Leah Williamson

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Γιατί οι τραυματισμοί στους χιαστούς είναι τόσο συνηθισμένοι;

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες έχουν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους δείχνουν ιατρικές έρευνες και το «Skysports» έψαξε το «γιατί».

Η Λία Γουίλιαμσον κατέρρευσε από τους πόνους στο 12ο λεπτό του αγώνα της περασμένης Τετάρτης (19/04) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Leigh Sports Village». Έκανε αμέσως σήμα στον πάγκο για να σπεύσει στο σημείο το ιατρικό επιτελείο και τελικά αποχώρησε από τον τον αγωνιστικό χώρο κι εξαφανίστηκε στο τούνελ των αποδυτηρίων.

Η 26χρονη αρχηγός της Άρσεναλ και της πρωταθλήτριας Ευρώπης Αγγλίας, είναι η τελευταία χρονικά στη λίστα που υπέστη ρήξη χιαστού. Υπολογίζεται να μείνει εκτός δράσης για περίπου έξι μήνες και δεν θα καταφέρει να ηγηθεί της εθνικής της στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες έχουν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό χιαστού από τους άνδρες συναδέλφους τους και το Inside the WSL του «Skysports» αναζήτησε τα αίτια μιλώντας με παίκτες, φυσιοθεραπευτές και γιατρούς.

Η Άρσεναλ φέτος μετρά τις «πληγές» της καθώς ήδη από τον Νοέμβριο έχει χάσει την MVP του Euro 2022 Μπεθ Μιντ λόγω ρήξης χιαστού. Η έμπειρη επιθετικός είναι επίσης αμφίβολη για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης η επιθετικός των «Gunners» Βιβιάν Μίντεμα υπέστη τον ίδιο τραυματισμό μια εβδομάδα μετά τη Μιντ κι έχει χάσει μεγάλο μέρος της σεζόν καθώς βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης.

Θυμίζουμε επίσης ότι η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας, Αλέξια Πουτέγιας, έχασε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου καλοκαιριού, μετά τη ρήξη χιαστού λίγες ημέρες πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι της Ισπανίας. Τον ίδιο τραυματισμό αποκόμισε και η Σιμόν Μαγκίλ στο εναρκτήριο παιχνίδι της Βόρειας Ιρλανδίας στο τουρνουά ενάντια στη Νορβηγία, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της στην Άστον Βίλα. Η επιθετικός της Γαλλίας, Μαρί-Αντουανέτ Κατότο, αποχώρησε επίσης κουτσαίνοντας από το δεύτερο παιχνίδι του ομίλου της Γαλλίας εναντίον του Βελγίου, έχοντας επίσης υποστεί ρήξη χιαστού.

Η λίστα με τα ονόματα που έχουν βιώσει αυτό τον επίπονο τραυματισμό και τη χρονοβόρα περίοδος αποκατάστασης είναι μεγάλη, όμως όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα λίγες επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με το «γιατί» οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς; Υπάρχουν θεωρίες όπως ότι ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως παίζει βασικό ρόλο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να το υποστηρίξει αυτό.

«Αν συνέβαινε στους άνδρες θα είχαν γίνει πολύ περισσότερα και νωρίτερα»

Μιλώντας τον περασμένο μήνα, η σταρ της Άρσεναλ και της Αγγλίας Μπεθ Μιντ δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα γίνουν περισσότερες έρευνες για τους τραυματισμούς του ACL στο ποδόσφαιρο γυναικών. «Είναι σημαντικό να εξεταστούν και να ερευνηθούν περισσότερο οι χιαστοί σύνδεσμοι» δήλωσε στη FIFPRO. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε ως συλλογικότητα να κάνουμε περισσότερα για τους ACL και την έρευνα σχετικά με αυτούς. Νομίζω ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο ποδόσφαιρο γυναικών. Αν αυτό συνέβαινε ποτέ στο ανδρικό παιχνίδι, θα είχαν γίνει πολύ περισσότερα νωρίτερα», δήλωσε.«Είναι σημαντικό για εμάς να εξετάσουμε τους διάφορους παράγοντες και τις πτυχές γύρω από το γιατί συμβαίνει τόσο συχνά και θα είναι κάτι στο οποίο θα εμβαθύνουμε και θα το γνωστοποιήσουμε για να προσπαθήσουμε να βρούμε την άκρη του νήματος», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο «Inside the WSL» νωρίτερα αυτή τη σεζόν, η ειδικός σε θέματα γυναικείας υγείας Dr. Emma Ross εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες αθλήτριες έχουν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό χωρίς επαφή στους συνδέσμους από τους άνδρες συναθλητές τους. Δημοσιεύσαμε ένα έγγραφο πριν από περίπου ένα χρόνο, το οποίο έδειξε ότι, στην έρευνα της επιστήμης του αθλητισμού και της άσκησης, μόνο περίπου το 6% των μελετών γίνονται αποκλειστικά σε γυναίκες - δηλαδή μελετούν πράγματα που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα - οπότε δεν έχουμε πολλές έρευνες για τις αθλήτριες. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε για τον έμμηνο κύκλο και τους τραυματισμούς είναι ότι οι μεταβαλλόμενες ορμόνες κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία και τη βιομηχανική του σώματος. Για παράδειγμα, όταν τα οιστρογόνα είναι αυξημένα στον εμμηνορροϊκό κύκλο, και αυτό συμβαίνει περίπου τη δεύτερη εβδομάδα, μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα των αρθρώσεων. Μπορεί να επηρεάσει το κολλαγόνο στις αρθρώσεις μας και μπορεί να δημιουργήσει πιο χαλαρές αρθρώσεις. Μια χαλαρή άρθρωση είναι επομένως λιγότερο σταθερή και πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Έτσι, έχουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις χαλαρές αρθρώσεις, αλλά αυτό που δεν έχουμε είναι το τελικό βήμα για το αν αυτό αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο τραυματισμού στις αθλήτριες».

