσμοποιημένες διακρίσεις φύλου» επηρέασαν όχι μόνο τους μισθούς τους αλλά και τα παιχνίδια τους, τις προπονήσεις τους, την ιατρική περίθαλψη και την καθοδήγηση που λάμβαναν και ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ταξίδευαν σε αγώνες. Δεν είναι βέβαια μόνες σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη... μάχη για δικαιότερη αμοιβή και καλύτερη μεταχείριση. Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ φορές πρόσφατα, όπου οι γυναίκες αγωνίστηκαν για την ισότητα στον αθλητισμό.
Ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης παρά την προσπάθεια να τη βγάλουν εκτός διαδρομής
Είναι μία από τις ιστορίες του αθλητισμού που σου μένουν. Το 1967 ο Τζοκ Σεμπλ, ήταν εκείνος που επιχείρησε να βγάλει εκτός διαδρομής και από την πορεία της στον Μαραθώνιο της Βοστώνης την Κάθριν Σουίτσερ. Οι ειδικοί υποστήριζαν για χρόνια πως το τρέξιμο σε μακρινές αποστάσεις δεν κάνει καλό στην υγεία και τη θηλυκότητα των γυναικών.
Το 1967, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να μετάσχουν επίσημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, έτσι η Κάθριν Σουίτσερ μπήκε εκείνη τη χρονιά στον αγώνα ως «K.V. Switzer» για να κρύψει το φύλο της. Δύο μίλια μετά το ξεκίνημα της διαδρομής ένας εμπλεκόμενος με τον αγώνα προσπάθησε να τη βγάλει εκτός πορείας, μια στιγμή που αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες. Όπως και να έχει όμως εκείνη τερμάτισε. Έγινε η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τον αγώνα ως επίσημη συμμετέχουσα.
«Μάθαμε ότι οι γυναίκες δεν έχουν έλλειψη αντοχής και δυνάμεων και ότι το τρέξιμο δεν απαιτεί φανταχτερές εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό», είχε γράψει σχετικά η Σουίτσερ τους New York Times το 2007. Επίσης στις γυναίκες επετράπη να μετάσχουν στον αγώνα αυτόν το 1972. Ο Μαραθώνιος γυναικών εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984.
Μια φεμινίστρια Πρωταθλήτρια τένις νικήτρια στη μάχη των φύλων
Το 1973 ήταν μια σπουδαία χρονιά για τη Μπίλι Τζιν Κινγκ, την πρωτοπόρο και μεγάλη σταρ του τένις. Ουσιαστικά ήταν στις ιδρύτριες της Ένωσης Γυναικών Αντισφαίρισης. Ηγήθηκε ενός κινήματος για τις γυναίκες που ήθελαν να παίρνουν ίσα χρηματικά έπαθλα σε τουρνουά που περιλάμβαναν παίκτες και των δύο φύλων. Δηλαδή να είναι στο ίδιο επίπεδο οι γυναίκες και οι άνδρες.
Μία νύχτα του Σεπτεμβρίου στο Χιούστον ήταν η κορύφωση της δικαίωσης της... σταυροφορίας της όταν νίκησε τον Μπόμπι Ριγκς, ο οποίος ανέφερε τον εαυτό του ως ένα αρσενικό σοβινιστικό γουρούνι, στη Μάχη των φύλων.
Η Κινγκ μετά αυτή τη νίκη της δεν σταμάτησε την πορεία της για να λάβει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2009 για το έργο της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αθλήτριες του 20ού αιώνα. «Όλοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ενθουσιάζονται όταν παίρνουμε ψίχουλα», τόνισε κάποτε η Κινγκ. «Εγώ θέλω οι γυναίκες να έχουν το κέικ, το γλάσο και το κεράσι από πάνω», είχε αναφέρει σχετικά.
Οι κωπηλάτριες του Γέιλ γδύθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απουσία γυναικείων ντους
Η Κρις Ερνστ ήταν κωπηλάτης επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως την άνοιξη του 1976 ήταν η αρχηγός της γυναικείας ομάδας κωπηλασίας του Πανεπιστημίου Γέιλ. Μία ομάδα που βρέθηκε να μην είχε τα κατάλληλα ντους για χρήση μετά την προπόνηση. Με αφορμή την έλλειψη των σωστών ντους οδήγησε 18 συμπαίκτες της σε μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία στο αθλητικό γραφείο του Γέιλ. Οι αθλήτριες γδύθηκαν μέχρι τη μέση τους για να αναδείξουν τις λέξεις «Τίτλος IX», που είχαν ζωγραφιστεί με μπλε μαρκαδόρο στην πλάτη και το στήθος κάθε γυναίκας.
