chelsea

H Women's Super League έσπασε το ρεκόρ εσόδων σημειώνοντας αύξηση 60%

Μαριλένα Καλόπλαστου

Τα έσοδα για τις ομάδες της γυναικείας Premier League αυξήθηκαν κατά 60% σε μια σεζόν που έσπασε ρεκόρ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Deloitte.

Οι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου γυναικών της Αγγλίας απέφεραν συνολικά έσοδα ύψους 32 εκατ. λιρών, από 20 εκατ. λίρες την προηγούμενη σεζόν, με τις αυξήσεις να οφείλονται σε νέες εμπορικές και ραδιοτηλεοπτικές συμφωνίες.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 37% φτάνοντας συνολικά τα 25 εκατ. λίρες σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά τα υψηλότερα έσοδα βοήθησαν τους συλλόγους να μειώσουν τη συνολική αναλογία μισθών προς έσοδα από 92% σε 78%, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της Deloitte για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου.

Από την αρχή της περασμένης σεζόν, οι σύλλογοι της WSL και της Women's Championship επωφελήθηκαν εν μέρει από μια συμφωνία-ορόσημο για τη μετάδοση μεταξύ του Sky και του BBC αξίας 8 εκατ. λιρών ανά σεζόν. Οι σύλλογοι της WSL έλαβαν μερίδιο 75% και οι σύλλογοι της Championship 25%, με ένα ίσο σταθερό ποσό ανά σύλλογο, συν ένα μερίδιο με βάση τη θέση στο πρωτάθλημα.

Η Deloitte προέβλεψε ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μια νέα συμφωνία χορηγίας τίτλου με την Barclays περιλαμβάνει επένδυση 30 εκατ. λιρών στο WSL και το γυναικείο πρωτάθλημα από το 2022-25, ενώ οι σύλλογοι επωφελούνται επίσης από την αύξηση της προσέλευσης.

Τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων αντιπροσώπευαν σχεδόν το 10% των συνολικών εσόδων των συλλόγων του WSL κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-22 με μέσο όρο προσέλευσης στο πρωτάθλημα 1.923, αλλά με την αύξηση του αριθμού των θεατών κατά σχεδόν 200% σε 5.616 ανά αγώνα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022-23, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ρεκόρ προσέλευσης, τηλεθέασης και αξίας εμπορικών συνεργασιών

Η Ζόι Μπάρτον, διευθύντρια στο Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Το γυναικείο παιχνίδι έκανε σημαντικά άλματα στα έσοδα τη σεζόν 2021-22. Η επιτυχία των Lionesses στο Women's Euro έχει καθοριστεί ως σημείο καμπής για τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου γυναικών, επομένως είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και πριν από αυτή την ιστορική νίκη τα έσοδα είχαν αρχίσει να αυξάνονται στη Super League Γυναικών. Έχουμε ήδη δει νέα ρεκόρ προσέλευσης, τηλεθέασης και αξίας εμπορικών συνεργασιών τη σεζόν 2022-23»

Η Deloitte διαπίστωσε ότι οι σύλλογοι της WSL -που κέρδισε η Τσέλσι της Έμας Χέιζ την περασμένη σεζόν - διαπίστωσε ότι οι σύλλογοι συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη από τους ευρύτερους οργανισμούς τους, με τα έσοδα των ομάδων να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εσόδων σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Αυτή η υποστήριξη θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις απώλειες των συλλόγων WSL. Το εύρος του μισθολογικού κόστους στους συλλόγους WSL αυξήθηκε από 2,7 εκατομμύρια £ το 2020-21 σε 3,6 εκατομμύρια £ το 2021-22.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]