Η συγγραφέας της έκθεσης Dr. Katrine Okholm Kryger επισημαίνει ότι τα γυναικεία πόδια διαφέρουν από τα ανδρικά στο σχήμα και τον όγκο και δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από παπούτσια που δεν είναι σωστά σχεδιασμένα και πιέζουν το πόδι σε ανεπιθύμητα σημεία. Η ανώτερη λέκτορας αθλητικής αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο St Mary's του Λονδίνου δήλωσε στο Sky News ότι: «γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν δύο έως πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL)», οι οποίοι επηρεάζουν το γόνατο.

Πολλοί από τους μεγάλους κατασκευαστές αναπτύσσουν ειδικά γυναικεία παπούτσια, τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA το 2023, αλλά η Δρ Okholm Kryger δήλωσε ότι η έλλειψη διαθέσιμων ποδοσφαιρικών παπουτσιών αποτελεί γενική ανησυχία.

Μια παίκτρια του WSL που είχε δύο τραυματισμούς στον προσαγωγό τα τελευταία χρόνια είναι η αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Aoife Mannion. Λίγο μετά την ένταξή της στη Σίτι, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον προσαγωγό σύνδεσμο τον Οκτώβριο του 2019. Σε συνδυασμό με τις αναβολές του Covid, πέρασε 458 ημέρες μακριά από τα γήπεδα και έκανε μόλις 11 εμφανίσεις με τη Σίτι. Έφυγε από τον σύλλογο στο τέλος του συμβολαίου της, μετακομίζοντας στην άλλη πλευρά του Μάντσεστερ το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά μετά από ένα καλό ξεκίνημα υπέστη ξανά ρήξη χιαστού τον Μάρτιο του 2022. Πρόσφατα επέστρεψε στη δράση.

Όσον αφορά στους παράγοντες που συμβάλλουν, τόνισε πως: «έχουμε μιλήσει για τους εμμηνορροϊκούς κύκλους ίσως. Είναι δύσκολο ως ποδοσφαιρίστρια να αρχίσεις να σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο από την άποψη μήπως το σώμα μου σε ορισμένες περιόδους του μήνα κάνει πιο πιθανό το να έχω τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. Ό,τι κάνω είναι για να έχω τις καλύτερες πιθανότητες να μην το υποστώ ξανά και να επανέλθω σε πλήρη φυσική κατάσταση. Γνωρίζω τις έρευνες, μου αρέσει να κοιτάζω τα πράγματα και να ακούω τις εμπειρίες των ανθρώπων, των ανθρώπων που είναι παθιασμένοι με την αποκατάσταση του ACL και τέτοια πράγματα. Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι σε αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού, οπότε μου αρέσει να ακούω τις έρευνες».

Τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο πρόληψης;

Η Dr. Ross ανέφερε σχετικά με το πεδίο της πρόληψης πως: «Πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τις ορμόνες, επειδή αλλάζουν μέσα σε ένα μήνα και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε πράγματα όπως η σταθερότητα των αρθρώσεων και ο κίνδυνος τραυματισμού. Αυτό έχει κάποιο κόστος και είναι ένας αρκετά περίπλοκος τρόπος έρευνας, επειδή πρέπει να ακολουθήσεις τις αθλήτριες και να τις βάλεις να παρακολουθούν τις ορμόνες, να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους και να παρακολουθούν τον κύκλο τους.

Πρέπει επίσης να περιμένεις να τραυματιστούν. Η μία μεγάλη πρόκληση σχετικά με την έρευνα για τους τραυματισμούς είναι ότι γίνεται κυρίως αναδρομικά, επειδή δεν γνωρίζουμε ποιος θα τραυματιστεί πότε και γιατί. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τον έμμηνο κύκλο και τον τραυματισμό. Στην πραγματικότητα, όταν πηγαίνουμε και μιλάμε με αθλήτριες και ποδοσφαιρίστριες συχνά λένε ότι είναι νευρικές αν έχουν περίοδο και έχουν αγώνα, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να τραυματιστούν, ιδίως αν έχουν τραυματιστεί στο παρελθόν. Αυτό είναι ένα άγχος που θα μεταφέρουν στην απόδοσή τους και δυστυχώς, δεν έχουμε αρκετά ισχυρά στοιχεία για να πούμε "ναι, υπάρχει μια συγκεκριμένη περίοδος του κύκλου σας κατά την οποία είναι πιο πιθανό να τραυματιστείτε", αλλά έχουμε πολλούς τίτλους που το υποδηλώνουν.

Προς το παρόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τις παίκτριες να παρακολουθούν τον κύκλο τους και αν είναι κάποια που αισθάνεται ότι η ποδοκνημική της είναι πιο σφιχτή ή ότι ο πόνος στην πλάτη της αναζωπυρώνεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή του κύκλου, είναι καλύτερα ενημερωμένος ώστε να συνεργαστεί με τους φυσιοθεραπευτές και τον προπονητή της για να κάνει κάτι γι' αυτό.

Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν προσεγγίσεις που είναι πραγματικά χρήσιμες γι' αυτούς ως αθλήτριες που δουλεύουν με το γυναικείο σώμα τους, το να τις μοιράζονται με άλλες αθλήτριες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο καθένας είναι μοναδικός και η ίδια προσέγγιση μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο για κάποιον άλλο, αλλά η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και επιτυχημένης αποκατάστασης είναι πραγματικά σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε τι θα μπορούσε να λειτουργήσει όταν πρόκειται για τραυματισμούς και ανθεκτικότητα στους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστριών».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]