Οι Times δημοσίευσαν άρθρο με μία σχετική φωτογραφία ενώ η ιστορία αυτή τυπώθηκε και στο Yale Daily News. Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι γυναίκες είχαν νέα αποδυτήρια. Σε ολόκληρη τη χώρα από την άλλη οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να βλέπουν τον Τίτλο IX - που ήταν σε ισχύ για μόλις τέσσερα χρόνια - ως μία λέξη που απαιτούσε συμμόρφωση.
Όταν η Βένους Γουίλιαμς πέτυχε μία νίκη εκτός γηπέδου για τις γυναίκες
Η Βένους Γουίλιαμς με την παρουσία της έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μειωθούν οι διαφορές στις αμοιβές στο τένις μεταξύ γυναικών και ανδρών. Το 2007 ήταν εκείνη που πίεσε ώστε το Wimbledon να ανακοινώσει πως οι γυναίκες τενίστριες θα έπαιρναν χρηματικά έπαθλα ίσα με τους άνδρες. Το 2005 είχε αποτανθεί στα αρμόδια όργανα για τον ίδιο λόγο και μάλιστα το βράδυ πριν πάρει τον τίτλο του 2005.
Το 2006 η ίδια έγραψε στους Times του Λονδίνου άρθρο με τίτλο «Το Γουίμπλεντον μου έστειλε ένα μήνυμα: 'Είμαι μία Πρωταθλήτρια δεύτερης κατηγορίας'.
'Έχετε απογοητευτεί ποτέ από κάποιον που από καιρό θαυμάζατε, σεβόσασταν και προσέχατε;' ανέφερε τότε. 'Τα λίγα πράγματα στη ζωή γίνονται πιο απογοητευτικά. Ειδικά όταν ένα άτομο κάνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που πιστεύεις και με το σωστό και το δίκαιο'».
Μετά το 2007 και την αλλαγή των οικονομιών δεδομένων η Γουίλιαμς κέρδισε 1,4 εκατομμύρια δολάρια για την τέταρτη νίκη της στο Wimbledon, το ίδιο ποσό με τον πρωταθλητή των ανδρών, Ρότζερ Φέντερερ.
Η πρώτη φορά για το χόκεϊ Γυναικών
Η Έμιλι Πφάλζερ υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας χόκεϊ γυναικών των ΗΠΑ. Μία ομάδα που το 2017 είχε διασφαλίσει αυξήσεις μισθών των αθλητριών, έχοντας απειλήσει με μποϊκοτάζ. Τον Μάρτιο του 2017, η Εθνική ομάδα χόκεϊ γυναικών ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει το επερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εάν η αρμόδια Ομοσπονδία του αθλήματος στη χώρα δεν αυξήσει τους μισθούς των γυναικών.
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το 2017, πρέπει να παλέψουμε τόσο σκληρά για να λάβουμε δίκαιη υποστήριξη», είχε πει τότε η Μέγκαν Ντούγκαν, αρχηγός της ομάδας. «Θέλουμε να κάνουμε το δίκαιο και το σωστό, όχι μόνο για το χόκεϊ αλλά για όλες τις γυναίκες», συμπλήρωσε. Έβαλαν την καριέρα τους σε κίνδυνο αλλά το ρίσκο απέδωσε.
Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η Εθνική ομάδα κατέληξε σε τετραετές συμβόλαιο με το αρμόδιο Όργανο χόκεϊ των ΗΠΑ. Παρείχε στις γυναίκες παίκτριες ένα επίδομα προπόνησης 2.000 δολαρίων κάθε μήνα από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγαλύτερα μπόνους για την κατάκτηση μεταλλίων. Η Εθνική ομάδα έλαβε επίσης τις ίδιες ταξιδιωτικές και ασφαλιστικές εισφορές με την Εθνική ομάδα ανδρών, καθώς και ένα χρηματικό έπαθλο που μοιράζεται κάθε χρόνο.
Όταν οι γυναίκες σέρφερ άρχισαν να παίρνουν ίσα χρηματικά έπαθλα
Η Πέιτζ Αλμς και η Κάιλα Κένελι ήταν δύο αθλήτριες που έδωσαν σκληρές μάχες για να παίρνουν ίδια χρήματα με τους άνδρες οι γυναίκες σέρφερ. Τέσσερις ξεχωριστές γυναίκες σέρφερ μεγάλου βεληνεκούς ήταν οι Μπιάνκα Βαλέντι, Αντρέα Μόλερ, Κάιλα Κένελι και Πέιτζ Αλμς. Πέρασαν χρόνια διεκδικώντας ίσες αμοιβές με τους άνδρες.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Επιτροπή για την Ισότητα στο Σέρφινγκ, μια οργάνωση που σχηματίστηκε από έξι γυναίκες, έστειλε επιστολές στην Επιτροπή Παράκτιων Περιοχών της Καλιφόρνια υποστηρίζοντας πως με την άνιση μεταχείριση των γυναικών η Παγκόσμια Λίγκα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία για τα δικαιώματά τους. Μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, η Βαλέντι και άλλες γυναίκες σέρφερ πήραν τη νίκη σε αυτή τη... μάχη τους με τη World Surf League να ανακοινώνει πως θα προσφέρει ίσα χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες.
