Το συμβόλαιο του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι τού αποφέρει εγγυημένες εβδομαδιαίες απολαβές 430 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τα μπόνους.
Με μια ματιά στη λίστα των ακριβότερων μεταγραφών του ποδοσφαίρου γυναικών, το ρεκόρ πώλησης που τέθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ίσα που ξεπερνά τις 450.000 ευρώ.
Το ακριβότερο deal για τη μετακίνηση μιας γυναίκας παίκτριας (Κέιρα Γουόλς, από τη Σίτι στην Μπαρτσελόνα), οριακά ισοδυναμεί με όσα χρήματα κερδίζει ανά επτά ημέρες ένας άνδρας παίκτης του κορυφαίου επιπέδου.
Ναι, οι χαοτικές οικονομικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, με στόχο να μειώνονται σταθερά στο εγγύς μέλλον. Και σίγουρα, δεν είναι κάτι ανεξήγητο. Από τη στιγμή που το άθλημα περιήλθε σε status βιομηχανίας, η διαφορά στην ανάπτυξη και το εμπορικό περίβλημα εξηγεί από μόνη της τις ακραίες ανισότητες.
Σε αυτή την εξίσωση, η Κριστιάν Έντλερ προτείνει να αντιστραφεί η πυραμίδα για να δοθεί η λύση. Διακρίνει πως το πραγματικό χάος μεταξύ των δύο επάλληλων κόσμων δεν οφείλεται στην ελίτ, αλλά στο... big bang, εκεί που άρχισαν και αρχίζουν όλα. Στην πρώτη εγγραφή στην Ακαδημία, στην ανέλιξη από τα τμήματα υποδομής, στην οργάνωση που προϋποθέτει ένα προηγμένο σπορ ώστε να επανδρώνει σταθερά τη βιομηχανία του σε όλες τις βαθμίδες, σε όλο του το πλέγμα.
Η ίδια η Έντλερ ανήκει στην ελίτ. Η Χιλιανή κίπερ της Λιόν απολαμβάνει τον τίτλο της κορυφαίας τερματοφύλακα στον πλανήτη. Διόλου άτυπα, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο στα βραβεία The Best της FIFA διατήρησε τα σκήπτρα του 2021 και έγινε η πρώτη όλων των εποχών που κατακτά το βραβείο για διαδοχικές σεζόν.
Η δική της παγιωμένη επιτυχία, όμως, δεν είναι εγγυημένη όπως τα χρήματα του Χάαλαντ. H γεννημένη στο Σαντιάγο από Γερμανό πατέρα και Χιλιανή μητέρα με ρίζες κι από την Ιταλία, Έντλερ, ξεκίνησε από σέντερ φορ μέχρι να φορέσει γάντια εκμεταλλευόμενη το ύψος της (1,82 μ.) και να αρχίσει το ταξίδι της στην Ουνιόν Λα Καλέρα. Πέρασε για σύντομα φεγγάρια από Έβερτον, Τσέλσι, Κόλο Κόλο, ενώ ενδιάμεσα θήτευσε στους South Florida Bulls στο κολλεγιακό των ΗΠΑ.
Από το 2017 και τη μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν, άνοιξε η πόρτα του κορυφαίου επιπέδου και των κατά τι υψηλότερων συμβολαίων και χορηγιών. Με τη μετακόμισή της στη Λυών το 2021 και την κατάκτηση του Champions League στην πρώτη της χρονιά, ήρθε και το πρώτο ασημένιο βραβείο της FIFA, σφραγίζοντας την άφιξή της στην ελίτ.
Στις Λιονέ, όμως, το μάθημα που πήρε ξεπερνούσε τη δική της καριέρα:
«Τα κορίτσια [που έρχονται τώρα] πρέπει να έχουν την ίδια εκπαίδευση με τα αγόρια από την αρχή, έτσι ώστε το παιχνίδι των γυναικών να γίνει πιο ελκυστικό για τους χορηγούς και να αποφέρει περισσότερα έσοδα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στον Guardian, εξετάζοντας το ζήτημα της έλλειψης ισότητας από το πρίσμα της φιλοσοφίας και της διδασκαλίας του παιχνιδιού. Κοινώς, από τη βάση του.
Με την εμπειρία της και τα κατορθώματα που έχει πετύχει ως τώρα, η 31χρονη πλέον Έντλερ φέρει τη σημαία και μια από τις πλέον επιτυχημένες παίκτρες κι αθλήτριες γενικότερα από τη Λατινική Αμερική. Κι αν στην Ευρώπη και το κορυφαίο επίπεδο οι διαφορές είναι χαώδεις, τότε στην πατρίδα της τα πράγματα είναι ακόμα πιο πίσω.
Ενώ έχει συνηθίσει να παίζει σε μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο σε επίπεδο συλλόγων, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική στην πατρίδα της. Εν μέρει έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος –η κυβέρνηση της Χιλής ψήφισε νόμο φέτος που διασφαλίζει ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει επαγγελματικό καθεστώς– αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η Έντλερ είναι ένας από τους ιδρυτές της Εθνικής Ένωσης Ποδοσφαιριστών Γυναικών (Anjuff), η οποία αγωνίζεται να βελτιώσει τις συνθήκες για τους παίκτες στη Χιλή. Η ένωση βοήθησε την εθνική ομάδα να επιστρέψει στην κατάταξη της FIFA μετά από χρόνια αναταραχής.
«Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος με τον [Anjuff] είναι να έχεις κάποιον που εκπροσωπεί τις αξίες σου ως παίκτη, που θα παλέψει για σένα. Δεν είναι εύκολο για τους παίκτες να παλεύουν για τον εαυτό τους», λέει. «Τώρα εναπόκειται στους συλλόγους να σεβαστούν τις συνθήκες εργασίας για τους παίκτες. Πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και ελπίζουμε ότι είναι η αρχή για κάτι μεγάλο στο ποδόσφαιρο της Χιλής».
Ως κάποια που παίζει στην Ευρώπη και αγωνίζεται για το γυναικείο παιχνίδι στη Νότια Αμερική, η Έντλερ στην ίδια συνέντευξη δήλωσε τη φιλοδοξία της να δει ένα παιχνίδι μεταξύ συλλόγων από τις δύο ηπείρους. Κάποτε αυτό θα φάνταζε με ουτοπικό στόχο. Πλέον, η FIFA έχει φτάσει να μιλά για ένα σχέδιο ίδρυσης ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων γυναικών. Για την Έντλερ, η Κορίνθιανς θα μπορούσε να είναι η ιδανική αντίπαλος, καθώς έχει κερδίσει τρία Λιμπερταδόρες και τέσσερα εθνικά πρωταθλήματα τα τελευταία έξι χρόνια.
«Θα ήταν υπέροχο να παίξω σε μια ομάδα της Βραζιλίας. Έχω δει [την Κορίνθιανς] να παίζει πολύ στο Λιμπερταδόρες και τόσο αυτοί όσο και η Λυών έχουν σπουδαίους παίκτες», λέει. Όπως η Λυών έχει νοοτροπία νικητή, η Έντλερ ψάχνει για νέα τρόπαια για να σηκώσει αλλά και για νέα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών.