Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας δημοσίευσε τον κατάλογο των νέων διαιτητών λίγες ημέρες αφότου το συντηρητικό βασίλειο του κόλπου και η Αλ Νασρ ανακοίνωσαν ον πέντε φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας Κριστιάνο Ρονάλντο. Ανάμεσα στα ονόματα υπάρχει κι ένα γυναικείο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους. Η Ανούντ Αλ Ασμαρί περι ης ο λόγος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι είναι «χαρούμενη που είναι η πρώτη γυναίκα ρέφερι από τη Σαουδική Αραβία που λαμβάνει το διεθνές σήμα στην ιστορία του σαουδαραβικού αθλητισμού».
الاتحاد الدولي لكرة القدم يعتمد قائمة الحكام السعوديين الدوليين لعام 2023 🔽 pic.twitter.com/MSnlsM5Gom
— الاتحاد السعودي لكرة القدم (@saudiFF) January 5, 2023
Η 34χρονη ξεκίνησε την καριέρα της το 2018 - λίγους μήνες αφότου το βασίλειο ανακοίνωσε ότι αλλάζει τους νόμους του για να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν και να αποκτούν άδεια οδήγησης. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εθνική Ομάδα Γυναικών έκανε το διεθνές ντεμπούτο της στις Μαλδίβες, ενώ η πρώτη έκδοση του πρωταθλήματος γυναικών της Σαουδικής Αραβίας (που είχε οκτώ συλλόγους) ολοκληρώθηκε το 2021!
Anoud Al-Asmari made history as the first Saudi woman to be officially certified as a @fifa referee. She was the only woman among 8 other saudi candidates that have been selected.
— Lovin Saudi (@LovinSaudi_En) January 8, 2023
This is BIG news 👏🏻🤩 #lovinsaudi pic.twitter.com/5AAviozJWj
Το βασίλειο έχει κάνει βήματα για να αλλάξει την κουλτούρα και τους νόμους του όσον αφορά την ανισότητα των φύλων από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2017. Φυσικά αυτές οι στρατηγικές κινήσεις συνδέονται με την πρακτική του sportswashing του ξεπλύματος δηλαδή με όχημα τον αθλητισμό για την αποκατάσταση της φήμης ή τη στροφή της προσοχής μακριά από όσα πραγματικά συμβαίνουν. Η βελτίωση στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανισότητα είναι απαραίτητη για να εξυπηρετηθεί και το «Όραμα 2030». Το σχέδιο αναμόρφωσης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, που αναζητεί νέες πηγές εσόδων, υπό την πίεση του φθηνότερου πετρελαίου.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Σομαλο-Βρετανίδα πυγμάχος των ελαφρών βαρών, Ράμλα Αλί και η Δομινικανή πυγμάχος, Κρίσταλ Νόβα, συμμετείχαν στον πρώτο γυναικείο επαγγελματικό αγώνα πυγμαχίας του βασιλείου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που είχαν δοθεί αποκλειστικά σε άνδρες και μετανάστες εργάτες.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει υποβάλει αίτηση για τη διοργάνωση του Ασιατικού Κυπέλλου Γυναικών το 2026 και διεκδικεί επίσης το Ασιατικό Κύπελλο ανδρών το 2027, ενώ -όπως έχει γίνει γνωστό- το κράτος της Μέσης Ανατολής εξετάζει μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα κοινή υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030!
Photo Credits: twitter