Η Βαλέντι μαζί με τη Σαμπρίνα Μπρέναν, πρόεδρο της αρμόδιας Λιμενικής Επιτροπής της κομητείας Σαν Ματέο αλλά και την Κάρεν Τίραν, ειδική δικηγόρο επί των εργασιακών θεμάτων πέτυχαν επίσης οι γυναίκες να συμπεριληφθούν στο Maverick's Challenge, έναν διαγωνισμό σερφ σε μεγάλο κύμα που παραδοσιακά μετείχαν μόνο άνδρες. «Μερικοί άνθρωποι θα μου έλεγαν ότι προσπαθώντας να γίνει ένα νέο μοίρασμα των βραβείων τους καταστρέψαμε όλους», είχε πει η Μόλερ τον Δεκέμβριο. Συνέχισε λέγοντας πως «εγώ έλεγα απλώς: 'Αυτό είναι λάθος. Αγωνιζόμαστε για το σερφ. Ο κόσμος λατρεύει να βλέπει γυναίκες να κάνουν σερφ σε μεγάλα κύματα, οπότε όλο το άθλημα θα μεγαλώσει και θα αλλάξει προς το καλύτερο'».
Οι παίκτριες του W.N.B.A. αντιδρούν
Η Σκάιλαρ Ντίγκινς - Σμιθ ήταν μία από τις γυναίκες που είχε ενεργοποιήσει τον κόσμο και είχε ευαισθητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με το θέμα της ανισότητας στις αμοιβές στο μπάσκετ. Στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, οι διαφορές στις αμοιβές είναι παγιωμένες χρόνια τώρα.
Υπάρχει το N.B.A., μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων όπου οι παίκτες πολλές φορές βγάζουν εκατομμύρια και ο ελάχιστος αρχικός μισθός είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των παικτριών του γυναικείου NBA, του W.N.B.A..
Οι γυναίκες από την πλευρά τους μιλούν και αντιδρούν και στα social media και στην τηλεόραση. Η Ντίγκινς - Σμιθ, all star του W.N.B.A. και γκαρντ των Ντάλας Γουίνγκς, πολύ πρόσφατα είχε ενεργοποιηθεί ώστε να αυξηθούν οι μισθοί των επαγγελματιών παικτριών.
Πάνω σε αυτό υπήρξε και ένα διαφημιστικό της Wealthsimple, μίας εταιρείας / πλατφόρμας για συμβουλές επενδύσεων, που δείχνει τα μονοπάτια δύο νεαρών παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Ο καθένας απαριθμεί τα μπασκετικά του όνειρα και τα επιτεύγματα αλλά μόνο ο άνδρας θα μεγαλώσει για να λάβει ένα συμβόλαιο ως πρωτάρης (rookie) πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Έιτζα Γουίλσον ήταν η Νο1 στο ντραφτ του WNBA το 2018. Η ίδια είχε πει για τα οικονομικά δεδομένα: «Πρέπει είναι ωραία (για το συμβόλαιο 154 εκατομμυρίων δολαρίων του ΛεΜπρόν Τζέιμς με τους Λος Άντζελες Λέικερς). Εμείς εδώ ψάχνουμε για το ένα εκατομμύριο οπότε Κύριε, άσε με να επιστρέψω στη λωρίδα μου».
Η Γουίλσον πήρε περίπου 53.000 δολάρια εκείνη τη σεζόν. Ο ΝτιΆντρε Έιτον, Νο1 στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2018, κέρδισε περίπου 6,8 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη χρονιά που έπαιζε στους Φοίνιξ Σανς.
Η κορυφαία παίκτρια μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο
Η Άντα Χέγκερμπεργκ, η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας, σταμάτησε από την Εθνική ομάδα της Νορβηγίας το 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη υποστήριξης για το ποδόσφαιρο Γυναικών στη χώρα της. Η Χέγκερμπεργκ, μια 23χρονη τότε Νορβηγίδα, αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο το 2018, όταν έγινε η πρώτη που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα γυναικών, μια ξεχωριστή ατομική διάκριση στο ποδόσφαιρο που υπήρχε προηγουμένως μόνο για τους άνδρες. Παρά το μεγάλο βραβείο, αποφάσισε να μην παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στη Γαλλία.
«Ήμουν ξεκάθαρη μαζί τους για το τι πίστευα ότι έπρεπε να είναι καλύτερο», είχε πει σε συνέντευξή της μετά την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. «Τους λόγους τους ανέφερα. Εύχομαι τα καλύτερα στην Εθνική μου ομάδα. Αγαπώ τη χώρα μου. Μακάρι να μπορούσα να παίξω για εκείνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως έτσι έπρεπε να προχωρήσω», υπογράμμισε.