«Σε βλέπω Κλόε Κέλι μπράβο σου. Απόλαυσε τους δωρεάν γύρους πίντας (μεγάλα ποτήρια μπύρας) και τα δείπνα για το υπόλοιπο της ζωής σου από όλη την Αγγλία. Στην υγειά σου!» Τα λόγια ανήκουν στην άλλοτε διεθνή με τις ΗΠΑ, Μπράντι Τσάστεϊν, που το 1999 με τον iconic πανηγυρισμό της στον τελικό κόντρα στην Κίνα, υπέγραφε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, που έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης αθλητικής κουλτούρας των ΗΠΑ.
Το Gazzetta και το GWomen βρίσκονται στο Λονδίνο για τον τελικό του Euro Γυναικών 2022 με αποκλειστικό χορηγό το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.
Η εικόνα της να να πανηγυρίζει με υψωμένες τις γροθιές της, χωρίς μπλούζα, στα γόνατα, αποτελεί εμβληματικό στιγμιότυπο για τον γυναικείο αθλητισμό ακόμα και σήμερα. Η ομάδα γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε από τότε ανοίξει τον δρόμο. Ο τελικός είχε γίνει μπροστά σε 90.000 ζευγάρια μάτια.
Από το βράδυ της Κυριακής, το τελευταίο βράδυ του Ιουλίου του 2022, ένα ακόμα τέτοιο κλικ «καταδικάστηκε» στην αιωνιότητα. Πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά η «χρυσή» σκόρερ των lionesses. Η Κλόε Κέλι που στέλνοντας στα δίχτυα τη μπάλα στο 110ο λεπτό του αγώνα με τη Γερμανία στο «Γουέμπλεϊ», χαρίζοντας το τρόπαιο στη χώρα της, έβγαλε τη μπλούζα και πανηγύρισε έξαλλα. Υπάρχει μάλιστα ένα καρέ από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς της στο οποίο ενώ κουνάει τη φανέλα φαίνεται υπέροχα το όνομά της στο πίσω μέρος!
How sick is this photo of Chloe Kelly?
— JAKE BUCKLEY 🇦🇺 (@TheMasterBucks) July 31, 2022
Her shirt perfectly showing her name as she spins it around.
Can't lie that sh*t is iconic 📸 pic.twitter.com/0FPgxrNHSk
«Ο τελικός δεν είναι το τέλος ενός ταξιδιού αλλά η αρχή ενός. Και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει μια ωραία στιγμή για προβληματισμό. Φυσικά, είναι δουλειά μου να βγαίνω έξω για 90 λεπτά για να παίξω και να κερδίσω, αλλά όταν κοιτάξουμε πίσω σε αυτό το τουρνουά συνολικά, θα έχουμε πραγματικά ξεκινήσει κάτι. Θέλω το αύριο να είναι η αρχή, να γίνω δημιουργός του μέλλοντος», δήλωσε η αρχηγός της Αγγλίας, Λία Γουίλιαμσον την παραμονή του τελικού και είχε δίκιο.
Υπάρχουν όσα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Και είναι τόσο άδικο που οι λέαινες, παρότι εκπλήρωσαν την επιθυμία ενός ολόκληρου έθνους, δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουν. Πρέπει να παλέψουν να γίνουν ορατές. Να παλέψουν ενάντια σε όλα τα «ποιος νοιάζεται;» εκεί έξω. Να παλέψουν να ιδωθούν με ισότιμο τρόπο με αυτόν που ο κόσμος αντιμετωπίζει τους άνδρες ομολόγους τους.
Όμως το ίδιο το τουρνουά, ο κόσμος που κατέκλυσε τον ναό του ποδοσφαίρου της Αγγλίας στον μεγάλο τελικό, σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο παιχνίδι σε επίπεδο Euro. Η ίδια η εξέλιξη του αγώνα, το γκολ - ποιήμα της Τουν, η αριστοτεχνική ισοφάριση της Μάκουλ και φυσικά το γκολ της Κέλι... [του κοριτσιού που έμενε έξι μία από το Γουέμπλεϊ, εκείνης που θα έχανε το τουρνούα αν διεξαγόταν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω τραυματισμού μα επέστρεψε τον Απρίλιο και τώρα σκόραρε το νικητήριο γκολ.
Όλα ανοίγουν την πόρτα της αθανασίας.
Οι φωνές στο γήπεδο που συμμετείχαν ντύνοντας αρμονικά ακόμα και τις εκτελέσεις κόρνερ ή τις καθυστερήσεις που επιχειρούσαν οι παίκτριες της Βίγκμαν. Το πρώτο μεγάλο τουρνουά για την Αγγλία μετά από 56 ολόκληρα χρόνια. Το μεγαλύτερο κοινό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ever. Τα παιδιά -σχεδόν 100.000 βρέθηκαν στις κερκίδες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης- που λάτρεψαν, ταυτίστηκαν και θαύμασαν τις προσπάθειες αθλητριών που σε κάθε 90λεπτο δεν παλεύουν μόνο να νικήσουν, μα έχουν κι ένα ακόμα έξτρα βάρος. Να διεκδικήσουν. Το δικαίωμα να μην χρειάζεται πλέον να αποδείξουν τίποτα!
1999 WWC Brandi Chastain with her ICONIC celebration marked the start of a cultural change for women’s football in the US.
— l🧣 (@saoirseFilm1) July 31, 2022
2022 EURO Chloe Kelly’s instant ICONIC celebration that marks the start of a change in England and how they see women’s football. #UEFAWomensEuro pic.twitter.com/Pm2bRUOjdO