Μέχρι και δύο εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019, η Κάθριν Νέσμπιτ, ήταν καθηγήτρια χημείας. Πέρασε μάλιστα 10 χρόνια κάνοντας τη δική της έρευνα και ξεκινώντας το δικό της εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Towson. Το ερευνητικό της πεδίο αφορά την εξεύρεση καλύτερων τρόπων ανάλυσης των χημικών ουσιών του εγκεφάλου και το εργαστήριό της επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη, βελτίωση και βελτιστοποίηση των τεχνικών για τη δειγματοληψία χημικών ουσιών του εγκεφάλου και στη συνέχεια την ανάλυσή τους! Όμως το βράδυ της Κυριακής, ήταν η μόνη γυναίκα στην επίσημη ομάδα διαιτησίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Podczas #FIFAWorldCupFinal pierwszy medal w historii odebrała kobieta - Kathryn Nesbitt 💪
— Iwona Janicka 🇵🇱🇪🇺🌳💚🤝⚡📐 (@IFJanicka) December 19, 2022
Była w składzie sędziowskim Szymona Marciniaka podczas finałowego meczu Mundialu.
Szkoda, że naszym komentatorom to jakoś umknęło. #FIFAWorldCup pic.twitter.com/KnMWbiuI7a
Η διαιτησία είναι σωματικά και ψυχικά φοβερά απαιτητική. Θέλει υψηλά επίπεδα αντοχής, συγκέντρωσης και ψυχραιμίας σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Ένας/Μία ρέφερι δέχεται συνεχώς κριτική από όλο το γήπεδο: παίκτες και των δύο ομάδων, οπαδούς, προπονητές. Σπάνια δέχεται συγχαρητήρια μετά από μια καλή απόφαση ή επαίνους μετά από ένα καλό παιχνίδι. Κυρίως απλώς δέχεται κριτική για τα λάθη του/της.
Γιατί λοιπόν να θέλει κάποιος να γίνει διαιτητής, πολλώ μάλλον γυναίκα ρέφερι;
«Ο καθένας έχει το δικό του μονοπάτι. Εγώ ξεκίνησα ως παιδί το έκανα ως καλοκαιρινή δουλειά και αυτό με κράτησε μέσα στο ποδόσφαιρο και τελικά με κράτησε στον αθλητισμό», δήλωσε η Κάθριν Νέσμπιτ στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA πριν από ένα χρόνο. «Μου άρεσε πραγματικά να παραμένω ενεργή. Μπορεί να είναι και ανταγωνιστική με τη δική του έννοια, οπότε το να έχω αυτές τις ευκαιρίες να προσπαθήσω να γίνω η καλύτερη σε κάτι με ένα είδος αθλητικής μορφής ήταν σπουδαίο για μένα, οπότε αυτό ήταν πραγματικά αυτό που με ώθησε να συνεχίσω να προχωράω». Αυτή η προσπάθεια να ξεχωρίσει, να γίνει είναι η καλύτερη, την οδήγησε στην κορυφαία σκηνή του ποδοσφαίρου και στο βάθρο του Lusail stadium.
Match officials designations @FIFAWorldCup - Round of 16 - 4 December - Al Bayt Stadium
— FIFA Media (@fifamedia) December 2, 2022
ENG🏴🆚SEN🇸🇳
Referee: Ivan BARTON 🇸🇻
AR 1: David MORAN 🇸🇻
AR 2: Kathryn NESBITT 🇺🇸
4th: Said MARTINEZ 🇭🇳
1/2 pic.twitter.com/luPcXMWHVL
Απόφοιτη του St. John Fisher και του Πίτσμπουργκ λέει ότι βλέπει ομοιότητες ανάμεσα στις δύο δουλειές της, παρόλο που φαίνονται τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. «Παίρνεις συνεχώς αποφάσεις και δεν είναι πάντα άσπρο-μαύρο», εξήγησε. «Έχει να κάνει με το να είσαι σε θέση να λαμβάνεις πολλά δεδομένα ταυτόχρονα - το πώς πραγματικά συμβαίνει ένα μαρκάρισμα, την αντίδραση του παίκτη, το τι συμβαίνει στο παιχνίδι - και να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις. Ο κύριος ρόλος μου ως βοηθός διαιτητή είναι ο κανόνας του οφσάιντ, και αυτός ο κανόνας δεν είναι πάντα τόσο ασπρόμαυρος όσο φαίνεται μερικές φορές».
Το επαγγελματικό ντεμπούτο της έγινε το 2013, στον εναρκτήριο αγώνα του Εθνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών (NWSL), μπροστά σε πλήθος κόσμου. Αντίθετα με ό,τι θα υπέθετε κανείς, λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος, τόσο πιο συγκεντρωμένη γίνεται. Λόγω της πανδημίας, η Νέσμπιτ κλήθηκε να προσαρμοστεί στη δουλειά της σχεδόν σιωπηλά τον τελευταίο χρόνο. Πέρασε επτά εβδομάδες ζώντας μέσα στη "φούσκα" ως μέλος του διαιτητικού προσωπικού για το τουρνουά MLS is Back, το οποίο διεξήχθη από τις 8 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2020.
Το 2020, η Αμερικανίδα ρέφερι έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε αγώνα πρωταθλήματος σε επαγγελματικό ανδρικό άθλημα στη Βόρεια Αμερική, αναλαμβάνοντας τον αγώνα για το Κύπελλο MLS μεταξύ των Columbus Crew και Seattle Sounders. Εκείνη τη χρονιά, ανακηρύχθηκε επίσης βοηθός διαιτητή της χρονιάς στο MLS. Στο Κατάρ έκανε το ντεμπούτο της ως αξιωματούχος του VAR για το παιχνίδι μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας. Εργάστηκε με την ίδια ιδιότητα και σε άλλους αγώνες της φάσης των ομίλων, προτού πάρει την ευκαιρία της στον αγωνιστικό χώρο στη φάση των «16» ως βοηθός. Συγκεκριμένα ήταν δεύτερη βοηθός στον αγώνα νοκ άουτ της Αγγλίας με τη Σενεγάλη στο στάδιο «Al Bayt». Η πορεία της στο Μουντιάλ πήγε ως το μεγάλο «ραντεβού» της Αργεντινής με τη Γαλλία στη μεγαλύτερη, ως τώρα, στιγμή της στο ποδόσφαιρο.