Fifa Women's World Cup

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Εννέα εθελοντές εκπαιδεύονται στην ακουστική περιγραφή για να βοηθήσουν φιλάθλους με οπτική αναπηρία

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί σχολιασμός με ακουστική περιγραφή σε ένα αθλητικό τουρνουά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το να μπορεί να παρακολουθεί αθλητικά γεγονότα με σχολιασμό ακουστικής περιγραφής σημαίνει πολλά για τη Λίσα Ριντ. Γνωρίζει γιατί οι οπαδοί χειροκροτούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αντί να ρωτάει τι συνέβη. Αλλά χωρίς αυτήν χάνει όλη τη δράση.

«Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις, όλα είναι πολύ γρήγορα. Παρόλο που έχω κάποιο ποσοστό όρασης, δεν μπορώ να το παρακολουθήσω καθόλου, επειδή είναι μόνο κίνηση και χρώμα», λέει. Η Ριντ έχει κεντρική όραση μόνο στο αριστερό της μάτι, το οποίο περιγράφει σαν να κοιτάζει μέσα από ένα κοκαλιάρικο καλαμάκι, «οπότε είναι οι μικρές λεπτομέρειες και ο ενθουσιασμός στη φωνή που κάνουν τη διαφορά για μια καλή ηχητική περιγραφή», ανέφερε.

«Όπως αν κάποιος κλώτσησε τη μπάλα προς τη λάθος κατεύθυνση ή αν κάποιος την αναχαίτισε. Κάθε μικρή λεπτομέρεια βοηθάει. Αν είστε βλέποντες, αντιλαμβάνεστε όλα αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.

Το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί σχολιασμός με ακουστική περιγραφή σε ένα αθλητικό τουρνουά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Άλαν Μαρτς -σχολιαστής ο ίδιος- ταξίδεψε από τη Βρετανία με στόχο να εκπαιδεύσει εννέα εθελοντές στο Όκλαντ. Έχει καλύψει τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.

Εξηγώντας την κύρια διαφορά μεταξύ του κανονικού αθλητικού σχολιασμού και της ακουστικής περιγραφής είναι ότι η ακουστική περιγραφή είναι πολύ πιο ελκυστική. «Ο τρόπος που έχουμε σχεδιάσει την ακουστική περιγραφή είναι να κινεί το κεφάλι των ανθρώπων ακριβώς την ίδια στιγμή, είτε έχουν πρόβλημα όρασης είτε όχι. Θέλουμε όλοι στο στάδιο να κοιτάζουν ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση λόγω των λέξεων που επιλέγουμε να πούμε».

Η εκπαιδευόμενη στην ακουστική περιγραφή Χέιλι Ρόουτς λέει ότι αγαπάει απόλυτα το ποδόσφαιρο και άρπαξε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ομάδα σχολιασμού. «Είδα αυτή την ευκαιρία και σκέφτηκα ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», ανέφερε.

Δεν είναι μόνο οπαδός του αθλητισμού, αλλά εκτιμά και τον σκοπό που κρύβεται πίσω από το πρόγραμμα. «Λατρεύω τη θεωρία που βρίσκεται πίσω από αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή να καταστήσουμε το ποδόσφαιρο προσβάσιμο σε όλους και να παρέχουμε μια υπηρεσία που θα ζωντανέψει το ποδόσφαιρο για τα άτομα με προβλήματα όρασης».

«Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι τα μάτια κάποιου, ώστε να μπορεί να το βιώσει και να περιγράφεις αυτό που βλέπεις, και θέλεις να κάνεις την εμπειρία του όσο το δυνατόν καλύτερη», πρόσθεσε.

Για τη Σίλα Νούγεν, επικεφαλής της βιωσιμότητας του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών της Fifa για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής δωρεάν εκπαίδευσης με ακουστική περιγραφή σημαίνει ότι δημιουργούν ικανότητες και εμπνέουν άλλα αθλήματα να τις συμπεριλάβουν στα τουρνουά τους.

Η υπηρεσία ακουστικής περιγραφής θα είναι δωρεάν για τους κατόχους εισιτηρίων. Ενώ η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξακολουθεί να επεξεργάζεται την υλικοτεχνική υποδομή και τα σημεία πρόσβασης για τυφλούς φιλάθλους ή ανθρώπους με χαμηλή όραση για να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]